foto: Shutterstock
Plāno Monblāna virsotnē uzvilkt Latvijas karogu
Monblāna augstums sasniedz 4808 metrus.
Sabiedrība
2018. gada 20. maijs, 07:02

Plāno Monblāna virsotnē uzvilkt Latvijas karogu

Kas Jauns Avīze

Augustā Eiropas Savienības augstākajā virsotnē Monblānā plānots uznest mastu un tajā pacelt Latvijas karogu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Monblāns, kura augstums sasniedz 4808 metrus, atrodas uz Itālijas ziemeļrietumu robežas ar Franciju.

“Ļoti iespējams, šis gājiens pārvērtīsies par Ginesa rekordu par pasaulē augstāk uznesto karoga mastu un tajā uzvilkto karogu,” stāsta iniciatīvas rīkotāju pārstāvis Ansis Egle.

Idejas autors Aldis Kunšteins norāda, ka pirms desmit gadiem jau kāpis Monblānā un pēc tam sapratis, ka tas būtu liels izaicinājums – uznest karoga mastu virsotnē un uzvilkt tajā Latvijas karogu. Tādējādi tiktu īstenots “traks, neparasts, ambiciozs, lielisks un riskants piedzīvojums”. “Visa pamatā ir Latvija. Tādējādi mēs demonstrētu lepnumu par savu valsti,” teic Kunšteins.

foto: Sintija Zandersone/LETA
Drosminieki Bastejkalna virsotnē rāda, kā uzvilks karogu daudz grūtākos apstākļos Monblānā. No kreisās: idejas autors Aldis Kunšteins, inženieris Matīss Kalvāns, uzņēmējs Andris Citko un kalnos kāpējs Rolands Laveiķis.

Masts, masta pēda un Latvijas karogs būs iepakots speciālā somā, lai kāpēji varētu to pārmaiņus nest. “Ceļš uz Monblāna virsotni nav vienkāršs, ir šauri posmi, dažādi pagriezieni, un tajos būs jālavierē ar desmit metrus augsto mastu, kam nepieciešama speciāla sagatavošanās,” saka Egle. Masta nešana jau izmēģināta Siguldā, Reiņa trasē. Monblāna virsotnē ir liels vējš, tāpēc masta uzstādīšana un karoga uzvilkšana nebūs vienkārša.

Iniciatīvas grupā ir studenti, uzņēmēji, sportisti, arhitekti, mediju speciālisti un citu nozaru pārstāvji – burātājs Māris Birzulis, kalnos kāpējs Rolands Laveiķis, dizainers Aldis Rocēns, uzņēmēja Ilze Seržāne, arhitekte Edīte Bokāne, inženieris Matīss Kalvāns, fotogrāfs Kristaps Mozgirs, uzņēmēji Andrejs Straume un Andris Citko.