foto: ekrānuzņēmums no video
"Tas var nozīmēt pat bankrotu" - Vecrīgas restorāni cīnās pret pēkšņiem ierobežojumiem būvēt vasaras terases
Vasaras terašu izveide nebūt nav lēta. Kā atklāj Dreibants, “Restorāns 3” terase izmaksājusi 10 000 eiro.
Sabiedrība
2018. gada 11. aprīlis, 06:11

"Tas var nozīmēt pat bankrotu" - Vecrīgas restorāni cīnās pret pēkšņiem ierobežojumiem būvēt vasaras terases

Jauns.lv

Restorānu terases vasaras sezonā ir neatņemama Vecrīgas sastāvdaļa un veids kā tipisks restorāns atgūstas no ziemā gūtajiem zaudējumiem, taču ne visiem, kuri ar ēdināšanas biznesu nodarbojas Vecrīgā, ir vienlīdzīgas iespējas pie tādām tikt – “Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants atklāj, ka, mēģinot šogad saskaņot terasi atbilstoši pēkšņām izmaiņām Ministru kabineta noteikumos, visticamāk, nāksies ciest zaudējumus.

Lielai daļai restorānu vasaras terases, kuras iecienījuši gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi, ir vienīgais veids, kā kompensēt bieži vien ievērojamos zaudējumus, kuri ziemas mēnešos piemeklē daudzus restorānus.

Latvijas Restorānu biedrība (LRB), atklātā vēstulē vēršoties pie Ekonomikas, Iekšlietu un Finanšu ministrijas lūgusi pretimnākšanu, skaidrojot, ka pēkšņs liegums uzstādīt terasi vasarā, restorāniem var nozīmēt pat bankrotu.

Izmaiņas saistītas ar ugunsdrošību

Vasaras terašu izveide nebūt nav lēta. Kā atklāj Dreibants, “Restorāns 3” terase izmaksājusi 10 000 eiro.

Iepriekš ar tās saskaņošanu un uzsliešanu nav bijis problēmu, taču šogad plānus izjaukušas piepešās prasības no pašvaldības un citu iesaistīto institūciju – tostarp arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) – puses.

Izmaiņas MK noteikumos, kuru dēļ restorānu īpašniekiem var nākties iztikt bez vasaras terasēm, ir saistītas ar ugunsdrošību šaurajās vecpilsētas ielās, kas nebūt nav mazsvarīga lieta.

Kā portālam Jauns.lv norādīja VUGD, spēkā esošais normatīvais regulējums nosaka, ka ceļi un piebrauktuves pie ēkām vai būvēm ir jāuztur tā, lai netiktu ierobežota teritorija un traucēta ugunsdzēsības automobiļu piekļuve pie ēkām vai būvēm.

Līdztekus ir noteikts, ka ugunsdzēsības tehnikai paredzēto piebrauktuvju, iebrauktuvju un caurbrauktuvju platums ir vismaz 3,5 metri.

“Restorāns 3” gadījumā būtiski arī tas, ka terasei atvēlētajā vietā ir funkcionējošs hidrants, kuram pāri būvēt terasi nedrīkst.

VUGD: “Vai terases dēļ jāriskē ar dzīvību?”

“Veicot ugunsgrēku dzēšanu vai glābšanas darbus, ugunsdzēsējiem ir ļoti svarīgi pēc iespējas ātrāk nokļūt līdz notikuma vietai un būt pēc iespējas tuvāk. Gadījumā, ja pa ceļam ir kādi šķēršļi, kā, piemēram, izveidota āra kafejnīcas terase, kas aizšķērso ielas daļu, ugunsdzēsēji glābēji zaudēs tik svarīgo laiku, lai šo principā slēgto ielu apbrauktu. Šādas āra terases, kuras reizēm ir izbūvētas, neievērojot noteikto caurbrauktuvju platumu, ierobežo VUGD iespējas nepieciešamības gadījumā operatīvi un bez traucēkļiem nokļūt līdz negadījuma vietai, jo tiek liegta iespēja operatīvajai tehnikai izbraukt cauri ielai. Bet, ja ugunsdzēsēji glābēji steidzas uz ugunsgrēka dzēšanu vai glābšanas darbiem, kur palīdzība ir steidzami nepieciešama kādiem nelaimē nokļuvušiem cilvēkiem – vai tiešām āra terases dēļ ir jāriskē ar cilvēku dzīvību?” piebilst VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas priekšnieces pienākumu izpildītāja Inta Palkavniece.

