foto: Ieva Čīka/LETA
Savādi testi un biedēšana ar bargiem sodiem: sociālajos tīklos klejo šausmu stāsts par ceļu policistiem-izspiedējiem
Par gaidāmo alkometra testu autovadītājs nav satraucies, jo pie stūres sēdies skaidrā prātā. Taču ceļu policistu uzvedība ar katru nākamo minūti esot kļuvusi arvien dīvaināka un neizprotamāka.
Sabiedrība
2018. gada 5. oktobris, 14:18

Savādi testi un biedēšana ar bargiem sodiem: sociālajos tīklos klejo šausmu stāsts par ceļu policistiem-izspiedējiem

Jauns.lv

Sociālajā tīklā “Facebook” parādījies kāda šofera stāsts par patiesi pārgalvīgu krāpšanas metodi, kuru, iespējams, piekopusi kāda ceļu policistu vai personu, kuras par tādiem izliekas, grupa. Aculiecinieks atklāj, ka likumsargi viņu apturējuši un likuši veikt dažādus testus, ar kuriem it kā pārbaudīts apreibinošo vielu saturs asinīs, kā arī biedējuši ar bargiem sodiem un piedāvājuši palīdzēt "atpērkoties".

“Rīgā ir ceļu policisti, kā minimums 4, kas ar alkometra un narkotiku testa, draudu un šantāžas palīdzību izspiež no autovadītājiem naudu!” par piedzīvoto raksta Rūdolfs.

Sava “Facebook” ieraksta turpinājumā šoferis atklāj, ka kādā dienā Ceļu policijas ekipāža apturējusi viņu šosejas malā, kā tobrīd šķita, rutīnas pārbaudes veikšanai.

Viņš pats pie stūres sēdies skaidrā prātā un par gaidāmo alkometra testu nav bijis satraukts, taču pārbaudes laikā, ar katru nākamo brīdi policistu uzvedība pret šoferi esot kļuvusi ar vien dīvaināka un autovadītājs piepeši atskārtis, ka viņam, iespējams, ir darīšana ne ar tiem godprātīgākajiem likumsargiem.

“Eu, vecīt, nejoko, sūdi būs!”

“Sākumā aptur, it kā rutīnas pārbaude, bet uzreiz jau sāk čomisku sarunu, vēl pirms likšanas iepūst alkometrā, ar tekstiem: “Izskatāties saguris... nelabi izskatāties”. Pat apjuku un nesapratu, ko uz to atbildēt,” raksta Rūdolfs.

Pēc iepūšanas alkometrā šoferim licies, ka visam būtu jābūt kārtībā, taču testa veicēji norādījuši, ka “kaut kas neesot tā kā vajag!”.

“[...] tiek pasaukts pārinieks, kam jau trešajā personā pirmais stāsta: “Paskaties uz viņu, kaut kas nav!” Tad otrs uzdod dažus līdzīgus jautājumus,” raksta šoferis.

Turpinājumā Rūdolfs izstāsta, ka pēc alkometra testa tūlīt pat pienests kāds “jaunāks tests”, kurā “nu pilnīgi viss uzrādīšoties” un viņam jautāts “vai tiešām to vajadzētu veikt?”.

“Man šajā brīdī jau parādījās azarts, pret viņu nekaunību [...],” piebilst šoferis, kuram pēcāk nācies uzspļaut siekalas uz balta plastmasas gabala un tad pāris minūtes uzgaidīt.

“Sākumā to testu uzlika man uz paneļa, un aizgāja, tad atnāca un apskatījās un teica, ka vēl jāpagaida, un šoreiz aizgāja ar visu testu. Atnāca pēc minūtēm 10 un tāds līdzjūtīgs jau, ka tak esot teicis, ka labāk nevajadzēja testu veikt. Viss tests sarkans pēkšņi... Tagad viņiem mani esot jāved uz asins analīzēm un nu būšot lielas nepatikšanas, jo analīzēs uzrādīšoties viss!” izstāsta Rūdolfs, kurš acumirklī paudis neizpratni, apgalvojot, ka nav lietojis neko apreibinošu.

