foto: Edijs Pālens/LETA
Eksperts izsaka viedokli par Eiropas un Krievijas attiecību nākotni
Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Māris Cepurītis paziņoja, ka attiecību nākotne būs atkarīga arī no tā, vai Krievijas prezidents Vladimirs Putins turpinās piekopt agresīvu, uz varas demonstrāciju vērstu politiku.
Viedokļi
2018. gada 26. marts, 19:32

Eksperts izsaka viedokli par Eiropas un Krievijas attiecību nākotni

LETA

Eiropas Savienības (ES) un Krievijas attiecību nākotne būs atkarīga arī no tā, vai Krievijas prezidents Vladimirs Putins turpinās piekopt agresīvu, uz varas demonstrāciju vērstu politiku, šādu viedokli pauda Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Māris Cepurītis.

Cepurītis uzskata, ka situācijas attīstība būs atkarīga arī no Krievijas spertajiem soļiem, tā, vai prezidenta amatā pārvēlētais Putins turpinās iesākto, vai arī piekops uz dialogu orientētu ārpolitiku. Ja agresīva politika tupināsies, tad Eiropa arī atbilstoši reaģēs, prognozēja pētnieks. Ja Krievijas politika būs uz dialogu vērsta, tad arī ES varētu atrasties balsis, kas runās par darba uzsākšanas pie attiecību normalizācijas, pieļāva eksperts.

Komentējot Latvijas rīcību saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam dubultaģentam Sergejam Skripaļam, Cepurītis norādīja, ka šis ir adekvāts solis, izrādot solidaritāti ar Lielbritāniju un citiem Latvijas partneriem.

Kā ziņots, Amerikas Savienotās Valstis (ASV), 14 Eiropas Savienības (ES) valstis, tostarp Latvija, kā arī Kanāda un Ukraina saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam dubultaģentam Sergejam Skripaļam pirmdien paziņoja, ka izraida Krievijas diplomātus.

ES un ASV ir vienisprātis, ka uzbrukumu Skripaļam Lielbritānijā, visticamāk, sarīkojusi Krievijas valsts.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) pirmdien paziņoja, ka Latvija izraida Krievijas vēstniecības otro sekretāru un melnajā sarakstā iekļauj Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāju Latvijā, bet minēto personu vārdus neatklāja.

Komentējot Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāja Latvijā iekļaušanu "melnajā sarakstā", ministrs vērsa uzmanību, ka lēmums pieņemts, balstoties uz Latvijas drošības iestāžu sniegto informāciju, un to pieņēmis iekšlietu ministrs Kozlovskis. "Šīs kompānijas vadītājs Latvijā ir nodarbojies ar visu ko, tikai ne ar saviem tiešajiem darba pienākumiem. Viņa darbības klasificējamas kā nelikumīga informācijas vākšana," teica Rinkēvičs.

Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs žurnālistiem pastāstīja, ka vēstniecība ir saņēmusi informāciju, ka aicinājumu atstāt valsti saņems Krievijas lidsabiedrības "Aeroflot" pārstāvis Latvijā. "Aeroflot" Latvijā pārstāvniecības vadītājs Latvijā ir Sergejs Sokoļņikovs.

Savukārt no Latvijas izraidāmā Krievijas vēstniecības darbinieka vārdu Lukjanovs neatklāja, bet apgalvoja, ka viņš iestādē esot nostrādājis mazāk nekā gadu.