foto: Evija Trifanova/LETA
Kas ir pašreizējā Latvijas galvenā baņķiere - pensionāre un divu dēlu māte Zoja Razmusa?
Par Latvijas Bankas prezidenta vietas izpildītāju kļuvusi visnotaļ turīga kundze – Zoja Razmusa, kura ekonomista izglītību ieguvusi padomju laikā – Vitebskas Vieglās rūpniecības tehnoloģijas institūtā un Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas Ekonomikas iznstitūtā.
Politika
2018. gada 22. februāris, 06:11

Kas ir pašreizējā Latvijas galvenā baņķiere - pensionāre un divu dēlu māte Zoja Razmusa?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Par Latvijas Bankas (LB) vadītāja vietas izpildītāju pēc LB prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšanas un Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB) lieguma viņam ieņemt amatu kļuvusi viņa vietniece, pensijas gadus sasniegusī divu dēlu māte Zoja Razmusa, kura tekstilrūpniecības inženiera ekonomista izglītību ieguvusi Vitebskas Vieglās rūpniecības tehnoloģijas institūtā.

Sasniedzot 62 ar pusi gadu vecumu, likumā noteiktā kārtībā, Razmusa jau 2015. gada nogalē kļuva par visnotaļ nodrošinātu pensionāri, kura saņem teju 2785 eiro lielu pensiju mēnesī. Tomēr viņa pēc pensijas gadu sasniegšanas nolēma nebaudīt laiskas pensionāres dzīvi, bet gan turpināt darbu Latvijas Bankā, kur jau 2014. gadā kļuva par Rimšēviča vietnieci, saņemot daudz ievērojamāku algu par pensiju. Kā liecina Razmusas ieņēmumu deklarācija par 2016. Gadu, tad viņa mēnesī LB nopelnīja 10 512 eiro.

Tāpat Razmusai ir arī ievērojami uzkrājumi dažādās bankās – ap 170 000 eiro un nav parādsaistību. Tātad viņa ir visnotaļ turīga kundze, kurai arī pieder dzīvoklis Rīgā, nekustamais īpašums Saulkrastu pagastā un braukā viņa ar 2002. gada izlaiduma vieglo automašīnu „SAAB 9-5”.

Ienākumu deklarācijā viņa arī minējusi radiniekus – dēlus Aleksi un Artūru, kā arī māsu Ņinu Nešpori.
 
1953. gada 8. jūnijā dzimusī Razmusa beigusi Vitebskas (Baltkrievija) Vieglās rūpniecības tehnoloģijas institūtu, kur saskaņā ar Latvijas PSR Izglītības ministrijas norīkojumu studēja tekstilrūpniecības inženiera ekonomista specialitātē, bet pēc tam Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtā ieguva ekonomikas doktora grādu.

No 1980. līdz 1983. Gadam viņa bija Rīgas Politehniskā institūta vecākā pasniedzēja, bet pēc tam strādāja Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtā. 1993. gadā Razmusa kļuva par Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieci, piedalījās šīs pārvaldes veidošanā,  pārstāvējusi LB Eiropas Centrālo banku sistēmas Monetārās politikas komitejas Valsts finanšu darba grupā un Banku uzraudzības komitejā

2011. gada februārī Saeima viņu apstiprināja par LB padomes locekli, bet 2014. gada martā kļuva par LB prezidenta vietnieci.