“Un te sākās labākais – jūtot, ka ar mani viegli nebūs, jo jau diezgan uzvilcies un jau gribēju zvanīt uz viņu sūdzību biroju IDB [Iekšējās drošības birojs], sāka mani mierināt, ka redz man jau nav nekas jālieto, ka varbūt pēdējo 30 dienu laikā esmu kādas medicīniskas zāles lietojis un ka tas tad arī uzrādīsies un pat tas varot būt kā pamats atņemt tiesības,” šoferis turpina, “Es tajā brīdī kaut kā saliku galvā to brīdi, ka viņš ar manu to testu aizgāja un tad atnāca un atnesa citu, visdrīzāk, un saku viņiem, taisām vēlreiz to testu un tagad manā klātbūtnē gaidīsim rezultātus un filmēsim.”

Pēcāk, kā apgalvo Rūdolfs, policisti esot apjukuši un uz brīdi aizgājuši. Pēc kāda laika notikuma vietā ieradušies vēl divi likumsargi ar motocikliem.

“Pienāk pie mana mašīnas loga nu jau trešais un bez sveiki vai labdien uzreiz saka: “Eu, vecīt, nejoko, sūdi būs!” Es atbildu, ka Jūsu kolēģi nepareizi veica testu, taisām vēl vienu! Uzreiz aiziet! Atnāk pirmais un atdod tiesības un tehnisko un kaut kādu mistisku tekstu pasaka, ka es tak esot kaut kam tur pazīstams un ko es uzreiz neteicu,” savādo komunikāciju apraksta šoferis, kurš pēcāk esot saņēmis atļauju turpināt ceļu.

Pilnu šofera atstāstu par notikušo var izlasīt šeit:

Līdzīgi “iekrituši” arī viesi no ārzemēm

Rūdolfs atklāj, ka šis incidents ievilcies aptuveni 30 minūtes pēc kā viņš zvanījis uz Iekšējās drošības biroju (IDB), lai sūdzētos par sastaptajiem Ceļu policijas darbiniekiem.

“Es prasīju, vai viņi var garantēt manu anonimitāti un to, ka man neatriebsies tie paši vai citi ceļu policisti? Godīgi atbildēja, ka nevar to garantēt. Nu tad es tā arī nolēmu, ka nav ko un būtu par šo aizmirsis, ja man tikko neizstāstītu mani ārzemju viesi, kuri bija izīrējuši mašīnu un kurus centrā gaišā dienas laikā, tāpat kā mani, apturēja šī pati “banda” pēc apraksta un izkrāpa 1000 eiro. Aizturēja uz veselu stundu un draudēja, ka viņi tiks deportēti no Latvijas, nokļūs cietumā, 5000 eiro sods [...] Lika mēli parādīt, un uzreiz jautā, kāpēc balta mēle. Tad triks ar plastmasiņu un aiziešanu un atnākšanu atpakaļ ar jau sarkanu testu un līdzjūtīgā gribēšana palīdzēt, lai nav nepatikšanas. Tie neziņā ko atbildēt. Un tas viss lauzītā angļu valodā,” “Facebook” raksta autovadītājs.

Viņš apgalvo, ka vajadzības gadījumā spētu atpazīt galveno no sastaptajām personām pēc ārienes un balss tembra, kā arī aicina ļaudis dalīties ar šo stāstu, lai par upuriem šādām pārbaudēm nekļūtu citi autovadītāji.

Iekšējās drošības birojs pagaidām neziņā par notikušo

Jauns.lv mēģināja sazināties ar aculiecinieku, lai noskaidrotu, vai šoferis beigās tomēr ir sadarbojies ar IDB vai vērsies Valsts policijā (VP) vai kādā citā iestādē, taču pagaidām atbilde nav saņemta.

