foto: LETA
Pirmo Dejas balvu par mūža ieguldījumu saņems vairākkārtējais deju svētku virsvadītājs Šteins
Vairākkārtējais deju svētku virsvadītājs un tautas deju ansambļa "Vektors" vadītājs Uldis Šteins.
Kultūra
2019. gada 18. janvāris, 13:26

Pirmo Dejas balvu par mūža ieguldījumu saņems vairākkārtējais deju svētku virsvadītājs Šteins

Jauns.lv / LETA

Jauniedibināto Dejas balvu kategorijā par mūža ieguldījumu saņems vairākkārtējais deju svētku virsvadītājs un tautas deju ansambļa "Vektors" vadītājs Uldis Šteins.

Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale preses konferencē norādīja, ka apbalvojumam izvirzīti nominanti kopskaitā 13 kategorijās, un laureāti tiks noskaidroti svinīgā ceremonijā 29.aprīlī Mihaila Čehova Rīgas krievu teātrī.

Katras kategorijas laureāts kopā ar Gintas Grūbes veidotu skultptūru un piespraudi saņems arī naudas balvu 1000 eiro apmērā, savukārt balvas par mūža ieguldījumu laureātam tiks piešķirta naudas balva 1500 eiro apmērā.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) pauda, ka Latvijas Kultūras akadēmijas pētījuma rezultāti par kultūras patēriņu un sabiedrības līdzdalību liecina, ka dejas nozare ieņem nozīmīgu lomu Latvijas sabiedrībā - aptuveni 54% aptaujāto norādījuši, ka sava mūža laikā ir bijuši saistīti ar dejas mākslu.

"Ir tikai loģiski, ka dejas nozare jāpozicionē vairāk kā Latvijas kultūrpolitikas sastāvdaļa. Balva ir viens no veidiem, kā pievērst sabiedrības uzmanību nozares sasniegumiem, plāniem un izaicinājumiem. Balvas uzdevums ir arī dot vērtējumu par notiekošo, lepoties par izcilībām, kā arī veidot pozitīvu konkurenci horeogrāfu un dejotāju vidū," sacīja ministre.

Kategorijā "Klasiskās dejas iestudējums vai notikums" nominēts horeogrāfa Aivara Leimaņa baleta iestudējums "Antonija #Silmači", Helēnas Tangijevas-Birznieces un Leimaņa balets "Pie zilās Donavas", Pola Čalmera balets "Trīs musketieri", kurus producējis Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB), kā arī Milanas Komarovas balets "Karmena", ko producējis Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Tāpat Čalmers, Komarova un Leimanis izvirzīti nominācijai kategorijā "Klasiskās dejas horeogrāfe/s".

"Klasiskās dejas dejotājas" kategorijā nominēta Jūlija Brauere, Annija Kopštāle, Jolanta Lubēja un Alise Prudāne, savukārt kategorijā "Klasiskās dejas dejotājs" - Kārlis Cīrulis, Aleksandrs Osadčijs, Viktors Seiko un Artūrs Sokolovs.

Nominācijai kategorijā "Laikmetīgās dejas iestudējums vai notikums" izvirzīta horeogrāfes Kristīnes Brīniņas izrāde "24h miega", Sintijas Siliņas izrāde "Bedre", Rūtas Pūces un Annas Novikovas "Divotne", Agates Bankavas un Andra Kačanovska "Future Freak", kā arī Alises Madaras Bokalderes "Manu acu tulkojums".

Brīniņa, Bankava, Bokaldere, kā arī Lilija Lipora kopā ar Gunti Spridzānu un Rūta Pūce kopā ar Novikovu cīnīsies par Dejas balvu kategorijā "Laikmetīgās dejas horeogrāfe/s".

"Laikmetīgās dejas dejotāja/s" apbalvojumam nominēti Agnese Bordjukova par sniegumu izrādē "Rokzvaigzne", Ivars Broničs par sniegumu izrādēs "Memor" un "Fafabulala", Jana Jacuka par dejošanu izrādēs "Y", "Manu acu tulkojums" un "Bedre", Elīna Lutce par uzstāšanos izrādēs "Pārtapšanas telpas", "Visas manas vājības ir tavas lūpas" un "Abas malas", kā arī Novikova par sniegumu izrādēs "Divotne", "Slikta" un "Visas manas vājības ir tavas lūpas".

Skatuviskās tautas dejas uzveduma vai notikuma kategorijā izvirzīta horeogrāfa Jāņa Purviņa izrāde "Kal mani no jauna", Jāņa Ērgļa un Purviņa lieluzvedums "Māras zeme", horeogrāfa Jura Goguļa izrāde "Vēja stāsts", kā arī Agra Daņiļeviča, Dagmāras Bārbales un Ginta Baumaņa lieluzvedums "Vēstījums rakstos".

Balvai par darbu skatuviskās tautas dejas horeogrāfijā izvirzīti Bārbale, Ērglis, Gogulis un Purviņš, savukārt mūsdienu dejas horeogrāfu kategorijā cīnīsies Annaika Andersone kopā ar Sintiju Siliņu un Modri Opeltu par izrādi "Gorodki", Liene Grava kopā ar Dmitriju Gaitjukeviču un Agnesi Vanagu par izrādi "Kvēldiegs", Irina Sveļjeva par izrādi "Vipolīno" un Spridzāns par "Karmenu".

Par aizvadītā gada mūsdienu dejas uzvedumu vai notikumu balvai nominēta izrādes "Čipolīno", "Gorodoki" un "Kvēldiegs", kā arī horeogrāfu Ilze Zīriņas, Katrīnes Martinsones-Škaperes, Kristīnas Tumakovas, Edmunda Veizāna, Emanuēla Zvaigznītes un Danielas Bazoļčukas koncertuzvedums "Pareizs ir nepareizais".

Pieci nominanti arī izvirzīti kategorijā par ieguldījumu dejas mākslā - Olga Žitluhina par māksliniecisko, pedagoģisko un organizatorisko darbu Latvijā un starptautiskā līmenī, Rita Spalva par monogrāfiju "Dejas kompozīcija" un recenzijām par skatuvisko tautas deju, Gunta Bāliņa par monogrāfiju "Latvijas baleta un dejas enciklopēdija" un publikācijām, Veizāns par mūsdienu dejas veidošanu, pedagoģisko un organizatorisko darbu, kā arī Inta Balode par dejas pētniecību un dejas vides veidošanu Latvijas reģionos.

Savukārt balvai par pārsteigumu dejas mākslā izvirzīts deju lieluzvedums "Abas malas", opera "Karmena" un koncertuzvedums "Kurzemes gredzens".

Kultūras ministrijas deleģējumu rīkot pirmo Dejas balvu saņēmis Latvijas Dejas informācijas centrs.