foto: LETA
"Putniņš ir prom" - Kaspars Dimiters velta atvadu vārdus nule mirušajam dramaturgam Paulam Putniņam
Dramaturgs Pauls Putniņš piedalās preses konferencē par savas ugas "Pusdūša. Mundis" iestudējumu Latvijas Nacionālā teātrī.
Kultūra
2018. gada 2. decembris, 22:30

"Putniņš ir prom" - Kaspars Dimiters velta atvadu vārdus nule mirušajam dramaturgam Paulam Putniņam

Jauns.lv

Dziesminieks Kaspars Dimiters vienu dienu pēc izcilā dramaturga Paula Putniņa nāves publiskojis meistara piemiņai veltītu īsstāstu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Putniņš ir prom. Kā putniņš viņš arī aizlidoja. Nopūtās Vecpiebalga, arī es un gan jau ka Roja. Viss labais pārvēršas mūžībā - par IR kļūst no zūdošā BIJA. Dzīve un nāve nav mūsu, bet Dieva dramaturģija. Sagaidot viņu, Reinis un Matīss jau slieksni mina. Viņi, kas zin, kā izglītību bez izglītības bagātina. Izdomāts īstāks par īstu, Paulu sveic Pietuka Krustiņš. Iet vaļā virs Vecpiebalgas kulturāls debesu lustiņš. Nu, labi, es aizjokojos, kā pabeigdams Paula lugu - vienkāršu, cilvēcīgu, par nelabojamo cilvēka sugu. Mirst vēsture, mūzika, māksla. Par dzeju var teikt jau, ka bija. Nu spārno prom Putniņa laikmets - aizlido dramaturģija. Vienīgi nirēju māksla ir māksla, kas dvēselē turas. Nirst Dievā un vientulībā, baros vairs nesaduras. Nirst pagātnē, kas mums vēl priekšā, kur mūžīgi nākotne slēpjas un nu ir neaprakstāma arī Paulam no Dieva klēpja. Viņš nekur nepazuda, dziļumā attālinājās. Tīmekļa piemiņa īsa. Mūžīga - 'Reinkaļvu' mājās. Vai Ziedoņa ziedošās dzejas, vai Putniņa lugas šķirsti, neskumsti, noskumušais! Lasi, priecājies, mirsti," vēsta Kaspars Dimiters.

Jau ziņojām, ka 81 gada vecumā mūžībā devies dramaturgs un kādreizējais Saeimas deputāts Pauls Putniņš. 

Dramaturgs Pauls Putniņš (1937-2018)

gallery icon
47

Putniņš mūža laikā sarakstījis vairāk nekā 30 lugu, no kurām daudzas guvušas popularitāti teātru iestudējumos kā profesionālajos, tā arī amatieru teātros. Par Putniņa slavenāko darbu var uzskatīt leģendāro "Ar būdu uz baznīcu". Putniņš daudz dramatizējis arī latviešu literatūras klasiku, piemēram, brāļu Kaudzīšu "Mērnieku laikus" un Andreja Upīša "Laikmetu griežos". Putniņš bija 5., 6. un 9. Saeimas sasaukuma deputāts. 2001. gadā viņu ievēlēja deputāta amatā Rīgas domē, bet 2010. gadā viņš no politikas izvēlējās aiziet.