foto: Ekrānuzņēmums
Kramiņš: "13.janvāra grautiņus izprovocēja Latvijas tiesībsargājošās iestādes"
Edgars Kramiņš pats piedalījies šajā 13.janvāra pasākumā un visu redzējis.
Viedokļi
2018. gada 29. marts, 11:11

Kramiņš: "13.janvāra grautiņus izprovocēja Latvijas tiesībsargājošās iestādes"

RīgaTV 24

Edgars Kramiņš pats piedalījies šajā 13.janvāra pasākumā, un viņš redzēja, ka protestētājus izprovocējušas tiesībsargājošās iestādes. To Edgars Kramiņš apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs", apspriežot 13.janvāra grautiņus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atskats uz 2009. gada Vecrīgas grautiņiem

2009. gada 13. janvāris vēl ilgi paliks daudzu atmiņās, kā viena no nemierīgākajām dienām Latvijas jaunāko laiku vēsturē. Tauta izgāja ...

gallery icon
102

Grautiņu vakarā Kramiņš redzējis, ka protestētāji stumj un šūpina policijas automašīnu, bet blakus stāvošais kārtības sargs neko nav darījis, lai to pārtrauktu. Policists gaidījis, lai protestētāji to auto apgāž. Tāpat arī policija noskatījusies kā "Rīgas Balzāma" veikalā ielido pirmais akmens, bet vēlāk arī otrais. Policisti ļāvuši cilvēkiem iešūpoties un izvērsties nekārtībām.

foto: Ekrānuzņēmums
Edgars Kramiņš pats piedalījies šajā 13.janvāra pasākumā un visu redzējis.

2009.gada 13.janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu.

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi - tika izsisti logi vairākām ēkām, tostarp stipri cieta Saeimas nams, tika aplaupīts veikals, kurā tirgoja AS "Latvijas Balzams" produkciju, kā arī cieta muzikālais restorāns "Fīlings". Grautiņos piedalījās vairāki simti jauniešu, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Šie cilvēki vairākas stundas demolēja Vecrīgu.

Grautiņu laikā tika aizturētas 126 personas, un sadursmēs pie Saeimas ēkas mediķi palīdzību sniedza vairāk nekā 30 cilvēkiem, savukārt slimnīcās ar dažādām traumām tika ievietoti 28 cietušie, bet četri cilvēki no hospitalizācijas atteicās. Tāpat mediķi sniedza palīdzību aizturētajiem sadursmju dalībniekiem, kuri jau bija nogādāti policijas iecirkņos. Nekārtībās cieta arī paši policisti.

Pie Saeimas prasa brīvību dumpiniekam Ansim Ataolam Bērziņam

Pie Rīgas pils pasākumā par 13.janvāra Vecrīgas grautiņiem notiesātā Anša Ataola Bērziņa atbrīvošanu piketē 100 cilvēki.

gallery icon
18

13.martā Čehijas konstitucionālā tiesa noraidīja prasību atcelt lēmumu, ar kuru Ansis Ataols Bērziņš tika izdots Latvijai, līdz ar to desmit dienu laikā no šī datuma aizturētais bija jāizdod.

Bērziņam par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa Bērziņam piesprieda arī Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzību, tomēr viņš to nepildīja, VPD neieradās, kā rezultātā tiesa mainīja savu lēmumu un nosacītu cietumsodu aizstāja jau ar reālu brīvības atņemšanu.

Šajā brīdī Bērziņš izšķīrās pamest Latviju, pēc paša vārdiem, dodoties "politiskajā trimdā". Šādos apstākļos Bērziņš 2016.gada sākumā tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz 2017.gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās