foto: Jelgavas novada pašvaldība
Nebijis gadījums Latvijā: saimnieces acu priekšā nojauc viņas celto māju Lielupes krastā
Kalnciemā 10. oktobrī piespiedu kārtā nojauca dzīvojamo ēku "Luģi 1", ko nelikumīgi Lielupes krasta aizsargjoslā pirms vairākiem gadiem bija uzbūvējusi Valentīna Rudenko.
Sabiedrība
2017. gada 13. oktobris, 06:30

Nebijis gadījums Latvijā: saimnieces acu priekšā nojauc viņas celto māju Lielupes krastā

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Jelgavas novada Kalnciemā, pašā Lielupes krastā, 10. oktobrī risinājās teju vai trilleris. Pie nelikumīgi būvētās Valentīnas Rudenko mājas policijas, mediķu un pašvaldības pārstāvju pavadībā ieradās būvnieki, lai nojauktu nelikumīgi uzbūvēto ēku. Vienlaikus tajā tika atrasta munīcija, par kuras nelikumīgu glabāšanu policijā uzsākts kriminālprocess.

Jelgavas novada Kalnciemā, iesaistot būvniekus, policiju un citas institūcijas, pielikts punkts vietējās iedzīvotājas Valentīnas Rudenko sapnim – dzīvot Lielupes krasta aizsargjoslā. Tiesvedība par ēku, kuru saimniece uzbūvējusi neatļautā vietā bez nepieciešamajām atļaujām, beigusies jau pirms trim gadiem ar lēmumu par piespiedu nojaukšanu. Nu tas īstenots.

Drāma Kalnciemā: nojauc privātmāju Lielupes krastā

Jelgavas novada Kalnciemā, pašā Lielupes krastā, 10. oktobrī risinājās teju vai trilleris. Pie nelikumīgi būvētās Valentīnas Rudenko mājas policijas, mediķu ...

gallery icon

Bezprecedenta gadījums Latvijā

Rudenko sapni par dzīvi Lielupes krastā sāka īstenot 2008. gadā ar mazdārziņa nomas līgumu kabatā. Vietējā pašvaldība viņai upes krastā iznomāja zemi mazdārziņa ierīkošanai bez apbūves tiesībām. Viņa tajā vien drīkstēja uzsliet kādu siltumnīcu vai mazēku - nelielu 25 kvadrātmetrus lielu vasarnīcu dārzniecības piederumu glabāšanai. Tomēr kundze ignorēja jau 2009. gadā viņai izteikto liegumu Lielupes palienes pļavā būvēt māju un sāka tās būvniecību. Nelīdzēja ne neskaitāmie pašvaldības brīdinājumi un administratīvie sodi, ne tiesu lēmumi, kas aizliedza būvi un pieprasīja tās nojaukšanu. Nu noticis Latvijā bezprecedenta gadījums – saimnieku acu priekšā, viņiem bezspēcībā noskatoties, nojaukta viņu celtā privātmāja.

Jelgavas novada pašvaldība ar Rudenko tiesājusies vairākas reizes, kas rezultējās ar 2014. gada 18. jūlija pieņemto Augstākās tiesas lēmumu nojaukt nelikumīgo būvi. Kundze tam visādi pretojās un divstāvu ēku spītīgi sauc par 24 kvadrātmetrus lielu vasarnīcu – mazu mājiņu, kuru nav nekāda pamata nojaukt. Vienlaikus gan viņa atzīst, ka tā uzbūvēta bez būvvaldes atļaujas.

Jāmaksā 7000 eiro par savas mājas nojaukšanu

Jelgavas novada domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone portālam Kasjauns.lv norādīja, ka mājas būvniece balstījās uz „vispārpieņemto praksi Latvijā, ka kaut kā nebūt, mīļā miera labad, nelikumīga būvniecība tiek sakārtota vēlāk”. „Bet tad ir jautājums, kāpēc vispār būvniecības likums ir nepieciešams,” teic Kaņepone.

Iznomātais zemes gabals, kas atrodas Lielupes aizsargjoslā un ir plūdu apdraudējuma vietā, līdz līguma termiņa beigām palikšot Rudenko apsaimniekošanā, bet izdevumi par piespiedu nojaukšanu - vairāk nekā 7000 eiro, kā arī uzskaitīto mantu glabāšanu, būs jāapmaksā nelikumīgās būves saimniecei.

Jāteic, ka šis ir nebijis gadījums Latvijā. Parasti, ja pat lemts par patvaļīgas būvniecības objekta nojaukšanu, to īsteno pats īpašnieks, taču šajā gadījumā tā organizēta ar vairāku dienestu iesaisti, „ņemot vērā īpašnieku ignorējošo attieksmi domes un tiesas lēmumu izpildei”, norāda pašvaldība.

Ēku nolemj nojaukt rudenī, lai neaizlaistu postā ražu

Kaņepone Kasjauns.lv pastāstīja: „Māja tika uzcelta bez būvatļaujas, jo zemes gabals atrodas Lielupes aizsargjoslā un ir plūdu apdraudēts. Sarakste ar īpašniekiem un tiesvedības ilgst kopš 2010. gada.

Jau gadiem Rudenko aktīvi, paužot protestu Jelgavas novada būvvaldes lēmumiem un nihilistiski noraidot pašvaldības iniciatīvu dialoga veidā panākt kompromisu īpašuma saudzīgai pārvietošanai, konflikts briedis no 2009.gada.  

