Uguņošanas festivāls Biķerniekos, šlāgersvētki Bīriņos un kino velopedālis Valmierā: ko darīt 14. un 15. maijā?
Šajās brīvdienās būs ko redzēt un darīt!
Kultūra
2016. gada 11. maijs, 09:23

Uguņošanas festivāls Biķerniekos, šlāgersvētki Bīriņos un kino velopedālis Valmierā: ko darīt 14. un 15. maijā?

Jauns.lv

Vasarsvētkus šajās brīvdienās pienāktos svinēt pie dabas. Iespējas varen plašas – šlāgersvētki Bīriņu pilī, Vimbu saiets stārķu galvaspilsētā Staicelē, sējas darbi un ambrāžas Ausekļu dzirnavas, velokinofestivāls Valmieras pusē, uguņošanas sacensības Biķerniekos kā arī jau otrais Diz.aina tirgus fon Stricka villā.

Savukārt Rietumkurzemē uz koncertiem aicina jauniešu koris „Balsis”. Ja esat rīdzinieki un nekur tālu negribat doties, var pastaigāt pa galvaspilsētas izstādes zālēm. Nu jau noskrējuši pirmie apmeklētāju pūļi un var doties mierīgi baudīt izstādes atjaunotajā Nacionālajā mākslas muzejā.

1. Starptautiskās uguņotāju sacensības Biķerniekos

Rīgā, Biķernieku kompleksajā sporta bāzē, sestdien, 14. maijā pulksten 18.00 sāksies starptautiskas uguņotāju sacensības „Pyro Power”. Visā pasaulē šādas sacensības un festivāli tiek rīkoti regulāri, iezīmējot tūrisma sezonas sākumu vai slēgšanu, kādu objektu vai pilsētu gadskārtas, kas ir izveidojušās par neatņemamu tradīciju. Aizvien plašāk attīstās īpašs tūrisma paveids – uguņošanu tūrisms. Jāpiebilst, ka reti kurš apzinās, cik plašas ir uguņošanas priekšnesuma iespējas.

Sacensībās piedalīsies uguņotāji no Lietuvas, Igaunijas un Slovākijas. Visas uguņotāju kompānijas ir ar vairāk kā 20 gadu pieredzi, izcīnījušas godalgotas vietas pasaules čempionātos Vācijā, Monako, Francijā.

Sacensībās katra komanda izrādīs septiņu minūšu garu, ar mūziku sinhronizētu priekšnesumu. Pirms sacensībām uzstāsies grupas „Dzelzs vilks” un „Pērkons”, kuras būs sagatavojušas kopīgu pārsteigumu. Savukārt deju grupa „Dzirnas” vērps ugunīgus soļu rakstus. Uguņošanas sacensību dienu noslēgs piecpadsmitgadīgā uguņošanas dizaina juniora Nila un viņa tēva, ar vairāk kā 30 gadu pieredzi uguņošanu un specefektu jomā, uguns duelis. Tāpat pasākuma laikā atrakciju un radošo darbnīcu veidā Latvijas glābēju asociācija atgādinās par drošību pie un uz ūdens, inspektors Muris un Rūdis atgādinās par drošību uz ielas, bet „Centrālie sadales tīkli” par elektodrošību .

Biļešu cenas: 10 – 20 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.pyropower.lv.

Starptautiskās uguņotāju sacensības „Pyro Power”

2. Velo – kino festivāls „Kino pedālis” Valmierā un tās apkārtnē

Valmierā un tās apkārtējos novados no piektdienas, 13. maija, līdz svētdienai, 15. maijam notiks Latvijā unikāls velo – kino festivāls „Kino pedālis”, kas aizsāks jaunu tradīciju ik gadu pulcināt kā lielus, tā mazus velo draugus, lai veselu nedēļas nogali izzinātu, izdzīvotu un izgaršotu riteņbraukšanu neparastā duetā ar kino. Festivāla mērķis ir pieteikt Valmieras pilsētu, Kocēnu un Burtnieku novadus kā riteņbraucējiem visdraudzīgāko galamērķi Latvijā, atklāt vasaras aktīvā tūrisma sezonu un piedāvāt kvalitatīvu atpūtu, sapludinot velo un kino robežas krāsainā brīvdienu piedzīvojumā. Festivāls vienlaikus norisināsies Kocēnu un Burtnieku novados, bet tā centrs būs Valmiera.

