foto: Aldis Krūmiņš
Atvadās no „Zemeņu lauka” autora Aleksandra Kublinska
Atvadas no Aleksandra Kublinska pēc pareizticīgo kanoniem notika Rīgas Svētā Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcā.
Sabiedrība
2018. gada 27. janvāris, 16:09

Atvadās no „Zemeņu lauka” autora Aleksandra Kublinska

Kasjauns.lv

Šodien Rīgas Svētā Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcā notika atvadas no komponista Aleksandra Kublinska, kurš mūžībā devās 24. janvārī 81 gada vecumā. Pēcāk Kublinska mirstīgās atliekas guldīja Rīgas 1. Meža kapos.

Atvadas no komponista Aleksandra Kublinska

2018. gada 27. janvārī notika atvadas no 81 gada vecumā mūžībā aizsauktā komponista Aleksandra Kublinska.

gallery icon
59

Atvadīties no mākslinieka bija ieradušies viņa tuvinieki, kā arī mūziķi, kuri izpildījuši Aleksandra dziesmas. Pēdējā gaitā Kublinski pavadīja grupas „Keksi” dalībnieki, solists Žoržs Siksna, grupas „Eolika” dalībnieki Dainis Dobelnieks un Viktors Zemgals, ārsts, bijušais dīdžejs Arvīds Mūrnieks un citi.

Komponista Aleksandra Kublinska viena no populārākajām dziesmām ir grupas “Eolika” izpildītā “Zemeņu lauks”. Viņš pirms trim gadiem piedzīvoja insultu, pēc kā tad arī veselība neatgriezās.

Aleksandrs Kublinskis dzimis 1936. gada 11. septembrī Rīgā un ir autors ap 200 dziesmām. Virtuālā enciklopēdija Vikipēdija vēsta, ka komponists sadarbojies ar grupām “Eolika”, Maskavas grupu "Akkord", Larisu Mondrusu, Muslimu Magomajevu, Rīgas estrādes orķestri, ansambli "Baltijas balsis" un citiem izpildītājiem.

Starp Kublinska populārākajām kompozīcijām ir "Noktirne", "Minikleitiņa" un "Zemeņu lauks". Viņš rakstījis dziesmas ar Jura Brežģa, Ziedoņa Purva, Dagnijas Dreikas un citu tekstu autoru vārdiem.

1969. gadā izdota mazā skaņuplate "Aleksandrs Kublinskis. Estrādes dziesmas", kurā ansambļa "Eolika" izpildījumā iekļautas četras A. Kublinska dziesmas. 1973. gadā izdota vēl viena mazā skaņuplate "Ilonija", kurā Viktora Lapčenoka un M. Jaungailes izpildījumā iekļautas trīs dziesmas.

1982. gadā izdota komponista pirmā lielā skaņuplate ar astoņām dziesmām "Jola", kurā Kublinska dziesmas iedziedājuši Žoržs Siksna, Rita Trence un citi solisti. 1985. gadā grupas "Eolika" skaņuplatē "Pasaule, pasaulīt" iekļauta viena no populārākajām Aleksandra Kublinska dziesmām "Zemeņu lauks".

2003. gadā izdota Kublinska labāko dziesmu izlase, kurā iekļautas to jaunas versijas Marijas Naumovas, Lindas Leen, Arņa Medņa, "Eolikas" un citu izpildītāju versijās. Tajā pašā gadā Kublinskis saņēmis Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu par ieguldījumu latviešu mūzikas attīstībā.