foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Saspringta situācija Ogrē: glābēji un speciālisti jau vairākas dienas mēģina no koka nocelt kaķi
Situācija ir patiesi sarežģīta.
Novadu ziņas
2019. gada 1. aprīlis, 16:21

Saspringta situācija Ogrē: glābēji un speciālisti jau vairākas dienas mēģina no koka nocelt kaķi

Jauns.lv

Kaķu mīļotāji portālā “Facebook” ziņo par satraucošu situāciju Ogrē. Tur, kādas privātmājas pagalmā peļu junkurs pamanījies uzrausties milzu priedes pašā galotnē un nekādi netiek lejā jau piekto dienu.

“Ogre, atsaucieties! Kaķis ierāpies priedē un sēž tur jau piekto dienu. Bija glābēji, taču nespēja nocelt. Ir alpīnisti, kuri apgalvo, ka spēs to izdarīt, taču privātīpašuma saimniece nelaiž – baidās, ka cilvēks varētu nokrist,” vēsta ieraksts kaķu tēmām atvēlētā “Facebook” grupā.

Ar palīgā saucienu līdz šim dalījušies vairāk nekā 600 portāla lietotāji.

Kaķis neesot devies glābējiem rokās

Uzzinot par Ogrē pastāvošo situāciju, Jauns.lv vērsās pie Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), lai vaicātu, kādēļ šoreiz kaķi nav bijis iespējams nocelt.

VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas priekšnieces pienākumu izpildītāja Inta Palkavniece paskaidroja sekojošo: “Informēju, ka vakardien pulksten 10.37 VUGD saņēma informāciju par to, ka Sila ielā Ogrē kokā, apmēram 20 metru augstumā, atrodas kaķis un jau vairākas dienas nekāpj lejā. Ugunsdzēsēji glābēji sākotnēji mēģināja kaķi nocelt, izmantojot izbīdāmās kāpnes, bet nesekmīgi, tāpēc no Rīgas tika piesaistīta specializētā ugunsdzēsības tehnika – 32 metrus garas autokāpnes. Ugunsdzēsēji glābēji ar autokāpņu palīdzību nokļuva pie kaķa, bet nepaspēja viņu satvert, jo, ieraugot glābējus, kaķis uzkāpa augstāk, līdz pat koka galotnei, kur viņu sasniegt, lai noceltu, nebija iespējams.”

VUGD arī informēja, ka glābēji ik gadu palīdz vairāk nekā 800 bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem dzīvniekiem (gandrīz puse no dzīvnieku glābšanas darbiem ir saistīti tieši ar kaķiem), bet ne visos gadījumos, steidzoties palīgā nelaimē nokļuvušam dzīvniekam, šo palīdzību arī izdodas un ir iespējams sniegt, jo, piemēram, gadās, ka, piemēram, kaķis uzrāpjas tik augstu kokā, ka glābēji netiek dzīvniekam klāt.

Šādos gadījumos ugunsdzēsēji glābēji var tikai ieteikt dzīvnieku saimniekiem gaidīt un ļaut dzīvniekam pašam nokāpt no koka.

Situācijā cerīgs pavērsiens

Veidojot šo publikāciju, gan noskaidrojās, ka situācija attīstās un jau notiekot kaķa glābšanas darbi.

“Facebook” grupā ievietots paziņojums, ka gadījumā, ja minci neizdosies nocelt no priedes līdz pulksten 16.30, pazīstamā veterinārārste Lita Konopore organizēs citu speciālistu palīdzību.