Līdz šim VUGD esot dzirdējis vairākus variantus strīdīgo situāciju risināšanai. Kā piemēras tika ieteikts, ka ugunsdzēsības tehnika varētu braukt pāri izveidotajām terasēm vai apbraukt tās pa ietvi.

“Norādām, ka tas prasītu laiku transporta izmēru dēļ un tādējādi transports tiktu arī bojāts,” skaidro VUGD pārstāve.

Taču būtiski, ka atbildīgās iestādes ir izlēmušas šos vēl 2016. gada 1. septembrī pieņemtos noteikumus piemērot bez pārejas perioda, vien dažus mēnešus pirms vasaras sezonas.

Restorānu īpašnieki skaidro, ka šo regulējumu iemeslus pilnībā saprot – LRB gluži vienkārši aicina ievērot paļāvības un labas pārvaldības principus un ir ierosinājusi veikt grozījumus noteikumos, ieviešot pārejas periodu, kas ļautu restorāniem paturēt tiesības šogad laicīgi izbūvēt vasaras terases.

Novēloti, taču panāk kompromisu

Vispārēji grozījumi pēc restorānu īpašnieku ierosinājumiem vēl nav materializējušies, taču, kā portālam Jauns.lv atklāj Dreibants, “Restorāns 3” gadījumā ir panākts sava veida kompromiss – tikko kā notikušu pārrunu rezultātā, kurās iesaistījās Rīgas pilsētas būvvalde (RPB), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) un SIA “Rīgas ūdens”, nolemts par terases pielāgošanu, lai tā netraucētu ugunsdzēsēju vajadzībām.

“Iepriekš mūsu vasaras terase stiepās no vienas restorāna puses līdz otrai, taču šogad, lai nebloķētu hidrantu, nāksies to samazināt – kopumā par kādām astoņām sēdvietām. Zaudējumus gan rada arī šis te ieilgušais saskaņošanas process, kura dēļ nevaram terasi uzstādīt. Par šādām izmaiņām vajadzēja informēt laicīgi,” pauda Dreibants, tomēr piebilstot, ka kompromiss katrā ziņā ir labāk nekā liegums izlikt terasi.

“Tiekoties ar restorāna pārstāvi, Satiksmes departamentu un VUGD pārstāvjiem, konceptuāli tika panākts kompromiss, respektējot hidranta izvietojumu. Restorāna terasi juridiski varēs saskaņot, tiklīdz būs būvvaldē iesniegts izmaiņu projekts,” apstiprināja RPB Sabiedrisko attiecību projektu vadītājs Edgars Butāns.

Citiem restorāniem var nākties iztikt bez terases

Jāteic, ka šoreiz risinājums bija iespējams, pateicoties arī dažām veiksmīgām sakritībām saistībā ar blakus esošo ēku fasādēm un apkārtējo infrastruktūru, kas ļāvušas pielāgot terasi.

Taču, kā atklāj Dreibants, kopumā Vecrīgā ir aptuveni 20 restorānu, kuriem vasaras terases saskaņošana šogad izvērtusies par sarežģītu procesu un ir pamats šaubīties, vai visos gadījumos būs iespējams peļņai draudzīgs risinājums.

“Prieks, ka šajā gadījumā ir panākts kompromiss, taču es domāju, ka LRB ies ar savu iniciatīvu, lai tomēr tam būtu likumīgs spēks, lai šāds kompromiss būtu uz papīra un pieejams visiem," saka šefpavārs, bažījoties, ka citādi pēc diviem gadiem, kad Rīgas domē, iespējams, jau būs notikusi darbinieku rotācija, šāds stāsts sāksies no jauna. Ir jābūt labojumiem MK noteikumos.

Izteikts arī ierosinājums, ka restorāni ar VUGD varētu noslēgt vienošanos, kura paredzētu, ka restorāns necels prasības pret glābējiem gadījumā, ja ugunsdzēšanas vai glābšanas darbos gadījies nodarīt bojājumus restorāna īpašumam.

Kopumā gan ir paredzams, ka, stājoties spēkā grozījumiem, gan šogad, gan arī turpmākajos gados vasaras sezonā Vecrīgā būs ievērojami mazāk restorānu ar terasēm.