2009. gada 5. marts, 11:50

Lietuva palielinās finansējumu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem līdz miljardam litu

Jauns.lv

Viļņa, 5.marts, LETA. Lietuvas valdība palielinājusi finansējumu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem no 275 miljoniem līdz miljardam litu (no 56 līdz 204 miljoniem latu), vēsta ziņu portāls "alfa.lt".

Šādu trīspusējā finansējuma līguma grozījumu Viļņā parakstījuši Lietuvas saimniecības ministrs Daiņus Kreivis, finanšu ministrs Aļģirds Šemeta un Eiropas Investīciju fonda vadītājs Ričards Pellijs.

Kā uzskata Kreivis, šis miljards palīdzēs aktivizēt kredītu tirgu un dos Lietuvas eksportētājiem iespēju atgūties. Kredīti uzņēmējiem būs pieejami ap vasaras sākumu. Tos izsniegs komercbankas, kuras paredzēts izraudzīt līdz 30.aprīlim.

Pēc saimniecības ministra teiktā, maksimālais aizdevumu apmērs būs divi miljoni eiro (1,4 miljoni latu), kredītu saņemšanas noteikumi būs īpaši labvēlīgi un pašu procesu kontrolēs fonda valde.

Valdība faktiski beigusi sarunas arī ar Eiropas Investīciju banku, no kuras Lietuva ar atvieglotiem noteikumiem gatavojas aizņemties līdz 1,132 miljardiem eiro (795,6 miljoniem latu). Šo naudu paredzēts izmantot Eiropas Savienības atbalstītajos 2004.-2013.gada projektos, kuros ar saviem līdzekļiem jāiesaistās arī valdībai.

Eiropas Investīciju banka solījusi piedalīties infrastruktūras, transporta, ūdensapgādes un kanalizācijas, veselības aprūpes un izglītības projektos, kuru kopējā vērtība ir 9,564 miljardi eiro (6,7 miljardi latu).