foto: LETA
"Saskaņa" iebilst pret lēmumprojektu par atbalstu Ukrainai pēc Krievijas agresijas Kerčas šaurumā
Jānis Urbanovičs starptautiskajā konferencē "Krievi Rietumos".
Politika
2018. gada 6. decembris, 15:18

"Saskaņa" iebilst pret lēmumprojektu par atbalstu Ukrainai pēc Krievijas agresijas Kerčas šaurumā

Jauns.lv / LETA

Saeima šodien nolēma nākamajā kārtējā sēdē lemt par atbalsta paušanu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai saistībā ar Krievijas agresiju Azovas jūrā un Kerčas šaurumā.

Lēmumprojekts netika skatīts šodien, jo pret to iebilda atsevišķi deputāti. Parlamenta kārtības rullis nosaka, ka, ja kaut viens deputāts iebilst pret šāda dokumenta izskatīšanu sēdē, kurā tas ir iesniegts, tad Saeima lemj par šā patstāvīgā priekšlikuma iekļaušanu parlamenta nākamās kārtējās sēdes darba kārtībā.

Balsojumā par dokumenta skatīšanu nākamajā sēdē par balsoja partijas "KPV LV", Jaunās konservatīvās partijas, partiju apvienības "Attīstībai/Par!", nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Zaļo un zemnieku savienības un partiju apvienības "Jaunā Vienotība" deputāti. Pret lēmumprojekta skatīšanu nākamajā sēdē balsoja partijas "Saskaņa" deputāti.

Skatot šo dokumentu nākamajā sēdē "Saskaņas" deputātiem varētu būt atšķirīgs balsojums, norādīja politiskā spēka Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs (S). Viņš skaidroja, ka "Saskaņa" iebilda pret jautājuma iekļaušanu šodienas darba kārtībā, jo Latvijas sasteigtā iejaukšanās ar skaļiem paziņojumiem par incidentu Kerčas šaurumā mieru starp Krieviju un Ukrainu neveicinās.

"Tā drīzāk radīs neizpratni no Eiropas Savienības līderu puses, uzskata politiķis. 6.novembrī Eiropas Parlamenta Sociālistu un demokrātu grupa aicināja ES Augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīnī uzņemties mediatora lomu un palīdzēt panākt mierīgu incidenta atrisinājumu starp Krieviju un Ukrainu. Pēc trim dienām Mogerīnī paziņoja, ka abām pusēm ir jācenšas atrisināt jautājumu mierīgā ceļā, un saspīlējuma palielināšanās ir ļoti bīstama," norāda politiskajā spēkā.

Tāpat ES līderi, nevēloties eskalēt situāciju, esot nolēmuši nepiemērot nekādas sankcijas Krievijai, jo situācija Kerčas šaurumā esot bijusi neviennozīmīga, pauž "Saskaņas" pārstāvji.

Paziņojumā norādīts, ka Latvija stingri nosoda Krievijas 25.novembrī veiktās agresīvās un provokatīvās darbības, bloķējot, taranējot un sagrābjot Ukrainas Jūras spēku kuģus un to apkalpi, tā pārkāpjot Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, kā arī starptautisko tiesību pamatprincipus.

Deputāti rosina Saeimai paust aicinājumu Krievijai nekavējoties pārtraukt savas provokatīvās darbības pret Ukrainu, atbrīvot sagrābtos Ukrainas kuģus, kompensēt savu darbību rezultātā radītos zaudējumus un nodrošināt brīvu kuģošanu Ķerčas šaurumā.

Paredzēts arī uzstāt, ka Krievijai nekavējoties jāatbrīvo ieslodzītie 24 Ukrainas pilsoņi. Tāpat dokumentā atkārtoti uzsvērts nemainīgais atbalsts Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, nemainīgais lēmums neatzīt pretlikumīgo Krimas aneksiju un atbalsts Ulkrainas dziļākai integrācijai eiroatlantiskajā telpā.

Kā ziņots, Krievijas bruņotie spēki 25.novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.