Piektdienas, 13. maija, sauklis ir „Kino nakts”. Tās laikā, pārvietojoties ar divriteņiem starp septiņiem neparastiem kinoteātriem, festivāla dalībnieki varēs sastādīt paši savu kino programmu un skatīt gan pašmāju, gan ārzemju filmas par un ap velo tēmu. Velokinomaratons sāksies pulksten 19.00 pie Valmieras Kultūras centra un to atklās ar filmu „Pulksteņmeistars” par leģendāro latviešu velo mehāniķi Arkādiju Sveci. Pēc tam filmas līdz pusnaktij izrādīs kinoteātrī „Gaisma”, Tautas Harmonijas centrā, Kokmuižas alus pagrabā, atpūtas kompleksā „Avoti” un citviet.

Sestdien, 14. maijā, notiks „Velo brauciens” un „Velo bazārs”. Velobrauciens sāksies pulksten 12.00 pie Valmieras Kultūras centra (dalībnieki varēs izlemt, kurā no trim piedzīvojumu velo maršrutiem vēlas doties – 9, 15 vai 35 km garā distancē). Maršrutus bagātinās ar kino saistītas pieturvietas un performances. Tāpat visas dienas garumā Valmieras centrā notiks arī „Velo bazārs”, vienkopus pulcinot plašu skaitu velo jomas pārstāvju, sakot ar velosipēdu un aksesuāru tirgotajiem līdz velo entuziastu grupām un subkultūru virzītajiem. Bet sestdienas vakarā Valmieras centru pieskandinās „Kino Pedāļa” ballīte ar kopīgu finišu un lielo loteriju.

Svētdien, 15. maijā, paredzētas „Velo brokastis”, kas aicinās dalībniekus nesteidzīgi ripot uz laiskām vēlajām brokastīm Valmiermuižā. Neiztrūks arī kino un kopīga atskatīšanās uz festivāla priekiem un piedzīvojumiem, bet līdzās esošajā Valmiermuižas pils parkā būs pieejamas zirgu izjādes un rotaļu laukums bērniem.

Biļešu cena: 10 eiro (vienai personai, visām dienām), pērkot ģimenes un draugu biļetes vairākiem cilvēkiem – lētāk (bezrindas.lv tīklā). Sīkāk internetā: www.kinopedalis.lv.

Kocēnu novada iedzīvotāji ziedo velosipēdus pasākumam „Kino pedālis”

3. Vimbu svētki Staicelē

Staicelē sestdien, 14. maijā, notiks ikgadējie Vimbu svētki, kuri iesāksies ar makšķerēšanas sacensībām. Pēc tam būs koncerts, teātra izrāde un zaļumballe kopā ar grupu „Vēja runa”.

Makšķerēšanas sacensības sāksies pulksten 7.30. Savukārt dažādi svētku pasākumi sāksies desmitos no rīta: būs atrakcijas bērniem, svētku gājiens – ratiņu parāde (pulksten 13.00), svētku koncerts „Es gribu priecāties, citādi nepiedalos”, teātra izrāde „Pēdējā griba” (pulksten 19.00). Zaļumballe pilsētas estrādē sāksies pulksten 22.00. Būs arī zivju tirdziņš.

