foto: Edijs Pālens/LETA
Vai Latvijā vajadzētu piespiedu ārstēšanu no alkoholisma? Bohēmistiem un ārstiem viedokļi dalās
Bijušais Latvijas Radio šefs Dzintris Kolāts, kurš pats cietis no alkohola atkarības, saka: „Visvairāk cilvēks nenožēlos to, ka viņš dzīvi nodzēris, bet gan to, ka nav vismaz mēģinājis atmest”.
Sabiedrība
2017. gada 7. aprīlis, 06:11

Vai Latvijā vajadzētu piespiedu ārstēšanu no alkoholisma? Bohēmistiem un ārstiem viedokļi dalās

Kasjauns.lv

Kādreizējais Latvijas Radio šefs Dzintris Kolāts, kurš kopš vidusskolas laikiem sirdzis ar atkarību no alkohola, jau četrus gadus un četrus mēnešus dzīvo skaidrā un teic, ka pa šo laiku viņš arī mainījies kā cilvēks – vairāk pievērsies garīgumam.

Mūsu kaimiņvalstī Lietuvā spriež par to, vai vajadzētu atjaunot piespiedu ārstēšanu no alkohola. Līdz ar to sākušās diskusijas par to, vai šāda piespiedu ārstēšanas sistēma būtu ieviešama arī pie mums.

Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna „4. studijai” teic, ka piespiedu kārtā neko nevar izārstēt, cilvēkam pašam ir jāgrib atbrīvoties no savas atkarības. Savukārt cilvēki, kuri cietuši no alkoholisma uzsver, ka piespiedu ārstēšanas mehānisms varētu būt sākums ceļam uz atbrīvošanos no postošās ligas.

Savukārt mūziķis Normunds Jakušonoks saka, ka alkoholisms ir daudzu talantīgu cilvēku un ģimeņu problēma, un piespiedu ārstēšana varētu būt pirmais solis, lai cilvēkam palīdzētu.

Dzintris Kolāts raidījumam pastāstīja, kā alkohols ir sagandējis viņa dzīvi. Pirmās lielās problēmas parādījās pagājušā gadsimta astoņdesmito-deviņdesmito gadu mijā, kad viņš arī izgājis vairākus ārstniecības kursus. Alkohola dēļ radušās lielas problēmas darbā, gājis kā pa amerikāņu kalniņiem – „mājas – krogs – mājas – krogs”. Nu jau vairāk kā četrus gadus viņš glāzītē vairs neieskatās un teic, ka tas mainījis viņa dzīvi. „Visvairāk cilvēks nenožēlos to, ka viņš dzīvi nodzēris, bet gan to, ka nav vismaz mēģinājis atmest,” saka Kolāts. Par viņa cīņu ar zaļo pūķi sīkāk skatieties „4. studijas” videosižetā.