Kur un kā radošajiem cilvēkiem pieteikties pusmiljona atbalsta programmai
foto: LETA
Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš (viņš amatu pamet).
Kultūra

Kur un kā radošajiem cilvēkiem pieteikties pusmiljona atbalsta programmai

Kasjauns.lv/LETA

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) un Latvijas Radošo savienību padomes īstenotās "Radošo personu atbalsta pasākumu programmas" atbalsta maksājumiem un stipendijām varēs pieteikties no 2018.gada 1.februāra.

Kur un kā radošajiem cilvēkiem pieteikties pusmilj...

Līdz tam tiks izstrādāts programmas nolikums, kas noteiks pieteikumu iesniegšanas un izskatīšanas kārtību.

Kā ziņots, saskaņā ar Saeimā pieņemto Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumu, VKKF izstrādās speciālu mērķprogrammu, kurai pieteikšanās būs atvērta visa gada garumā. Tiklīdz programma tiks atvērta, tai atvēlētie 500 000 eiro nokļūs VKKF pārvaldība, kas attiecīgi lems par radošo personu iesniegto pieteikumu izvērtējumu, skaidroja Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretārs Sandis Voldiņš, kurš gan no amata aiziet.

Viņš norādīja, ka, mērķprogramma tiks slēgta vien tai brīdī, kad tiks iztērēts šis pusmiljons, jo papildu līdzekļi 2018.gadā tai netiks piešķirti. Tajā pašā laikā, KM pārstāvis piebilda, ka iepriekšminētā nepieciešamā atbalsta pieteikšanas kārtība un tās apmēri tiks izvērtēti nākamā gada beigās, kad ministrija varēs aprēķināt pieprasījumu gan pēc atbalsta maksājumiem, gan arī stipendijām.

Taujāts par radošo personu pieteikumu izvērtēšanu VKKF, Voldiņš atbildēja, ka pašlaik tiek strādāts pie sistēmas, kādā tas tiks darīts, taču galējo lēmumu pieņems VKKF padome.

KM ierēdnis norādīja, ka, izvērtējot pieteikumus, tiks aplūkoti radošās personas finansiālie ieņēmumi pēdējos trijos mēnešos, neņemot vērā šo pārvaldībā esošo nekustamo īpašumu skaitu.

Jau vēstīts, ka jaunajā likumā noteikts radošo personu un profesionālo radošo organizāciju statuss, ko paredzēts piešķirt tādās profesionālās mākslinieciskās jaunrades jomās kā arhitektūra, dizains, teātris, mūzika, vizuālā māksla, deja, literatūra un kinematogrāfija un zinātnisko jaunradi attiecīgajās radošajās jomās.

Par radošu personu ir atzīstama fiziska persona - autors vai izpildītājs Autortiesību likuma izpratnē, kura ir profesionālas radošas organizācijas biedrs, rada vai ar savu izpildījumu radoši interpretē mākslas darbus likumprojektā noteiktajās radošajās jomās, vai arī ir persona, kuras radītie darbi vai izpildījumi vismaz trīs gadu periodā pirms radošās personas statusa iegūšanas ir publicēti vai publiskoti Autortiesību likuma izpratnē.

Tāpat šis statuss var tikt piešķirts personai, kas ar savu radošo vai zinātnisko darbību sniedz ieguldījumu profesionālās mākslas un kultūras attīstībā, ko apliecina attiecīgajā radošajā jomā darbojošās profesionālā radošā organizācija vai to apvienība.

Radošo personu statusa un radošo organizāciju likums stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.