Vienlaikus Staicelē varat arī apmeklēt lībiešu muzejs „Pivālind” („Svētais putns”), kas iepazīstina ar lībiešu vēsturi un kultūras mantojumu Staiceles apkārtnē ap Salacu, Staiceles un tās apkārtnes vēsturi. Muzeju rotā daudz skaistu un rūpīgi darinātu rokdarbu, kas priecē skatītājus ar skaistajiem rakstiem, košajām krāsām un apbrīnojami precīzo darbu. Apmeklētājiem tiek dota iespēja iepazīties ar lībiešu vēsturi un tradīcijām, pārlapot „Lībiešu ābeci”, iepazīt Staiceles puses vietvārdus un to saistību ar lībiešu valodu.

Sīkāk internetā: www.aloja.lv.

4. Sējas svētki „Koks lauku sētā” Ausekļu dzirnavās

Vecumnieku novada Bārbeles pagasta Ausekļu dzirnavās (lauku tūrisma mītnē – etnogrāfiskajā muzejā) sestdien, 14. maijā, pulksten 11.00 kā katra gada maija otrajā sestdienā sāksies Sējas svētki, kuru tēma šogad ir „Koks lauku sētā”. Tajos viesiem būs iespēja aplūkot un izmēģināt savus spēkus daudzveidīgajos zemnieku sētas darbos:

Svētkos tiks piesaistīti dažādu amatu pratēji ar saviem izstrādājumiem no visiem Latvijas reģioniem. Būs zemes pirmssējas sagatavošana ar zemkopja darba rīkiem, labības un zālāju sēšana ar sētuvi un dažāda veida sējmašīnām, kartupeļu stādīšana, jumta dēlīšu zāģēšana ar dēlīšu zāģi, baļķa zāģēšana ar rokas zāģi, amatniecības darbi (grozu pīšana, metāla kalšana, slotu siešana, aušana, dzijas vērpšana, adīšana, striķu vīšana, baļķa grebšana, malkas zāģēšana ar rokas zāģiem, lubiņu plēšana, māla podu veidošana), mājsaimniecības darbi (putras vārīšana, sviesta kulšana, veļas mazgāšana, veļas gludināšana, aitas cirpšana, graudu malšana ar rokas dzirnavām), plaša kultūras programma un amatniecības darbu tirdziņš. Varēs arī laivot Iecavas upē un izbraukāties zirga pajūgā.

Biļešu cena: 3 eiro, pensionāriem – 2,50 eiro, bērniem – 2 eiro, ģimenes biļete – 10 eiro. Sīkāk internetā: www.ausekludzirnavas.lv.

5. Jauniešu „Balsis” Liepājā un Cīravā

Jauniešu koris „Balsis” sestdien un svētdien, 14. un 15. maijā, uzstāsies Liepājā.

* Sestdien, 14. maijā, pulksten 20.00 koncertzāles „Lielais dzintars” Mākslas telpā skanēs Ineses Zanderes dzejas rindas par Latvijas upēm, ko mūzikā ietērpis maestro Raimonds Pauls. Koncertā klātesošā dzejniece dalīsies iespaidiem, atmiņām un sajūtām par Latvijas upēm. Skanēs arī Inesei Zanderei tuvākās Raimonda Paula dziesmas, ko dziedās „Balsis” solisti Elīna Seile, Anete Šķēle, Arvis Ostrovskis, Alise Baumane un arī diriģents Ints Teterovskis. Biļešu cena: 5 eiro, senioriem – 2 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

* Savukārt svētdien, 15. maijā, pulksten 12.30 Liepājas Lutera luteriskajā baznīcā izskanēs kora garīgās mūzikas koncerts „Exaudi Nos”. Koncertā skanēs Johannesa Brāmsa, Sergeja Rahmaņinova, Ērika Ešenvalda, Imanta Ramiņa, Renātes Stivriņas, Jāņa Kalniņa, Pētera Butāna, Pētera Plakida, Pētera Vaska un citu autoru skaņdarbi. Ieeja koncertā bez maksas.

