1dienas
19stundas
34minūtes
22sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Brīvības ielas liepu aleja kā ik pavasari iegūst īpašo augstā dzīvžoga noformējumu
foto: f64
Rezultāts pēc liepu kopšanas darbiem pērn.
Runā Rīga

Brīvības ielas liepu aleja kā ik pavasari iegūst īpašo augstā dzīvžoga noformējumu

Sadarbībā ar "SIA" Rīgas meži"

Rīgas pašvaldības SIA „Rīgas meži” Dārzu un parku daļas arboristi pirmdien uzsākuši ikgadējos liepu vainagu kopšanas darbus Brīvības bulvārī ielas posmā no Elizabetes ielas līdz Raiņa bulvārim, portālu Jauns.lv informēja "Rīgas mežos".

Brīvības ielas liepu aleja kā ik pavasari iegūst ī...

Vēsturiskā Rīgas pilsētas centrālā liepu aleja Brīvības bulvārī regulāri jākopj, lai to saglabātu nākamajām paaudzēm. Alejā esošie koki (Tilia europaea) tiek veidoti kā četras atsevišķas rindas, formējot vainagu augsta dzīvžoga veidā.

Darbi liepu alejas sakopšanā ieplānoti no 18. marta līdz 25. martam, kad autovadītājiem jābūt uzmanīgiem, pārvietojoties pa trešo joslu, vai jārēķinās ar īslaicīgiem satiksmes ierobežojumiem pa to.

Ik gadu trupes dēļ nākas izņemt dažas liepas, tādēļ vasarā notiek bojāto un tukšo koku vietu aizstādīšana ar dižstādiem, saglabājot kopējo alejas ansambli. Sakoptā aleja atsedz skatu uz Brīvības pieminekli no Brīvības un Elizabetes ielu krustojuma.

foto: f64
Rezultāts pēc liepu kopšanas darbiem pērn.
Rezultāts pēc liepu kopšanas darbiem pērn.

Bet laukumā ap Brīvības pieminekli tiks veikta koku vainagu cirpšana ar polardēšanas metodi – mākslīgu, bet kokam veselīgu  vainaga veidošanas paņēmienu ar regulāru zaru apgriešanu vienā un tajā pašā vietā. Liepām veidojas bumbai līdzīgi zara paresninājumi, kas arī bezlapu periodā izskatās dekoratīvi. Griešanas laikā tiek ievērota liela rūpība un precizitāte. Ar līdzīgu paņēmienu veidoti liepu vainagi Ziedoņdārza parkā.