foto: Aculiecinieka foto
Vecrīgā skatam pazudis vēsturiskais aizsargmūris - tam priekšā uzslieta viesnīca
Par to, kas izdarīts ar vēsturisko pilsētas aizsargmūri, informē Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments.
Sabiedrība
2018. gada 5. jūnijs, 06:11

Vecrīgā skatam pazudis vēsturiskais aizsargmūris - tam priekšā uzslieta viesnīca

Jauns.lv

Kāds vērīgs rīdzinieks vērsies portāla Jauns.lv redakcijā, informējot, ka savulaik Ministerejas ielā Vecrīgā atrodamais vēsturiskais pilsētas aizsargmūra fragments nu vairs nav ieraugāms. Vietā, kur tam būtu jāatrodas, šobrīd notiek būvdarbi, un skatu uz mūri aizsedz žogs un jaunbūves sienas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Ikdienā bieži gan braucu, gan eju garām šai vietai. Zināju, ka tur atrodas vecā pilsētas mūra fragments, kurš, pieļauju, ir aizsargājams objekts. Nav jau tā, ka ik reizes uz to skatos un apbrīnoju, taču kādā no reizēm piepeši piefiksēju, ka šajā vietā jau slejas jaunceltne un mūris vairs nav redzams. Radās jautājums – kas ar to noticis? Nevar taču būt tā, ka tam pa virsu uzbūvēta jauna ēka?” vaicā Armands.

Skatu aizsedz daudzstāvu māja

Portāls Jauns.lv paviesojās vietā, kur būtu jāatrodas mūra fragmentam, un konstatēja, ka tas tik tiešām vairs nav redzams no vietām, kur iepriekš bijis skatam neaizsegts. Jāpiebilst, ka vietnē Google.com/maps joprojām ir atrodami kadri, kuros mūris ir redzams un kuros trūkst salīdzinoši nesen uzbūvēto jaunceltņu. Interaktīvās kartes fotoattēlu tapšanas laikā (2014. gada augusts), vietā, kur jāatrodas vēsturiskajam objektam, izskatījās šādi:

foto: Ekrānuzņēmums no "Google Maps"

Savukārt šogad maija vidū uzņemtā fotogrāfijā no tā paša rakursa redzama šāda aina:

foto: Aculiecinieka foto

Publiski pieejamā informācija liecina, ka šajā vietā tiek būvēta jauna "Wellton" tīkla viesnīca.

Būvnieki vēsturiskajam objektam veltījuši īpašu uzmanību

Lai noskaidrotu, kas tieši noticis ar aizsargmūra fragmentu, vērsāmies Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā (PAD).

Departamentā apstiprināja, ka pirmajā attēlā (Google Maps) redzamais objekts ir daļa no valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa „Pilsētas nocietinājumu mūra un torņu paliekas” – saglabājies aizsargmūra fragments. Saskaņā ar valsts normatīvajiem aktiem, Rīgas vēsturiskā centra (RVC, iekļauts UNESCO sarakstā) un aizsardzības zonas teritorijas plānojumu, kā arī saistošajiem noteikumiem, objekts esot aizsargājams kā nozīmīga kultūrvēsturiska liecība no Rīgas pilsētas pirmsākumiem.

“Noteikumi prasa tā saglabāšanu, konservāciju un eksponēšanu, nodrošinot objektam atbilstošu apgaismojumu, saglabāšanas apstākļus un citus faktorus. Jāņem vērā, ka mūra fragments neatrodas Minsterejas ielas malā, bet gan pašreizējā kvartāla dziļumā pie atjaunojamās Trauksmes ielas, daļēji šīs ielas teritorijā, privātīpašumā,” skaidroja PAD direktora biroja sabiedrisko attiecību vadītāja Solvita Brence.

Savukārt, komentējot otro, nupat tapušo fotoattēlu, departamenta pārstāve skaidroja, ka tajā redzamā jaunbūve, kura atrodas starp Minsterejas un Trauksmes ielu, atbilstoši RVC saglabāšanas un aizsardzības likuma prasībām ir projektēta atklāta arhitektūras konkursa rezultātā. Šis projekts esot saņēmis visus nepieciešamos izvērtējumus, saskaņojumus un atļaujas.

“Jaunbūves attīstītājiem un projektētājiem ir izdoti stingri atbildīgo institūciju nosacījumi, un esam informēti, ka nocietinājumu mūra fragmentam ir pievērsta liela uzmanība. Tas veidos vienu no jaunbūvju kompleksa īpašajām kultūrvēsturiskajām vērtībām, mūris tiek sakopts, arhitektoniski izcelts un būs eksponēts un publiski pieejams apskatei, kad objekts būs pabeigts,” informēja departamentā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā izskatījās senais Rīgas aizsargmūris?

Kā vēsta portāls Citariga.lv, pirmā Rīgas pilsētas aizsargmūra siena bija Daugavas labajā krastā. Savulaik tā stiepusies no upes grīvas – gar tagadējo Minsterejas, Kalēju, Meistaru un Zirga ielu – līdz Daugavas krastmalai un atkal sasniegusi Rīgas upes grīvu pie Minsterejas ielas.  Vēstures dati liecina, ka nocietinājuma mūris bijis aptuveni 9 metrus augts un 1,30 metrus plats.

Rīgas pilsētas aizsargmūra vēsturiskais plānojums:

Pirmo reizi tā daļa atsegta 1937. gadā, kad nojauktas pie tā piebūvētās ēkas Jāņa sētā. Mūra fragments tagadējās Jāņa sētas vietā tika rekonstruēts 1960. gadā.

No ārpuses pilsētas nocienājumi izskatījušies kā augsta mūra siena, bet pilsētas iekšpusē bijuši sadalīti divos stāvos.