* Toties svētdien piecos pēcpusdienā šo pašu koncertu varēs dzirdēt arī netālu no Liepājas – Cīravas luterāņu baznīcā. Pirms koncerta varat izstaigāt Cīravas apkārtni, kur atrodas vecākais meža parks Latvijā, lielākais brīvi pieejamais kaleidoskops Baltijā un daudzas citas interesantas vietas.

Sīkāk internetā: www.balsis.lv.

6. Šlāgervasarsvētki Bīriņu pilī

Kā katru gadu, arī šogad visi aicināti Vasarsvētkus 15. maijā šlāgermūzikas noskaņās nosvinēt Bīriņu pilī. Svinības 15. maijā sāksies pulksten 13.00 ar svētbrīdi, kas noslēgsies ar lielo Šlāgerkoncertu un zaļumballi. Vasarsvētki Bīriņu pilī būs vieni no pirmajiem plašajiem Dārza svētkiem šajā sezonā, kas pulcēs ap 2000 dalībnieku.

Svētkus atklās Krimuldas mūzikas un mākslas skolas orķestris, bet svētbrīdi vadīs mācītājs Ivars Jēkabsons. Trijos pēcpusdienā sāksies lielais Šlāgerkoncerts – zaļumballe ar vairāk kā 20 populārākajām Latvijas šlāgergrupām. Uzstāsies „Zeļļi”, „Kantoris 04”, Anita Ozola, „Muiža”, „Vēja runa”, māsas Legzdiņas, Santa Kasparsone, „Vilx”, „Liepavots”, duets „Sandra”, Harijs Užāns un daudzi citi.

Ja būs vēlēšanās Vasarsvētkus baudīt attālāk no koncerta kņadas un dejām, tad varēs pakavēties krodziņā pie Dzirnezera vai nozust plašajā Pils parkā.

Visu dienu būs iespēja doties izjādē ar zirgu vai poniju, izbraukt ar laivām ezerā, ienirt dažādās amatnieku darbnīcās, atrakcijās un stiprināties āra kafejnīcā vai krodziņā.

Biļešu cena: 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā), kundzēm un jaunkundzēm jūgendstila tērpos - par brīvu. Sīkāk internetā: www.birinupils.lv.

Vasarsvētki Bīriņu pilī

7. Jau otrais Diz.aina tirgus maģiskajā Rīgas arhitektūras pērlē – fon Stricka villā

Sestdien 14.maijā maģiskajā Rīgas arhitektūras pērlē – fon Stricka villā notiks jau otrais Diz.aina tirgus.

Diz.aina tirgus ir veidots kā platforma, kurā pašmāju un Baltijas dizaineri prezentē savu produktu par draudzīgākām cenām. Dizaineri ir sadalīti vairākās kategorijās: mode, aksesuāri un rotas, dizains bērniem, kā arī produktu un interjēra dizains. Tirdziņā dalību vairāk kā 60 zīmoli no Latvijas un Lietuvas, ieskaitot jau tādus Latvijā atpazīstamus zīmolus kā One Wolf, Yuta, wowowo, Collar Swimwear, Soulstones by Agnese Zeltiņa, RAIN:IS, Verba, karla.lv un citi.

Aicinām jūs uz alus brūža īpašnieka Kristapa Karla fon Stricka savrupnamā un tā dārzā (Aristida Briāna ielā 9, Rīgā) sestdien, 14.maijā no pulksten 11.00 līdz 16.00. Tāpat, visas dienas garumā kaimiņos villai noties Miera belas vasarassvētki. Plašāka programma šeit: https://www.facebook.com/events/1597878500530547/ Tirdziņš vasarā plānots kā ikmēneša notikums, un nākamais tirdziņš notiks jau 11. jūnijā. Sīkāk internetā:

www.facebook.com/diz.aina.tirgus

 

