foto: LETA
Bezvienošanās "Brexit" gadījumā VID Muitas pārvaldei darbā būs jāpieņem 48 jauni darbinieki
Politika
2019. gada 20. janvāris, 22:50

Bezvienošanās "Brexit" gadījumā VID Muitas pārvaldei darbā būs jāpieņem 48 jauni darbinieki

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienests gatavojas sāpīgākajam Brexit scenārijam – izstāšanās no Eiropas Savienības marta beigās bez vienošanās. Tā kā Lielbritānija tad pēkšņi kļūst par tā dēvēto trešo valsti ar attiecīgām muitas procedūrām, VID aplēsis, ka tam turpmāk būs nepieciešami papildus 48 jauni darbinieki, tā šovakar ziņo LNT TOP10.

Sevišķi muitas kontroļu pieaugums tiek sagaidīts lidostā, arī ostās un pastā, kur sūtījumu apjoms no Apvienotās Karalistes ir ļoti liels. "Preču muitošana notiek pēc pilnas programmas abās robežas pusēs," uzsver Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes E-muitas daļas vadītājas vietniece Irēna Knoka. Uzņēmumiem jārēķinās, ka stāsies spēkā augstāki Pasaules tirdzniecības organizācijas noteiktie muitas tarifi, ar lielāku nodokļu un administratīvo slogu jārēķinās gan importētājiem, gan eksportētājiem.

"Swedbank" aplēsusi, ka uzņēmumiem kopējie šāda veida tēriņi varētu sasniegt pusprocentu no valsts iekšzemes kopprodukta, tātad pēc pašreizējiem datiem - aptuveni 160 miljonus eiro. Šīs izmaksas veicinās cenu celšanos britu importa precēm – šobrīd no tām lielāko daļu veido stiprais alkohols. Un pēc muitas pārstāves teiktā, alkohola gadījumā, jāmaksā ne vien muitas, bet arī akcīzes un pievienotās vērtības nodoklis. 

Ar būtiskām izmaiņām smagā "Brexit" gadījumā jārēķinās arī fiziskām personām, kas saņem sūtījumus no tuvajiem apvienotajā karalistē vai iepērkas internetā.

"Ko līdz sūtījumi būs apliekami ar nodokļiem, būs jādeklarē. Tas ir PVN komerciāliem sūtījumiem, arī internetveikalu pirkumiem no 22 eiro. Dāvanām arī piemērots nodoklis no 45 eiro, jāformē muitā. Šobrīd ir spēkā vienkāršota kārtība, kā to izdarīt, VID mājas lapā var iepazīties, bet, protams, tas būs tāds nepatīkams, sevišķi ja runa par dāvanām, kuras muitot šķiet nedaudz nepatīkami," atzina I. Knoka.

Savukārt tie, kuri bija pieraduši braukt pie radiem, kaut ko vest līdzi vai atvest, jārēķinās ar būtiskiem ierobežojumiem. Proti, atlidojot visas preces virs 430 eiro nāksies deklarēt muitā un, izejot lidostā cauri sarkanajam koridoram, muitā samaksāt nodokļus. Tāpat tiks piemēroti ierobežojumi – pašreiz atļauto 10 litru stiprā alkohola vietā drīkstēs vest tikai litru, bet 800 cigarešu vietā – 200. Un, iespējams, tieši tādi paši nosacījumi būs britu pusē un attieksies uz tiem, kuri ar lētākām cigaretēm gribēja iepriecināt radus vai draugus Anglijā.