Rīga sagaida pavasari ar karnevālu virkni: "Maija Grāfa svētki 2018" un "Martas labdarības balle"
foto: Publicitātes
Abi karnevāli ir puslīdz pasaka, puslīdz vēsture, un ir apvienoti ar vienu tēmu – Rīgas senā vēsture un tās varoņi.
Kultūra

Rīga sagaida pavasari ar karnevālu virkni: "Maija Grāfa svētki 2018" un "Martas labdarības balle"

Karlīna Timofejeva

12.maijā Vecrīgā notiks uzreiz divi karnevāla pasākumi – „Maija Grāfa svētki 2018” un „Martas masku balle”. Abi karnevāli ir puslīdz pasaka, puslīdz vēsture, un ir apvienoti ar vienu tēmu – Rīgas senā vēsture un tās varoņi.

Rīga sagaida pavasari ar karnevālu virkni: "Maija ...
12.maijā Vecrīgā notiks uzreiz divi karnevāla pasākumi – „Maija Grāfa svētki 2018” un „Martas masku balle”.

Rīgas karnevāls "Maija Grāfa svētki"

12.maijā Rīga pārvērtīsies par karnevāla pilsētu. Tas sāksies ar krāšņu dalībnieku gājienu vēsturiskajos un kārnevāla tērpos ikgadējio „Maija Grāfa svētku 2018” atklāšanā.  Šis festivāls jau ir kļuvis par pazīstamu Rīgas pavasara karnevālu un apvieno senās tradīcijas ar mūsdienu karnevālu kultūru. Festivāla laikā tiek apvienoti dažādi laikmenti un kultūras, sākot ar Rīgas dibināšanu līdz šodienai, simbolizējot Rīgas pilsētas harmonisku attīstību.

Rātslaukums piepildīsies ar pasakainiem un vēsturiskiem tēliem, viduslaiku amatnieku tirdziņu, bruņinieku turnīriem un atrakcijām. Visu dienu uz skatuves notiks koša koncertprogramma ar Rīgas jaunu talantu piedalīšanos – uzstāsies Rīgas deju studijas, talantīgi dziedātāji, cirka un teātra mākslinieki, notiks uguns šovu festivāls,    VII ikgadējs labāko tērpu konkurss „Modernā Renesanse”, kur dalībnieki demonstrē savu radošumu, talantu un fantāziju tērpu izgatavošanā.  Ar katru gadu žūrijai aizvien grūtāk noteikt uzvarētājus tērpu konkursā. Vairāki tērpi tiek gatavoti mēnešiem ilgi speciāli šim pasākumam. Puse līdzekļu no konkursa dalības maksas tiek novirzīta bērnu namu audzēķņu dalības nodrošināšanai svētkos un bērnu turnīrā.

Festivāla ietvaros tiek organizēts turnīrs bērniem un junioriem, kurā bez maksas piedalās gan bērni no Rīgas gimenēm, gan arī Rīgas, Daugavpils un Rēzeknes bērnu namu audzēkņi. Šis ikgadējs turnīrs tiek organizēts ar mērķi veicināt bernu aktīvu iesaisti sociālā dzīvē un veselīgā dzīvesveidā, prasmi izmantot savas personīskās īpašības – veiklību un drosmi, ticību saviem spēkiem.

Notiks arī gadskārtējs Maija grāfa bruņinieku turnīrs. Turnīru uzvarētājs tiks abalvots ar Maija Grāfa titulu tieši kā 540 gadus atpakaļ, kad šo tradīciju Rīgā dibināja Melngalvju brāļi kopā ar Lielās ģildes brāļiem. Šis varonis izvēlēsies savu Maija Grāfieni, un šis pāris kļūs par pavasara un ražīguma simbolu uz visu gadu.

Ieeja Maija Grāfa svētkos – par brīvu.

Bet vakarā Grand Palace Hotel gaidīs viesus karnevāla tēŗpos un maskās uz grandiozu Martas maskuballi par godu Ķeizarienei Jekaterinai I - vienkāršai meitenei no Livonijas, kura kļuvusi par ķeizarieni. Šis pasākums arī ievedīs dalībniekus karnevālu kultūras pasaulē. Šogad Martas balle pārsteigs viesus ar unikālu vakara programmu. Uzstāsies Latvijas Operas zvaigznes un populāri Latvijas izpildītāji Markuss Riva, Samanta Tīna, Kristīna Zaharova, Aleksandrs Kazakovs, Deniss Meļņiks, grupa Riga Bisquits, Nacionālā simfoniskā orķestra kvintets un daudzi citi. Atgādinam, ka „Martas balle” tiek organizēta ar Austrijas konsulāta patronāžu, bet naudas līdzekļu vākšana tiek organizēta ar Sergeja Jēgera labdarības fonda palīdzību.
Naudas līdzekļi tiks izmantoti vāji dzirdošu bērnu medicīnas vajadzībām. Tāpēc, klausoties lieliskus izpildītājus, masku balles dalībnieki palīdzēs uzlabot dzirdi tiem, kam tas ir ļoti nepieciešams.

Par saistošiem notikumiem visos karnevālos kļūs Rīgas vēsture, vietējo talantu atbalsts, labdarība un noslēpumains Martas tēls. Pasaka, kas pārvērtās īstenībā. Pēc vēsturnieku datiem, Marta līdz 12 gadu vecumam dzīvoja Rīgā. Vēlāk Alūksnē viņu audzināja priesteris Gluks. 1724.gada maijā Martā tika kronēta un kļuva par ķeizarieni Jekaterinu I. Pēc vēsturnieku datiem, Martai bija dāsna sirds un maigs raksturs, viņa kļuva par mecenāti, atbalstīja labdarību un izglītošanos.

Tieši Martas tēls piedalīsies visos karnevālos un kļūs par atgādinājumu katram no mums – jebkura pasaka var kļūt par īstenību, lai kādā laikmetā mēs nedzīvotu. Biļetes uz Martas labdarības maskuballi var iegādāties Biļešu servisā.