Tērauda dūre pret sikspārni: recenzija par jauno grāvēju "Betmens pret Supermenu"
Noskatoties šo filmu, rodas pamatots jautājums: vai publika nav nogurusi no pēdējos gados neapturamā supervaroņu filmu lēruma?
Kultūra
2016. gada 24. marts, 18:30

Tērauda dūre pret sikspārni: recenzija par jauno grāvēju "Betmens pret Supermenu"

Jauns.lv

Bens Afleks kļūst par Betmenu un cīnās pret Supermenu filmā «Betmens pret Supermenu: Taisnības rītausma».

Kopš filmā «Tērauda vīrs» (2013) atspoguļotajiem notikumiem pagājuši divi gadi. Supermena cīņa ar ļaundari Zodu pamatīgi izpostījusi Metropoles pilsētu. Daudzie cilvēku upuri un iznīcinātā infrastruktūra daudzos iedzīvotājos izraisījusi sarūgtinājuma vilni. Viņu starpā ir arī taisnības aizstāvis Betmens. Viņš dodas uz Metropoli ar pārliecību, ka Supermens cilvēkiem nes ļaunumu un viņš ir jāaptur. Betmena un Supermena naids vēršas plašumā, un to savā labā izmanto viltīgais noziedznieks Lekss Lutors. Viņš izgudro vēl neredzēti baisu ieroci. Vai abi supervaroņi spēs atrast kopīgu valodu, lai stātos tam pretī?

Atbilde «Marvel» komiksiem

Filma «Betmens pret Supermenu: Taisnības rītausma» ir sava veida turpinājums 2013. gada filmai «Tērauda vīrs». Arī to uzņēmis režisors Zaks Snaiders, filmas sižets attīsta tālāk «Tērauda vīrā» ieskicētos notikumus, un Supermenu joprojām atveido muskuļotais Henrijs Kavils. Tomēr, lai arī ir kopīgi varoņi un filmu sižetiskās cēloņsakarības, «Betmens pret Supermenu» nav uzskatāms par tiešu sīkvelu «Tērauda vīram», bet drīzāk par atspēriena punktu plaša vēriena «DC Comics» supervaroņu universa franšīzei, kur kopīgā laiktelpā pozicionēti visi «DC» zīmola supervaroņi. Šī ir «Warner» studijas atbilde «Marvel» komiksu universam, kurā apvienotas supervaroņu filmas un franšīzes: «Dzelzs vīrs», «Tors», «Neticamais Halks», «Atriebēji», «Kapteinis Amerika», «X cilvēki» un citas. Ar «Betmens pret Supermenu» sāktā «DC Comics» ofensīva izvērsīsies 2017. gadā, kad gaidāma pirmizrāde filmai «Taisnības līga» – Betmena, Supermena un draugu cīņa par labāku pasauli Zaka Snaidera režijā.

Tāpēc jāpiebilst, ka šim Betmenam nav saistības ar Kristofera Nolana režisēto «Tumšā bruņinieka» Betmenu, un šajā filmā «spārnoto atriebēju» atveidos jauns Betmens – Bens Afleks. Viņš piepulcējas pārējo pilnmetrāžas spēlfilmu betmenu rindai, kurā pirms viņa iestājušies Maikls Kītons, Vels Kilmers, Džordžs Klūnijs un «Tumšā bruņinieka» Kristiāns Beils. Interesants ir arī apstāklis, ka «Betmena» filmu darbība tradicionāli risinās Gotemas pilsētā, savukārt Supermens rosās Metropolē. Abas pilsētas amerikāņa apziņā nepārprotami simbolizē Ņujorku, taču Gotema ir drūmāka, tumšāka un attēlo pilsētu, kuras spožums palicis pagātnē, savukārt Metropoles spožie debesskrāpji ir drīzāk «nākotnes pilsētas» ainava. Metropole ir Ņujorka dienasgaismā, savukārt Gotema – naktī.

Bažas un cerības

Latvijā filmas «Betmens pret Supermenu: Taisnības rītausma» pirmizrāde notiks tajā pašā datumā kā citās pasaules lielpilsētās – 25. martā. Līdz šim datumam «Warner» studija noteikusi tā saukto kritikas embargo – par filmu nedrīkst parādīties publiskas atsauksmes. Šī iemesla dēļ par šo intriģējošo un ambiciozo «crossover» filmas (filma, kurā mērķtiecīgi apvienoti divi spēcīgi patstāvīgi naratīvi) projektu iespējams izteikt vienīgi spekulācijas.

Pamēģināsim paspekulēt, vai filma izrādīsies veiksmes stāsts vai arī izgāšanās.

Projekta priekšrocības. Pirmkārt, komiksu fanus neapšaubāmi sajūsminās pārdrošā ideja pretnostatīt Betmenu un Supermenu divās vienlīdzīga apjoma lomās. Otrkārt, franšīzes autori pirmoreiz pilnmetrāžas spēlfilmā skatītājus iepazīstinās ar klasisko Brīnumsievietes varoni, kurai 2017. gadā arī paredzēta sava atsevišķa filma. Ar to «Warner» un DC pasper soli priekšā «Marvel» filmu universam, kurā sieviešu tēliem ir visai perifēra loma. Treškārt, filmas scenārija autors Deivids Gojers ir arī kritikas augstu vērtētā «Tumšā bruņinieka» triloģijas līdzautors. Ceturtkārt, režisoram Zakam Snaideram ir pārliecinoša iespaidīgu grāvējfilmu pieredze: filmas «Sargi», «Aizliegtais paņēmiens», «Tērauda vīrs» un «300: Termopilu kauja».

Kādi ir projekta riska faktori? Daudzie filmas sižetā iezīmētie varoņi raisa aizdomas, ka no lielā varoņu ansambļa cietīs stāsta kvalitāte un filma kopumā nebūs nekas vairāk kā pārspīlēti garš pieteikums «Taisnības līgas» filmai. Kritiku izpelnījies arī filmas treileris, kurā atklāts pārāk daudz no filmas sižeta, laupot pārsteigumu skatīšanās laikā. Pēc treilera spriežot, Džesija Eizenberga Lekss Lutors ir drīzāk smieklīgi komisks, nevis baiss ļaundaris.

Dažiem kritiķiem bažas raisa arī Snaidera «Tērauda vīra» estētika, kas Supermenu – tradicionāli visdzīvespriecīgāko un bērniem draudzīgāko komiksu varoni – portretē nevajadzīgi drūmu un dramatisku. Galu galā visbūtiskākais ir pēdējais jautājums – vai publika nav nogurusi no pēdējos gados neapturamā supervaroņu filmu lēruma?


Kinokritiķe Liene Linde, žurnāls “Rīgas Viļņi” / Publicitātes foto