Sabiedrība
2016. gada 28. aprīlis, 06:48

Bijušais VID šefs Sončiks atsakās pamest valsts vasarnīcu Jūrmalā

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pirmais ģenerāldirektors Andrejs Sončiks jau gadu neizvācas no valsts vasarnīcas Jūrmalā, ko viņam izīrēja vēl 1997. gadā. Tagad līgums ir beidzies, un „Valsts nekustamie īpašumi” pret Sončiku ierosinājuši trīs tiesvedības.

Sončiks vadīja VID no 1996. līdz 2003. gadam un kopš 1997. gada īrē valstij piederošu vasarnīcu teju jūras krastā – Majoros, Vanagu ielā 5. Nams atrodas kūrortpilsētas ekskluzīvā rajonā – pāris soļu attālumā no Jomas ielas promenādes un smalkajiem viesnīcas „Baltic Beach Hotel” apartamentiem.

Īrnieks atsakās izvākties

Sončiks īres līgumu noslēdza ar namu pārvaldi „Majori”, kura īpašumu pēc četriem gadiem kopā ar visu īrnieku nodeva valstij – Valsts nekustamo īpašumu aģentūrai. Līgums bija noslēgts līdz 2011. gada 31. maijam, aģentūra to vēlāk pagarināja vēl uz četriem gadiem – līdz pagājušā gada maijam. Tagad īrniekam jāizvācas no savrupnama, bet viņš to nevēlas.

Sončiks īres tiesības uz Majoru vasarnīcu ieguva par „sviestmaizi” – 400 latiem (570 eiro) mēnesī. Par šādu naudu toreiz Jūrmalā piedāvāja īrēt dzīvokli padomjlaikā celtā tipveida mājā.

Tā kā īres līgums ar Sončiku beidzās pērn 13. maijā, akciju sabiedrība „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) vēlas, lai īrnieks namu atstāj. Viņš gluži vienkārši to nedara. VNĪ pārstāvis Arnis Blodons atklāj, ka “šobrīd par nekustamo īpašumu Vanagu ielā 5, Jūrmalā, ir ierosinātas trīs tiesvedības. VNĪ ir iesniegusi tiesā prasību pret Andreju Sončiku par izlikšanu no nekustamā īpašuma. VNĪ šobrīd nevar veikt nekādas darbības ar šo īpašumu (pārdot vai iznomāt)” .

Neko sīkāk par tiesu darbiem un to, vai Sončiks ir palicis parādā par īri, Blodons neatklāj, jo “daļu informācijas aizsargā personas datu aizsardzības likums”.

Vienreiz jau tiesāts

2005. gadā Sončiku notiesāja par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu – viņa lēmuma dēļ Valsts kasei garām pagāja teju miljons latu, ko nodokļos nenomaksāja uzņēmums „Dinaz nafta”.

Sončikam piesprieda naudas sodu 150 minimālo algu apmērā – 12 000 latu (17 000 eiro). 2003. gadā viņu no VID vadītāja amata atbrīvoja, pēc tam Sončiks gandrīz gadu nostrādāja par Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietnieku, kopš 2005. gada viņa valsts darbā vairs nav.

Izīrē izsoles kārtībā

Uz jautājumu, vai VNĪ pašlaik piedāvā īrēt vasarnīcas Jūrmalā, Arnis Blodons skaidro, ka tas notiek saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 515.

Uzņēmums rīko nomas tiesību izsoles, un šo informāciju publicē VNĪ interneta lapā. Izsolei var pieteikties gan privātpersonas, gan juridiskās personas. Šobrīd gan iznomāšanai nav piedāvāta neviena vasarnīcas ēka Jūrmalā.


Elmārs Barkāns/Foto: Mārtiņš Ziders, Mārtiņš Plūme/LETA