foto: LETA
Pasaules augstskolu reitingā LU noslīdējusi līdz 898.vietai
Latvijas Universitātes ēka.
Tava izglītība
2017. gada 7. septembris, 08:45

Pasaules augstskolu reitingā LU noslīdējusi līdz 898.vietai

LETA

Pasaules augstskolu reitingā "The Times Higher Educations" Latvijas Universitāte (LU) ir noslīdējusi krietni zemāk nekā pērn, jo iepriekš LU bija iekļauta universitāšu grupā, kas ieņem 651. līdz 700. vietu, bet tagad tā ieņem 898.vietu, šodien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāpat kā pērn arī šogad reitingā iekļuvušas tikai divas pašmāju augstskolas. Vēl zemāk nekā LU tajā ir Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kas ierindojusies 941.vietā. Pērn šī universitāte bija grupā "800+". RTU gan lepojas, ka reitinga veidotāji toties novērtējuši RTU sadarbību ar industriju. Šajā ziņā RTU ierindojusies 500 labāko vidū.

LU rektors Indriķis Muižnieks universitātes kritumu reitingā saista ar "datu interpretācijas problēmām". Proti, LU pievienoti vairāki institūti, tāpēc pieaudzis akadēmiskais personāls, bet institūta pētnieku pēdējo gadu citējamās publikācijas LU nav pieskaitītas. Sanāk, ka darbinieku vairāk, bet publikāciju skaits nav audzis. Tuvākajos gados LU pozīcijai reitingā vajadzētu kāpt, kaut reitingošanās dēļ par labu neesot nākusi arī Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas pievienošana.

Tāpat kā citus gadus ari šogad 1.vietu reitingā saglabājusi Oksfordas universitāte Lielbritānijā. Otrajā vietā ir vēl viena britu augstskola - Kembridžas universitāte, kas pakāpusies no pērnā gada 4.vietas.

3. un 4.vietu šāgada reitingā dala amerikāņu labākās augstskolas: Kalifornijas Tehnoloģiju institūts un Stenforda universitāte, kas pērn reitingā ieņēma attiecīgi 2. un 3.pozīciju.

Kopumā "TOP 10" ir trīs britu augstskolas un septiņas ASV universitātes. Labāko desmitniekā ielauzies Šveices Federālais tehnoloģiju institūts Cīrihē, kas pērn bija 13.vietā. Labākā no Baltijas valstu augstskolām, kā ierasts, ir Tartu universitāte, kas iekļauta augstskolu grupā, kas ieņem 300. līdz 350. vietu.