foto: Paula Čurkste/LETA
Jaunās Saeimas deputāti vairs tik naski nepiesakās kompensācijām
Saeimā jau daudzu gadu garumā darbojas kompensāciju sistēma.
Politika
2019. gada 12. februāris, 21:43

Jaunās Saeimas deputāti vairs tik naski nepiesakās kompensācijām

Jauns.lv

Saeimā ir sarucis to deputātu skaits, kuri prasa ikmēneša kompensācijas par transporta un dzīvojamo telpu īres izdevumiem. Pašreizējais parlamenta sasaukums gan darbojas tikai dažus mēnešus, tāpēc vēl pāragri spriest, vai šī tendence saglabāsies, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Saeimā jau daudzu gadu garumā darbojas kompensāciju sistēma. Ikmēneša kompensācijas deputāti var izmantot degvielai un dzīvojamo telpu īrei, bet ir jāiesniedz attiecīgi maksājumus apliecinoši dokumenti.

Kompensāciju lielums tiek piesaistīts vidējai algai valstī. Tie, kuri dzīvo vairāk nekā 280 kilometrus ārpus Rīgas, kompensācijās var saņemt 859 eiro. Tie, kas tuvāk, piemēram, liepājnieki 773 eiro, bet 129 eiro var saņemt arī tie, kuri dzīvo 19 kilometru rādiusā ap Rīgu vai pat pašā galvaspilsētā.

Iepriekšējo Saeimu laikā deputāti kompensācijas ir izmantojuši ļoti aktīvi. Piemēram, pirms astoņiem gadiem 10. Saeimā, sākot darbu, kompensācijas novembrī prasīja 82 no deputātu simta, bet decembrī 80. 11. Saeimā attiecīgi prasīja 63 un 67, 12. Saeimā – 60 un 73.  

Bet pašreizējā 13. Saeimā tajos pašos pirmajos mēnešos novembrī un decembrī ir sasniegts rekords – kompensācijas novembrī prasīja mazāk nekā puse – 41 deputāts, bet decembrī – 50.

Pagājušajā vasarā iepriekšējās, 12. Saeimas deputāts Askolds Kļaviņš (Zaļo un Zemnieku savienība) tika aizturēts, jo krāpies ar kompensācijām teju 10 000 eiro apmērā. Priekšvēlēšanu laikā tas bija nokaitinājis arī vēlētājus. Tomēr arī jaunā Saeima kompensāciju sistēmu ir saglabājusi. Bet, tāpat kā iepriekšējos sasaukumos, arī tagad ir deputāti, kas kompensācijas nekad nav prasījuši.

Lielākās summas decembrī kopā par transportu un dzīvojamo telpu īri kompensācijās saņēmuši "Saskaņas" deputāti Vladimirs Nikonovs – 807 eiro, Jānis Tutins – 805, Jānis Krišāns – 750 eiro, kā arī Zaļo un Zemnieku savienības deputāts Jānis Vucāns – 739 eiro, un "Jaunās Vienotības" deputāts Aldis Adamovičs – 730.

Vislielākais kompensāciju prasītāju īpatsvars decembrī ir bijis "Saskaņas" frakcijā – 77% deputātu. No "KPV LV" kompensācijas prasījuši 67%, no NA 58%, no "Jaunās Vienotības" 38% , no ZZS 36%, no JKP 31%, no "Attīstībai/Par!" 31% deputātu.