Točs: "ASV ietekme tiek uzskatīta par pozitīvu, kamēr Krievijas ietekme tiek kritizēta"
foto: Ekrānuzņēmums
Bijušais Ušakova preses sekretārs Točs norādīja, ka Latvijā valdot divkosība.
Viedokļi

Točs: "ASV ietekme tiek uzskatīta par pozitīvu, kamēr Krievijas ietekme tiek kritizēta"

RīgaTV 24

"Protams, ka ir Latvijas iedzīvotāji, kas skatās Krievijas televīzijas kanālus un ir Krievijas informatīvajā telpā. Protams, ka tas ietekmē sabiedrisko domu. Bet arī Eiropas Savienība vai Amerika ietekmē gan sabiedrisko domu, gan visu pārējo," žurnālists Sandris Točs apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs", komentējot bažas par to, ka Krievija varētu mēģināt ietekmēt gaidāmās Saeimas vēlēšanas.

Točs: "ASV ietekme tiek uzskatīta par pozitīvu, ka...

Točs uzskata, ka ASV Latvijas sabiedrību ietekmē jau gadiem. "Latvijā 20 gadus darbojas Amerikas pilsoņa Sorosa fonds, kurš tiešā veidā ar to vien nodarbojas, kā tik ietekmē Latvijas politiku un sabiedrisko domu un vidi," sacīja žurnālists. Viņš norādīja, ka Krievija šādus instrumentus neizmanto: "Es nezinu tādu Krievijas pilsoņa fondu, kas darbotos Latvijā tik tiešā veidā, kā, piemēram, Sorosa fonds."

Točs gan norādīja, ka Latvijā valda divkosība - ASV ietekme tiek uzskatīta par pozitīvu, kamēr Krievijas ietekme tiek kritizēta. “Līdz šim, īpaši Latvijā, bez vārdiem tika pieņemts, ka tad, kad Amerika iejaucas Latvijas iekšējās lietās, tas ir ok, jo tā ir laba, pozitīva valsts. Tā tātad nav iejaukšanās, tie ir tādi padomi. Mūs pamāca, kā ir pareizi, un tas ir ok,” skaidroja Točs.

Viņš pauda, ka šāda divkosība redzama arī lielākā mērogā, īpaši gadījumos, kad ASV vēlas ietekmēt vēlēšanu rezultātus Krievijā. “Piemēram, tas, ka Amerika iejaucas Krievijas vēlēšanās un Amerikas prezidenti parādās kopā ar Krievijas opozīcijas līderi… Jūs esat redzējuši, piemēram, ka Putins apkampj kaut kādus Amerikas pretējos spēkus un saka, ka šim jābūt Amerikas prezidentam? Amerikas politiķi, senatori var braukt uz citu valsti, pozēt ar opozīciju, bet Krievija to nevar,” raidījumā sacīja Točs.