foto: Foto: Žagarkalns
Jūnijs, bet Žagarkalnā joprojām ir sniegs! 10 000 kubikmetrus taupa gaidāmajai ziemai
Šajā kaudzē pietaupīti 10 000 kubikmetru sniega.
Sabiedrība
2018. gada 30. jūnijs, 06:30

Jūnijs, bet Žagarkalnā joprojām ir sniegs! 10 000 kubikmetrus taupa gaidāmajai ziemai

Kas Jauns Avīze

Slēpošanas trase Žagarkalns Cēsīs īsteno vēl nebijušu eksperimentu, pirmo reizi Baltijā ar jaunām metodēm uzglabājot sniegu.

Eksperimentu veic kopā ar Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu snovparka būvniekiem – Latvijas uzņēmuma "We Build Parks" grupas komandu no "Baltic Snowpark Agency".

Latvijas mainīgajā klimatā vairs nevar paļauties, ka sals iestāsies ap Ziemassvētkiem. Piemēram, šogad slēpošanas sezona sākās tikai janvāra otrajā pusē, tāpēc kalnu īpašnieki meklē jaunus risinājumus.

“Somijā ar sniega uzglabāšanu jau dažus gadus eksperimentē ziemeļu reģiona lielās trases, bet tik tālu uz dienvidiem no Polārā loka kalnu trasēs vēl neviens to nav izmēģinājis,” teic Žagarkalna īpašnieks Juris Žagars.

Patlaban milzu kaudzē līdz rudenim ir ieziemoti vairāk nekā 10 000 kubikmetru sniega. Sniegs ir sastumts lielā kaudzē nepieciešamajās ģeometriskajās formās un apsegts ar ģeotekstila materiālu. Protams, ir jārēķinās ar noteiktu sniega masas zudumu un klimatisko risku rudenī, jo būs jāizzina, kad vislabāk kaudzi atsegt un sniegu izlīdzināt trasē. 
Ir daudz nezināmo, bet Žagarkalnam ir ambiciozi plāni, un viņi pirmie ir gatavi riskēt, stāsta We Build Parks vadītājs Jānis Jansons.

Veiksmes gadījumā sniega uzglabāšana kļūs par normālu praksi, ko jau apsver arī citi "Baltic Snowpark Agency" klienti gan Latvijā, gan ārzemēs.