foto: Zane Bitere/LETA
Gāzes pārbaudītāji uzstāda ultimātu: obligāti būt mājās! Bet vairums cilvēku tajā laikā strādā
Gāzes meistaru pārbaudītāji mulsina rīdziniekus, viņiem paģērot darbadienās darba laikā būt mājās.
Sabiedrība
2019. gada 20. februāris, 05:30

Gāzes pārbaudītāji uzstāda ultimātu: obligāti būt mājās! Bet vairums cilvēku tajā laikā strādā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgā pie vairākām daudzdzīvokļu mājām pielikti šādi sludinājumi: „Lūdzu nodrošināt (darba dienas datums) laikā no pulksten 9.00 līdz 17.00 piekļuvi jūsu dzīvoklī pie gāzes iekārtām, gāzes padeves, skaitītājiem...” Nenoliedzami, ka gāzes sistēmas ir jāpārbauda, bet šajā gadījumā ir teju vai uzstādīts ultimāts: noteiktā dienā darba laikā visu dienu būt mājā.

Rīdzinieki pamatoti sašutuši un jautā: „Ko darīt, ja man šajā laikā jābūt darbā, ja nevaru būt mājās? Vai par to var draudēt kāds sods, ja es "Gaso" darbiniekam nenodrošinu piekļuvi gāzes iekārtām konkrētā dienā un laikā? Kādas ir iespējas vienoties par gāzes meistara apmeklējuma cita laiku?”

Portālam Jauns.lv atbild Ainārs Selickis, akciju sabiedrības "Gaso" Rīgas iecirkņa vadītājs: „Sadales sistēmas operators par dabasgāzes piegādes pārtraukumu plānotas dabasgāzes apgādes sistēmu atvienošanas dēļ lietotāju brīdina vismaz piecas darba dienas iepriekš, izvietojot paziņojumu pie nekustamā īpašuma, kurā atrodas gazificētais objekts (iekšējo gāzesvadu revīziju veic ne retāk kā reizi piecos gados. Šo darbu ietvaros tiek veikta iekšējo gāzesvadu sistēmas pārbaude, kā arī dabasgāzes uzskaites mēraparāta  kontrole).

Lai veiktu revīziju un kontroli, iedzīvotājiem ir jānodrošina piekļuve savā īpašumā esošai gāzesvadu sistēmai. Šos darbus "Gaso" parasti plāno dienas pirmajā pusē, laikā no pulksten 9.00 līdz 13.00, lai katrā dzīvoklī būtu iespējams veikt visas iekšējo gāzesvadu sistēmas hermētiskuma pārbaudi.

Gadījumā, ja iedzīvotāji nevar būt mājās šajā laikā, paziņojumos ir norādīts atbildīgā "Gaso" meistara tālruņa numurs, pa kuru zvanot, ir iespējams vienoties par klientam ērtāku laiku.

Konkrēts sods par meistara gāzesvada sistēmai nav noteikts, taču, nenodrošinot meistaru piekļuvi gāzesvadu sistēmai kādā no dzīvokļiem, var rasties iespēja, ka gāzes padevi nebūs iespējams atjaunot visā daudzdzīvokļu mājā vai kāpņu telpā esošajiem dzīvokļiem.

Atgādinām, ka gāzes aparatūra un gāzesvadi, kas atrodas dzīvoklī, ir dzīvokļa īpašnieka īpašums, par kuru jārūpējas, jāuztur kārtībā un laikus jāveic profilakse. Gāzes plīts un gāzesvadi ir tādi paši sadzīves priekšmeti kā, piemēram, ledusskapis un elektrības vadi. Ja tie ir bojāti, īpašniekam jāmeklē sertificēts meistars, kurš bojājumus var profesionāli novērst.

Neskaidrību gadījumā varat zvanīt "Gaso" klientu apkalpošanas centram - 155 vai rakstīt uz epastu: info@gaso.lv”.

Tāpat "Gaso" sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Upaciers Jauns.lv lasītājiem atgādina: „Valsts policija ir reģistrējusi gadījumus, kad viltvārži, uzdodoties par gāzes darbiniekiem, iekļūst privātīpašumos un izdara noziegumus, visbiežāk par saviem upuriem izvēloties gados vecākus iedzīvotājus, kurus ir visvieglāk apvārdot un izdarīt noziegumu. Nelieši, izmantojot saimnieku uzticību, izsaka vēlmi pārbaudīt skaitītāja rādījumus vai kādu citu šķietami ticamu iemeslu, lai iekļūtu dzīvokļos un izdarītu noziegumu parasti uzdoties par "Latvijas gāzes" darbiniekiem.

Lai nekļūtu par noziedznieku upuri, atgādinām, ka no 2017. gada decembra "Latvijas gāze" vairs neveic nekāda veida dabasgāzes sadales tīkla apsekojumus mājsaimniecībās, to dara "Gaso". Aicinām iedzīvotājus dabasgāzes sadales sistēmas apsekotājus uzrādīt Gaso darbinieku apliecības. Šaubu gadījumā lūdzam zvanīt: 155 (darba laikā) vai 114 (ārpus darba laika)”.