foto: EPA
Straume: "KNAB veica visus nepieciešamos pasākumus, lai noskaidrotu Sprūda iemaksātās drošības naudas izcelsmi"
112
2018. gada 6. marts, 15:27

Straume: "KNAB veica visus nepieciešamos pasākumus, lai noskaidrotu Sprūda iemaksātās drošības naudas izcelsmi"

LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) un Valsts policijai bija visa nepieciešamā informācija par notikumiem, kas saistīti ar izspiešanā apsūdzētā bijušā maksātnespējas administratora Māra Sprūda drošības naudu, kā arī tās izcelsmi, šodien Saeimas korupcijas novēršanas apakškomisijā apliecināja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

"Bija sadarbība ar Kontroles dienestu (Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu), taču nekāda tūlītēja rīcība netika veikta," norādīja Straume.

Plašāk iepriekšminēto Straume deputātiem neskaidroja, līdz ar to patlaban nav skaidrs, kura iestāde nebija rīkojusies un vai šajā sakarā saskatāmas kādas nelikumības. Komisijas sēde patlaban turpinās, līdz ar to medijiem precizējošus jautājumus Straumem nav iespējams uzdot.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Sprūda advokāta Jāņa Rozenberga pausto klienta atbrīvošanai nepieciešamo drošības naudu pusmiljona eiro apmērā iemaksājis viņa brālis, uzņēmējs Kristaps Sprūds.

Kristaps Sprūds ir vienīgais šīs drošības naudas iemaksātājs.

Tikmēr Latvijas Televīzijas raidījumam "De facto" pagājušā svētdienā vēstīja, ka avots pusmiljonam eiro Sprūda drošības naudai, ko iemaksāja viņa brālis Kristaps, ir aizdevums no "Latvijas autoceļu uzturētāja" (LAU) valdes locekles Anastasijas Udalovas. Udalovas līgavainis ir "Latvijas dzelzceļa" (LDz) kukuļu lietā apsūdzētais Igaunijas miljonārs Oļegs Osinovskis.

Komentējot šo informāciju, 1989.gadā dzimusī Udalova aģentūrai LETA pagājušā piektdienā norādīja, ka viņa nav veikusi drošības naudas iemaksu, tomēr ir aizdevusi naudu senam draugam. "Minētā naudas summa ir mans aizdevums senam draugam. Saskaņā ar noslēgto līgumu, kas ir konfidenciāls, naudas līdzekļi ar bankas starpniecību pārskaitīti uz līgumā norādīto kontu. Pateicoties savam un savas ģimenes finansiālajam stāvoklim, esmu materiāli nodrošināta un neatkarīga. Plašāk nekomentēšu savu privāto dzīvi. Likumā prasītā informācija noteiktā kārtībā tiks iesniegta attiecīgām iestādēm," norādīja Udalova.

Udalova nekomentēja, vai viņai ar Osinovski ir tuvas attiecības un vai senais draugs ir Kristaps Sprūds.