Pēc Augstākās tiesas lēmuma 2014. gada jūlijā Jelgavas novada dome „Luģi1” īpašniecei lika deviņu mēnešu laikā nojaukt patvaļīgi uzbūvēto māju. Taču šis lēmums tika ignorēts.

Lai gan strīdu diskusijās mājas īpašniece mēģinājusi gan būvi definēt kā mazēku, konkrētajā gadījumā ēka iekļaujas vienotā apbūves laukumā 180 m2 platībā. Pašvaldība vairākkārt ir aicinājusi Rudenko uz pārrunām, lai piedāvātu risinājumu uz zināmiem kompromisiem, tiecoties vienoties par alternatīvu apbūves gabala piedāvājumu un labprātīgu, pakāpenisku būves pārvietošanu, īpašnieki turpināja celtniecības darbus.

Vēl 2017.gada vasaras nogalē Jelgavas novada pašvaldība ēkas īpašniekiem nosūtīja brīdinājumu par piespiedu naudas piemērošanu saistībā ar domes lēmuma nepildīšanu. „Luģi1” īpašnieki ar sūdzību par sūtīto brīdinājumu vērsās Jelgavas novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā, kas, izskatot sūdzību, to noraidīja kā nepamatotu. Pašvaldība ēku nolēma nojaukt rudenī tādēļ, lai tās saimniece varētu paspēt novākt rudens ražu un tā neietu bojā”.

Nelikumīga munīcija un nervu sabrukumi

Vienlaikus, nojaucot ēku, tajā tika atrasta arī nelikumīgi glabāta munīcija – bises, patronas un sprāgstvielas. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece portālam Kasjauns.lv teica, ka par to uzsākts kriminālprocess.

Tāpat dramatiskajā dienā mediķu palīdzība bijusi nepieciešama trim cilvēkiem, kuriem bija stresa reakcija, paziņoja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Tomēr nevienai personai hospitalizācija nebija nepieciešama.

Nelikumīgā mājas „Luģi 1” būvniecības hronoloģija

* 2009. gadā – vēl pirms Jelgavas novada administratīvas vienības izveides zemes īpašuma „Luģi – 1” īpašniece saņem Kalnciema pilsētas ar lauku teritoriju būvvaldes rakstisku atteikumu izsniegt plānošanas un arhitektūras uzdevumu mājas projektēšanai, ņemot vērā, ka konkrētais zemes gabals ietilpst atrodas dabas teritorijā, Lielupes aizsargjoslā un ir plūdu apdraudēts.

* 2010. gada oktobrī tobrīd Jelgavas novada būvvalde konstatēja patvaļīgi uzbūvētus ēkas pamatus un aizsāktā pirmā stāva celtniecību. Īpašniekiem tika sastādīts pārbaudes akts par patvaļīgu būvniecību.

* 2010. gada novembrī Jelgavas novada dome pieņem lēmumu par būves nojaukšanu, uzliekot par pienākumu Rudenko par saviem līdzekļiem nojaukt jaunbūvi.

* 2011.gadā Jelgavas novada būvvalde konstatē turpinātu būvniecību.

* Noslēdzoties tiesvedības procesam vairākās instancēs, Augstākās tiesas lēmums 2014. gada 18. jūlijā apstiprināja Jelgavas novada domes 2010. gada lēmuma tiesiskumu – un atzina piespiedu izpildi un patvaļīgi uzbūvētās būves nojaukšanu. Līdz pat šim brīdim īpašnieki ir ignorējuši gan Jelgavas novada domes lēmumu, gan Augstākās tiesas nolēmumu.

* 2015. gada 26. maijā būves īpašniecei nosūtīts brīdinājums „Par Jelgavas novada domes 2010. gada 24. novembra lēmuma piespiedu izpildi”, kas nav pārsūdzēts tiesā un ir stājies spēkā.

* 2017.gada augustā Jelgavas novada pašvaldība ēkas īpašniekiem nosūta brīdinājumu par piespiedu naudas piemērošanu saistībā ar Jelgavas novada domes lēmuma nepildīšanu.

* 2017. gada septembrī „Luģi1” īpašnieki ar sūdzību par sūtīto brīdinājumu vēršas Jelgavas novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā, kas, izskatot sūdzību, to noraida kā nepamatotu.

* 2017. gada 12. Septembrī Jelgavas tiesa mājas īpašniecei uzliek administratīvo sodu 120 eiro apmērā.

Bez pajumtes nepaliek

„Apgrūtinātā administratīvā akta piespiedu izpilde nostāda pašvaldību ķīlnieces lomā, vienlaikus radot iluzoru visatļautības, nesodāmības un tiesību normu ignorances iespējamību Latvijā.
 
„Luģi 1” īpašniece gan tiesā, gan intervijās plašsaziņas līdzekļiem apelējusi pie cilvēciskiem, emocionāliem un subjektīviem faktoriem, publiskā telpā paudusi draudus nodarīt kaitējumu gan sev, gan citiem ēkas nojaukšanas gadījumā.
Ēkas īpašniecei ar dzīvesbiedru pieder arī cits īpašums, kas nozīmē, ka „Luģi 1” nojaukšanas gadījumā cilvēki nav pakļauti palikšanai bez pajumtes,” Kasjauns.lv teica Kaņepone.

Tēmas