foto: LETA
"Katram kroplim ir jābūt savā vietā" - JRT ar kolosāliem klipiem feisbukā meklē jaunos aktierus
Spilgtākos klipus radījuši JRT grandi - Āboliņš un Zariņa.
Kultūra
2018. gada 10. februāris, 06:40

"Katram kroplim ir jābūt savā vietā" - JRT ar kolosāliem klipiem feisbukā meklē jaunos aktierus

Jauns.lv

"Kad dzimtenei klājas grūti, katram kroplim ir jābūt savā vietā," citējot klasiķi Hašeku no viņa "Šveika", teic Gundars Āboliņš. Jaunais Rīgas teātris (JRT), kā zināms, nodibinājis savu kursu, un aicina pieteikties cilvēkus, kuri pēc studijām varētu būt prestižā teātra štatā no darba atlaisto aktieru vietā. Būdams moderns teātris, jauniņos darbā aicina nevis ar kādu prastu plakātisku paziņojumu, bet gan ar izjustām etīdēm no esošo aktieru saimes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aicinājumi pieteikties jauno aktieru kursā teatrālā un, jāteic, apskaužami smeķīgā manierē tiek izplatīti "Facebook". Ik pa laikam kāds no vecajiem grandiem ierunā filmiņu, īsajos video skaidri norādot, ka JRT tevi gaida. Taču jaunajiem ģimenes locekļiem jāsaprot, ka viegli nebūs.

Jau pusotra mēneša garumā JRT publicē video, kas ir cits par citu labāki. No JRT dāmām - sievišķīgāki, iejūtīgāki; no kungiem - vēstījums raksturam. Visus nofilmētos video caurstrāvo esošo aktieru mīlestība pret savu darbu, un jūtams, ka tādu pašu atdevi viņi gaida arī no saviem nākamajiem kolēģiem. Spožākais no tiem - teātra granddāmas Gunas Zariņas izpildījumā: 

Lūk, vēl daži no klipiem: 

Jauns.lv jau vēstīja, ka JRT radošais direktors Alvis Hermanis ar lielām sirdssāpēm pavasarī šķīrās no sešiem līdz šim trupā esošajiem aktieriem, un vēlāk izrādījās, ka arī Inga Alsiņa - kā septītā - pēc dekrēta atvaļinājuma atpakaļ nav pieņemta. Vienlaikus JRT izziņoja sava aktieru kursa izveidi Kultūras akadēmijā, un šobrīd masīvā kampaņā aicina tam pieteikties gribētājus. Kritēriju tikpat kā nav - tev nav jābūt padsmitniekam vai ar pieredzi teātrī; kolektīvs gaida cilvēkus ar to īpašo, vārdiem nepasakāmo aktiera kodu. Dievišķā talanta ķertos.

No JRT atlaistie seši aktieri

Alvis Hermanis: "Tai dienā, kad man to vajadzēja viņiem pateikt, es ļoti stipri piedzēros. Bez šaubām, tas nav viegli..."

gallery icon
6

Jaunais Rīgas teātris pārceļas uz pagaidu telpām

gallery icon
46