foto: Sputnik
Inešos audzē stores un samus Eiropas gardēžiem
Stores.
Sabiedrība
2018. gada 10. jūnijs, 07:20

Inešos audzē stores un samus Eiropas gardēžiem

Kas Jauns Avīze

Jaunā uzņēmumā Inešos ieguldīti aptuveni četri miljoni eiro, būs 17 jaunas darba vietas – zivjaudzētavā, kas uz Eiropas Savienības turīgākajām valstīm eksportēs stores, samus, zušus – kopumā deviņu sugu zivis.

"Hibitech Piebalga" ir lielākā zem jumta esošā zivju audzētava ne tikai Baltijā, bet arī Eiropā. Plānots gadā izaudzēt 31 tonnu sterlešu, 180 tonnu samu, 63 tonnas storu, 68 tonnas zandartu un vēl citas zivis.

“Tur ir zandarti, nākamajā līnijā es jums varu parādīt, kādi smuki sami, lieli,” Latvijas Radio korespondentei Guntai Matisonei savu saimniecību izrāda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Valdis Cīrulis. “Pēc ūdens apjoma tik lielas zivju audzētavas šobrīd Eiropā nav. Iecere radās jau 2013. gadā, kad nāca doma, ka vajadzētu kaut ko ražot un eksportēt.'”

Vairākus gadus ir pētīts tirgus un saprasts, ka perspektīva ir, bet ir jābūt apjomam. Pieaug pieprasījums pēc zivīm, kas audzētas tepat Eiropā, nevis Ķīnā vai Vjetnamā, turklāt strauji mazinās dabiskie zivju resursi.

“Jūras un upes ir piesārņotas, zvejas kuģi tiek sagriezti lūžņos, nozvejas kvotas tiek samazinātas, arī Baltijas jūrā šobrīd zušus ir aizliegts zvejot, un tas ir tas, kas mūs dzen šādā biznesā,” klāsta Cīrulis.

Potenciālais pircējs ir atzinīgi novērtējis, kā zivis tiks audzētas, arī cena ir pieņemama. Atbalsts gūts arī no Eiropas Savienības Jūrlietu un zivsaimniecības fonda un Lauku atbalsta dienesta.

"Hibitech Piebalga" reģistrēta 2014. gadā ar 702 846 eiro pamatkapitālu, īpašnieki ar 33,33% kapitāldaļu katrs ir Valērijs Belokoņs, Valdis Cīrulis un Sergejs Tračuks.