8. Izstāžu ceļvedis: mūsdienu latviešu glezniecības zelta fonds Mākslas muzejā un topošo mākslinieku izstādes

* Atjaunotā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkas (Krišjāņa Valdemāra ielā 10) Lielajā izstāžu zālē līdz 24. jūlijam skatāma pirmā izstāde – „Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība”. Tajā pazīstamais mākslinieks Miervaldis Polis (dz. 1948) eksponē savu darbu skati, kas aptver visus viņa radošās darbības periodus, liecinot par daudzām nozīmīgām epizodēm Latvijas mākslā pēdējo četrdesmit gadu laikā. Izstādē eksponēti gandrīz 200 mākslas darbi – gleznas, zīmējumi, kolāžas, kā arī plašs dokumentālais materiāls, kas strukturēts vairākās tematiskās sadaļās. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Vēl atjaunotajā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā līdz 28. augustam skatāma izcilā latviešu mākslinieka Borisa Bērziņa (1930 – 2002) mantojuma kolekcijas darbu izstāde „Sudrabs/zelts”. Boriss Bērziņš ir viens no redzamākajiem pārstāvjiem Latvijas 20. gadsimta otrās puses kultūrainā. Saskaņā ar gleznotāja testamentu Nacionālais mākslas muzejs saņēma mantojumā viņa radošo darbu kolekciju. Bagātīgais darbu klāsts sniedz pārliecinošu priekšstatu par meistara ražīgā mūža veikumu, kur spilgti iezīmējas viņa talanta un esības uztveres savdabība. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13) līdz 25. maijam ikgadējo Mākslas akadēmijas dienu ietvaros var skatīt topošo mākslinieku – studentu izstādi, kura iepazīstina ar studentu veikumu 2015./2016. studiju gada pavasara semestrī. Izstādē pārstāvēti visi studiju virzieni – glezniecība, grafika, tekstilmāksla, tēlniecība, stikla māksla, keramika, funkcionālais dizains, vides māksla, metāla dizains, modes māksla, vizuālā komunikācija, multimediālā māksla, scenogrāfija, restaurācija un vizuālās mākslas un kultūras vēsture un teorija. Akadēmijas dienu ietvaros darba dienu pēcpusdienu līdz 25. maijam notiks arī informatīvs pasākumu cikls (ekskursijas), kas adresēts visiem interesentiem un jo īpaši tiem, kuri plāno studēt Mākslas akadēmijā. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Vecrīgas mākslas galerijā „Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) līdz 23.maijam apskatāma gleznotājas Intas Dobrājas (dz. 1940) darbu izstāde, kurā eksponētas viņas jaunākās gleznas, kuras atspoguļo mākslinieces daiļrades galvenās vērtības – tie ir reālistiskā manierē gleznoti ziedu un kluso dabu uzstādījumi un akti, kuros liriskais miers un nosvērtība apvienojas ar smalku zīmējumu, telpas, plastiskas formas un izteiktas tonalitātes izjūtu. Sīkāk internetā: www.paintings.lv.

* Kaņepes kultūras centrā (Skolas ielā 15, Rīgā) līdz 22. maijam apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) grafikas katedras maģistra programmas 1. kursa studentu bilžu grāmatu izstāde bērniem un viņu vecākiem „Grūti audzināmās grāmatas”. LMA grafikas katedras studenti, gatavojoties ekspozīcijai gada nozīmīgākajā notikumā grāmatniecībā bērniem - Boloņas bērnu grāmatu tirgū Itālijā -, izveidojuši bilžu grāmatu sēriju „Grūti audzināmās grāmatas”. Sērijas nosaukums radies, pārfrāzējot Ilmāra Šlāpina dzejas cikla bērniem nosaukumu „Dzejoļi grūti audzinātiem bērniem”. Sīkāk internetā: www.kanepes.lv.

Grūti audzināmās grāmatas


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Vida Press, Ieva Lūka/LETA, Ieva Čīka/LETA, Guntars Svilis/poga.lv/Video: LTV Kultūras ziņas