Tikmēr IDB preses pārstāvis informēja Jauns.lv, ka birojā nav saņemti iesniegumi par šo konkrēto publiskajā vidē izskanējušo vai līdzīgiem gadījumiem.

“Ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par, iespējams, pretlikumīgu Valsts policijas vai citu Iekšlietu ministrijas amatpersonu rīcību, vai arī, ja nācies nokļūt līdzīgā situācijā, aicinām vērsties Iekšējās drošības birojā. Visi Iekšējās drošības birojā saņemtie iesniegumi tiek reģistrēti un izskatīti Iesniegumu likumā noteiktajā kārtībā. Iekšējās drošības birojs vērš uzmanību, ka likumdošanas ietvaros ir iespējams nodrošināt personas datu konfidencialitāti. Sniedzot informāciju, lūgums norādīt pēc iespējas precīzākus faktus par iespējamu noziedzīgu nodarījumu, piemēram, notikuma vietu un laiku, iesaistītajām personām un lieciniekiem,” informēja birojs.

Arī Valsts policijā sūdzības nav saņemtas

Sūdzības, spriežot pēc sociālajos tīklos publicētā paziņojuma, nav saņēmusi arī VP. Policijai gan ir izdevies sazināties ar šajā incidentā iesaistīto autovadītāju, kurš apsolījis likumsargiem, ka “kaut kad vērsīsies” IDB.

“Mūsu rīcībā nav informācijas par publikācijā izteiktajām aizdomām. Tāpat mūsu rīcībā nav informācijas par kādu grupu, kas uzdodoties par viltus policistiem, apturētu mašīnas un “izspiestu naudu”. Valsts policija ir sazinājusies ar šī ieraksta autoru, lūdzot sniegt informāciju par publikācijā minētā gadījuma vietu, laiku un apstākļiem, bet atbildē esam saņēmuši solījumu, ka raksta autors kaut kad vērsīšoties IDB un sniegšot informāciju. Šobrīd nekādu papildu informāciju neesam saņēmuši, tāpēc arī nevaram neko pārbaudīt. Vienlaikus aicinām iedzīvotājus – ja komunikācijā ar policijas darbiniekiem Jums rodas aizdomas par viņu iespējamu pretlikumīgu rīcību vai prasībām, lūgums nekavējoties ziņot policijai 110 vai Iekšējās drošības birojam, lai varētu nekavējoties reaģēt un pārliecināties par faktisko situāciju,” teikts VP paziņojumā.

VP paziņojums "Facebook" atrodams šeit:

Birojam visvairāk darba tieši ar Valsts policiju

IDB ir valsts pārvaldes iestāde, kuras uzdevums ir atklāt, novērst un izmeklēt Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu (izņemot Drošības policiju) amatpersonu un darbinieku izdarītos noziedzīgos nodarījumus.

Saskaņā ar biroja 2017. gada pārskatu, pērn pārsvarā (71%) uzsākti un saņemti kriminālprocesi par VP nodarbināto iespējams izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

Šo tendenci birojs skaidro ar sekojošiem faktoriem: sabiedrībai daudz biežāk nākas saskarties tieši ar VP nodarbinātajiem nekā ar citu Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu nodarbinātajiem; VP ir skaitliski visvairāk nodarbināto (49%) no visu Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu nodarbināto skaita; Birojā uzsākot savu darbību bija gandrīz pilnībā nokomplektēts operatīvo funkciju veicošais bloks, kā arī šīm amatpersonām bija nepieciešamā darba pieredze un informācijas avoti, kas ir viens no priekšnoteikumiem, noziedzīgu nodarījumu atklāšanā.

Atlikušie 29% uzsākto un saņemto kriminālprocesu ir saistīti ar citu Iekšlietu ministrijai padoto iestāžu (Valsts ugunsdzēsības glābšanas dienesta, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Valsts robežsardzes, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Pašvaldības policijas) darbinieku iespējamajiem pastrādātajiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

Ar pilnu IDB 2017. gada pārskata saturu var iepazīties šeit.