foto: Sabiedriskā organizācija "Leģenda"
Skaudra liecība par kara šausmām: Pampāļos zem ceļa atrod vēl vairāk PSRS karavīru kaulus
Kopā ar karavīru kauliem tika atrastas arī vairākas medaļas un citas vēsturiskas liecības, kuras palīdzēs noskaidrot kritušo identitātes.
Sabiedrība
2018. gada 7. maijs, 15:33

Skaudra liecība par kara šausmām: Pampāļos zem ceļa atrod vēl vairāk PSRS karavīru kaulus

Jauns.lv

Pagājušajā svētdienā, 6. maijā, militārās arheoloģijas organizācija “Leģenda” turpināja aprīļa beigās uzsākto karavīru ekshumāciju no Otrajā pasaules karā nozaudēta Sarkanās armijas apbedījuma Pampāļu pagastā. Atradums, kurš atgādina par kara šausmām, iemūžināts fotogrāfijās un iespaidīgā video no gaisa.

Svētdienas ekshumācijas laikā tika atraktas 95 karavīru mirstīgās atliekas.

Tika atrasta viena numurēta medaļa “Par drosmi” un Sarkanās zvaigznes ordenis, pēc kuriem būs iespējams identificēt konkrētos karavīrus.

Tāpat tika atrasta identifikācijas kapsula, kur iekšā bija sarullēta papīra lapiņa ar karavīra personisko informāciju, bet ņemot vērā to, ka papīrs ir sliktā stāvoklī, kapsulas atvēršana ir pārcelta uz vēlāku laiku.

Pampāļu pagastā atrod PSRS armijas apbedījumu vietu

Pagājušajā svētdienā, 6. maijā militārās arheoloģijas organizācija “Leģenda” turpināja aprīļa beigās uzsākto karavīru ekshumāciju no Otrajā pasaules karā nozaudēta Sarkanās ...

gallery icon
36

Kaulus uzgāja ceļstrādnieki

Pampāļi atrodas Saldus novadā, Kurzemē. Sarkanās armijas karavīru mirstīgās atliekas šeit atrastas teju 73 gadus kara beigām.

Kaulus uzgājuši ceļstrādnieki, kuri pēcāk par atradumu ziņojuši sabiedriskajai organizācijai “Leģenda”, kura nodarbojas ar militāro arheoloģiju un kritušo personu identifikāciju.

Saistībā ar atradumu Pampāļos viesojušies arī Latvijas Brāļu kapu komitejas pārstāvji un brīvprātīgie, kuri palīdzējuši ekshumācijas darbos.

Sākotnēji, vēl aprīlī, Pampāļos tika atraktas 145 karavīru mirstīgās atliekas. Tiek uzskatīts, ka šie karavīri gāja bojā asiņainās kaujās, kuras Pampāļos un citviet Kurzemes cietoksnī norisinājās Otrā pasaules kara beigās, 1945. gadā.

Kopā ar karavīru kauliem tika atrastas arī vairākas medaļas un citas vēsturiskas liecības, kuras palīdzēs noskaidrot kritušo identitātes.

Jāpiebilst, ka arī pirms 15 gadiem, ceļa otrā pusē “Leģenda” atraka 140 karavīru mirstīgās atliekas. Kopējais šajā vietā ekshumēto karavīru skaits nu jau tuvojas četriem simtiem.