foto: Sergei Fadeichev/TASS
Lasītājs jautā: vai mans draugs varēs izsprukt no policijas, ja Latvijā nomainīs personas kodu?
Sabiedrība
2018. gada 14. septembris, 06:23

Lasītājs jautā: vai mans draugs varēs izsprukt no policijas, ja Latvijā nomainīs personas kodu?

"Likums un Taisnība"

Jau kādu laiku Latvijā ir iespējams nomainīt personas kodu, tāpēc kādam lasītājam radies jautājums - vai tas palīdzēs noslēpties no policijas? 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Žurnālam "Likums un Taisnība" lasītājs vaicā: "Kāds mans paziņa, būdams Vācijā, nonāca tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā. Uzlikto sodu nesamaksāja un nozuda. Tagad Latvijā var nomainīt personas kodu, un vai šādi ārzemēs likumpārkāpumus izdarījušie Latvijas valstspiederīgie nevar izvairīties no atbildības, ko pret viņiem ierosinājuši ārzemju tiesībsargājošās iestādes, jo viņus vienkārši vairs nevarēs atrast?"

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska atbild: "Nē, šādā veidā nevar izvairīties no soda. Iedzīvotāju reģistrā tiek saglabātas visas izmaiņas, arī iepriekšējie personas dati. Ja Valsts policija saņem soda kvīti no ārvalstīm, kas ir jānosūta konkrētai personai, tad tiek veikta pārbaude un identificēts pārkāpējs."

Kā nomainīt personas kodu

Tiesības mainīt personas kodu ir vienu reizi mūžā, ja bijis piešķirts kods, kas satur dzimšanas datumu (kodi līdz 2017. gada 30. jūnijam ieskaitot). Pakalpojums ir bez maksas.

Arī jauno kodu veido vienpadsmit cipari, pirmie divi ir 32, pārējie ir datorsistēmas automātiski ģenerēti nejauši cipari no 0 līdz 9. Jaunais ir nemainīgs, izņemot gadījumu, ja persona tiek adoptēta.

Ciparu kombināciju atšķirībā no auto valsts reģistrācijas vai telefona numura izvēlēties nav iespējams un pēc maiņas vairs nevarēs pārdomāt un atgūt iepriekšējo personas kodu.

Lai mainītu personas kodu, kurā ir dzimšanas datums, jāiesniedz iesniegums klātienē jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā  vai Latvijas pārstāvniecībā ārvalstī.

Pēc personas koda maiņas:

personu apliecinošs dokuments (pase un personas apliecība) kļūst lietošanai nederīgs;

personas pienākums (no 15 gadu vecuma) ir 30 dienu laikā iesniegt dokumentus jauna personu apliecinoša dokumenta saņemšanai, par ko maksājama valsts nodeva;

nepieciešams mainīt visus dokumentus, kuros norādīts personas kods (piemēram, autovadītāja apliecība, personalizētās kartes, studenta, invalīda vai pensionāra apliecība, elektroniskais paraksts u.c.). Personas koda maiņa nav iemesls, lai atbrīvotu no samaksas par jauna dokumenta saņemšanu, ja tāda paredzēta;

ja personas kodu maina nepilngadīgam bērnam un viņa vecāku pasē ir ierakstīts bērns ar personas kodu, vecākiem būs nepieciešams saņemt jaunu pasi, kurā iekļautas aktuālas ziņas par bērnu, ja viņi vēlas ceļot kopā ar bērnu vai uzrādīt pasi ar bērna ierakstu citā iestādē. Par jaunu pasi maksājama valsts nodeva. 
 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās