foto: Shutterstock
Superpensijas pagastvečiem? Likums paredz visai dāsnu pabalstu bijušajiem pašvaldību vadītājiem
Sabiedrība
2018. gada 18. jūlijs, 06:11

Superpensijas pagastvečiem? Likums paredz visai dāsnu pabalstu bijušajiem pašvaldību vadītājiem

Kas Jauns Avīze

PSRS laikā pensijas griesti bija 120 rubļu, taču īpaši izredzētie saņēma personālo pensiju. Plašākai sabiedrībai ir mazzināms fakts, ka līdzīgs bonuss paredzēts bijušajiem pašvaldību vadītājiem.

Gulbenes novada dome nolēmusi bijušajam Lizuma pagasta padomes priekšsēdētājam Aldim Stradam maksāt ikmēneša pabalstu – 860 eiro mēnesī, vēsta portāls Dzirkstele.lv.

Tāds ir likums

Domes priekšsēdētājs Normunds Audzišs skaidro, ka pabalstu maksā, pamatojoties uz Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumu.

Tas paredz tiesības saņemt ikmēneša pabalstu divu minimālo mēnešalgu apmērā, ja pēc 1990. gada 4. maija šī persona bijusi vienas un tās pašas pašvaldības priekšsēdētāja amatā divus sasaukumus pēc kārtas. Šī norma stājās spēkā 2008. gada janvārī.

Strads par Lizuma pagasta padomes priekšsēdētāju ir strādājis no 1990. gada 31. janvāra līdz 2009. gada 30. jūnijam.

Likums arī nosakot, ka šādu pabalstu var izmaksāt pirmspensijas vecumā – piecus gadus pirms vecuma pensijas sasniegšanas, ar nosacījumu, ka persona pabalsta saņemšanas laikā nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto. Saņemot šādu pabalstu no pašvaldības, vienlaikus nav tiesību saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Par kādiem nopelniem?

Pirms balsojuma domes sēdē gan izvērtās diskusija un vienprātības nebija. Deputāte Ilze Mezīte iebilda, ka viņa neatbalsta valstī spēkā esošo likuma normu, kas pieļauj šādus pabalstus. “Šī ir pensija vai pabalsts? Par kādiem nopelniem? Automātiski pienākas!?” pārsteigta ir deputāte. Esot sajūta, ka savulaik Saeimā šis jautājums ir vienkārši nolobēts.

Likumā norādīts, ka šāds pabalsts pienākas ne tikai bijušajiem pašvaldību priekšsēdētājiem, bet arī viņu vietniekiem, kuri ieņēmuši algotu amatu.

Nemaksā, ja emigrē

Pabalstu pašvaldība piešķir, pamatojoties uz konkrētās personas iesniegumu. Ja personai vienlaikus ir tiesības uz šajā pantā noteikto pabalstu un invaliditātes pensiju, vecuma pensiju vai atlīdzību par darbspēju zaudējumu, tad izmaksā to pabalsta daļu, kas pārsniedz minēto maksājumu apmēru.

Pabalsta izmaksu pārtrauc, ja persona vairs neatbilst likumā noteiktajiem kritērijiem vai izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs.

Dzirkstele.lv noskaidrojusi, ka Gulbenes novadā pašlaik šādu pabalstu saņem vēl pieci citi bijušie novada teritorijā kādreiz pastāvējušo pašvaldību vadītāji.

Nākotnē vēl daudziem

2010. gadā Valkas novada dome piešķīra ikmēneša pabalstu bijušajai Valkas pilsētas domes priekšsēdētājai Intai Laganovskai un kādreizējam Ērģemes pagastvecim Uldim Vehi. Tā kā viņi jau bija pensionāri, pabalstus ierobežoja līdz 106 latiem Laganovskai un 157,20 latiem Vehi.

Saskaņā ar likumu nākotnē uz šādu pabalstu var pretendēt daudzi, piemēram, Liepājas mērs Uldis Sesks, Rīgas mērs Nils Ušakovs, Valkas novada mērs Vents Armands Krauklis.

Latvijas Pašvaldību savienības Komunikācijas nodaļas redaktore Gunta Klismeta Kas Jauns Avīzei nezina teikt, cik daudz bijušo vietvaru vadītāju saņem šādus pabalstus: “Šos jautājumus risina katra pašvaldība, kurā ir šādi cilvēki. Domāju, ka viņu nav pārāk daudz, ņemot vērā mūsu valsts un pašvaldību pastāvēšanas ilgumu kopš neatkarības atgūšanas. Mūsu rīcībā nav šādu datu.”

Pašvaldību savienības bijušais priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis jau pirms vairākiem gadiem skaidroja, ka šā pabalsta mērķis ir nepieļaut valsts labā strādājušo cilvēku palikšanu bez iztikas. Vietā atgādināt, ka valsts labā gan strādā visi godprātīgi sava darba darītāji.