foto: LETA
Kāds uzņēmums ēdnīcām skolās ved it kā Latvijas dārzeņus, bet patiesībā tie audzēti ārzemēs
PVD uzņēmumā ''Jelgavas augļi'' konstatējis pārkāpumus zaļā publiskā iepirkuma jomā.
Tava izglītība
2018. gada 12. aprīlis, 20:55

Kāds uzņēmums ēdnīcām skolās ved it kā Latvijas dārzeņus, bet patiesībā tie audzēti ārzemēs

Jauns.lv / LETA

Uzņēmums "Jelgavas augļi", kam Rīgas izglītības iestādēm jānodrošina zaļā publiskā iepirkuma prasībām atbilstoši dārzeņi, tā vietā piegādājis neatbilstošu citvalstu un pašmāju produkciju, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa pastāstīja, ka aizdomas par uzņēmuma negodprātīgo rīcību dienestam radušās pēc tam, kad, pārbaužu laikā dažādās Rīgas izglītības iestādēs, konstatēti nemarķēti dārzeņi, par kuru izcelsmi un atbilstību zaļā publiskā iepirkuma prasībām nebija iespējams pārliecināties. Turpinot pārbaudes, noskaidrojās, ka nemarķēto produkciju ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kā zaļā publiskā iepirkuma prasībām atbilstošu, piegādājis uzņēmums "Jelgavas augļi". PVD pārbaudes laikā uzņēmuma noliktavā konstatējis burkānus, kartupeļus, bietes un citus dārzeņus, kas fasēti maisos bez marķējuma.

Pārbaudot pārtikas preču piegādes līgumus, atklājies, ka klientiem - ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kas apkalpo Rīgas izglītības iestādes, "Jelgavas augļi" piegādājis gan citu valstu dārzeņus, gan it kā vietējās saimniecībās audzētu, taču nemarķētu, vai arī ar maldinošu marķējumu marķētu, tādēļ neizsekojamu, produkciju, par kuras izcelsmi un atbilstību zaļā publiskā iepirkuma prasībām nav iespējams pārliecināties. Piemēram, fasētu burkānu marķējumā norādīta izcelsmes valsts Latvija, bet faktiski tie bija Lietuvā auguši burkāni. Tādējādi uzņēmums ar savām darbībām ir maldinājis ēdināšanas pakalpojumu sniedzējus un patērētājus par preču patieso izcelsmi.

PVD noskaidrojis, ka "Jelgavas augļi" dārzeņus piegādājis ne tikai ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kas ar zaļā publiskā iepirkuma prasībām atbilstošiem pārtikas produktiem apgādā Rīgas izglītības iestādes, bet arī zaļā publiskā iepirkuma ietvaros pats piegādā dārzeņus citu Latvijas pašvaldību izglītības iestādēm.

Meistere pastāstīja, ka saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem zaļā publiskā iepirkuma jomā, PVD uzņēmumā "Jelgavas augļi" apturējis 12 tonnu dārzeņu izplatīšanu un sācis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā.

"Jelgavas augļi" ir reģistrēts 2015.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 20 eiro. Kompānija uz pusēm pieder divām privātpersonām - Edgaram Sindeckim un Igoram Sidorišinam.

"Katram uzņēmumam ir grūtākas dienas, kad ir daudz pasūtījumu un var kļūdīties," Sidorišins aģentūrai LETA skaidroja, ka, iespējams uzņēmums ir nepareizi nomarķējis daļu produkcijas, vienlaikus apgalvojot, ka visi piegādātie dārzeņi, izņemot burkānus, audzēti Latvijā. Uzņēmums, tiekoties ar PVD, sola pierādīt dārzeņu izcelsmi ar atbilstošām pavadzīmēm.

Pēc uzņēmuma vadītāja teiktā, pašlaik iegādāties vietējos burkānus nav iespējams, jo tie ir beigušies, tāpēc gan izglītības iestādēm, gan uzņēmumiem tiek piegādāti Lietuvā audzētie dārzeņi, jo kaimiņvalstī ir lielākas saimniecības, kas tos vēl spēj nodrošināt. Sidorišins apgalvoja, ka klienti par burkānu izcelsmes valsti bija informēti iepriekš.

"Tirgū mēs esam tikai trīs gadus un vēl neesam iegādājušies visu nepieciešamo aprīkojumu. Attīstoties arī aparatūra būs labāka," "Jelgavas augļu" valdes loceklis klāstīja, ka marķējot dārzeņus, sistēmā visdrīzāk radusies kļūda, tāpēc pie klientiem nonāca produkcija ar neatbilstošu marķējumu.