foto: LETA
Lieta, kuras ietvaros aizturēts Rimšēvičs, tomēr nav saistīta ar abām komercbankām. Aizdomas par vismaz 100 000 eiro kukuli
112
2018. gada 19. februāris, 13:13

Lieta, kuras ietvaros aizturēts Rimšēvičs, tomēr nav saistīta ar abām komercbankām. Aizdomas par vismaz 100 000 eiro kukuli

Jauns.lv/LETA

Lai arī iepriekš publiskajā telpā izskanēja, ka Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšana varētu būt saistīta ar "Norvik" bankas īpašnieka Grigorija Guseļņikova paziņojumu, ka kāda augsta amatpersona finanšu sektorā no viņa izspieda kukuli, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jēkabs Straume paziņoja, ka šis kriminālprocess nav saistīts "ne ar vienu kredītiestādi, kura šobrīd valstī darbojas". 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Straume īpaši sasauktā preses konferencē norādīja, ka nedz "ABLV", nedz "Norvik" banka ar šo kriminālprocesu uz doto brīdi nav saistīta. 

Straume norāda, ka kriminālprocess par iespējamām pretlikumībām, proti, kukuļa pieprasīšanu vai pieņemšanu lielā  - vismaz 100 000 eiro - apmērā, sākts 15. februārī. 

KNAB vadītājs norādīja, ka apcietinājumu Rimšēvičam noteikt neprasīs, bet piemēros drošības naudu un citus drošības līdzekļus, lai nodrošinātu, ka aizdomās turamās personas sadarbojas ar izmeklēšanu un neveic nekādas pretdarbības šai izmeklēšanai. 

foto: LETA

Kā izskanējis, viņam noteiktā 100 000 eiro drošības nauda jau ir atrasta - to iemaksājis kāds Rimšēviča "labs draugs". 

Straume norādīja, ka šajā kriminālprocesā iesaistīta arī viena fiziska persona, kurai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. To, vai tas ir uzņēmējs Māris Martinsons, viņš nekomentēja.

Vaicāts, vai lieta ir saistīta ar "Trasta komercbanku", KNAB priekšnieks norādīja, ka nevar to ne apstiprināt, ne noliegt.

KNAB priekšnieks arī izteicās, ka šajās dienās medijos izskanējis daudz nepatiesu minējumu par Rimšēviča aizturēšanas iemesliem. 

Jau ziņots, ka KNAB sācis kriminālprocesu, kurā aizturēti tika Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons. Piektdien Rimšēviča darbavietā un privātīpašumā Langstiņos veiktas kratīšanas. Piektdien tika aizturēts arī Martinsons, taču svētdienas vakarā viņu no Valsts policijas (VP) izolatora atbrīvoja.

Ilmārs Rimšēvičs dzīvē un darbā

Ilmārs Rimšēvičs dzīvē un darbā

gallery icon
51

Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš žurnālistiem prognozēja, ka, beidzoties 48 stundu aizturēšanas termiņam, Rimšēviču šovakar atbrīvos no VP izolatora Čiekurkalnā - pēc tam, kad izmeklētājs viņu iepazīstinās ar pieņemtajiem lēmumiem.

Rimšēviča aizstāvis apliecināja, ka Latvijas Bankas prezidentam noteikta 100 000 eiro drošības nauda, kura jau esot iemaksāta Valsts kases kontā. Drošības naudu esot iemaksājis viens no labākajiem Rimšēviča draugiem.

Pirmdien pēc Ministru kabineta ārkārtas sēdes premjers Māris Kučinskis (ZZS) žurnālistiem atzina, ka valdība uzklausīja KNAB informāciju par Rimšēviča aizturēšanu. "Latvijas Bankas prezidentam šodien tiks noteikts drošības līdzeklis. Kā minimums tas būs aizliegums ieņemt esošo amatu," teica Kučinskis.

Viņš apliecināja, ka KNAB sāktā kriminālprocesā, kas saistīts ar Rimšēviča aizturēšanu, nav saistības ar "ABLV Bank" vai kādu citu finanšu institūciju. Tajā pašā laikā premjers piebilda, ka KNAB ir sācis "nesaudzīgu cīņu pret mahinācijām finanšu sektorā".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvērusi, ka Rimšēvičam būtu jānoliek amata pilnvaras. Viņasprāt, vismaz laikā, kad KNAB lietu izmeklē, Rimšēvičam vajadzētu nolikt amata pilnvaras.

Latvijas Bankas prezidenta amatā Rimšēvičs tika iecelts 2001.gada 20.decembrī, bet 2007.gadā un 2013.gadā Saeima viņu atkārtoti ievēlēja Latvijas Bankas prezidenta amatā uz sešiem gadiem. Viņam 2019.gada nogalē beigsies trešais pilnvaru termiņš. Rimšēvičs iepriekš izteicies, ka neplāno kandidēt uz nākamo pilnvaru termiņu šajā amatā.