Ilgonis Vilks: "Pirmie ķīnieši uz Marsa izkāps 2035. gadā"
foto: Viljams Hibneris
Pirmie cilvēki uz Marsa izkāps 2035. gadā, aprēķinājis astronoms. Turklāt tie, visticamāk, būs ķīnieši.
Sabiedrība
2017. gada 16. septembrī, 06:11

Ilgonis Vilks: "Pirmie ķīnieši uz Marsa izkāps 2035. gadā"

Kasjauns.lv

Pirmie cilvēki uz Marsa izkāps 2035. gadā - un tie būs ķīnieši. Šādu pieņēmumu izteicis viens no vadošajiem Latvijas astronomiem Ilgonis Vilks. Ķīniešu astronauti uz to ir spējīgi, jo pēdējā laikā ļoti aktīvi izvērš savas kosmiskās programmas, noradījis zinātnieks.

Ilgonis Vilks: "Pirmie ķīnieši uz Marsa izkāps 203...

Pirmo cilvēku apmetnes uz sarkanās planētas varētu parādīties jau pēc 20 gadiem, intervijā radio „Baltcom” norādījis Latvijas Astronomijas institūta pētnieks, LU Zinātņu un tehnikas vēstures muzeja vadītājs Ilgonis Vilks.

“Domāju, ka es to varēšu pieredzēt jau savas dzīves laikā. Jau 2035. gadā varētu būt pirmā reālā cilvēku nolaišanās uz Marsa. Bet gadsimta beigās tur jau būs cilvēku kolonijas. Nedomāju, ka tas būs kā bēdīgi slavenais proekts “Mars One”, kas piedāvāja lidojumus tikai vienā virzienā. Viņiem ir tikai pāris miljonu dolāru, bet vajag vismaz pāris miljardus vairāk – simts reizes vairāk.

Pirmie uz Marsa varētu doties ķīnieši. Viņi to īpaši nereklamē, bet straujos tempos savas kosmiskās programmas gan attīsta. Pēc dažiem gadiem viņi jau varēs lidot uz Mēnesi, bet pēc tam jau uz Marsu. Protams, sākumā tās būs nelielas izolētas kopienas, atseviškas mājiņas ar cilvēkiem, ārā iziet viņi varēs tikai skafandros. Tās būs ļoti dārgas brīvdienas”, teica Vilks

Jāteic, ka nesen Kanādas un ASV zinātnieki apliecinājuši, ka uz Marsa varētu būt dzīvības pazīmes. Par to liecina tas, ka uz sarkanās planētas ir konstatēta cinka un germānija klātbūtne.