2009. gada 5. marts, 19:37

papildināta - Šogad varētu notikt Latvijas un Krievijas ārlietu ministru tikšanās

Jauns.lv

(Pievienota 4. līdz 6.rindkopa, papildināta 7.rindkopa.)

Rīga, 5.marts, LETA. Šodien Maskavā Latvijas un Krievijas ārlietu ministriju politisko konsultāciju laikā panākta vienošanās, ka jāturpina uzsāktā sadarbība un šogad varētu arī notikt abu valstu ārlietu ministru tikšanās, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas Preses centra nodaļā.

Šogad iespējamās tikšanās laikā varētu tikt parakstīts kāds no pušu starpā esošajiem līgumprojektiem, piemēram, vienošanās par pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu.

Politisko konsultāciju laikā puses vienojušās, ka jāturpina darbs pie ekonomiskajiem līgumprojektiem, kā arī līgumprojekta par sadarbību ārkārtējo situāciju novēršanā un līgumprojekta par sadarbību cīņā pret terorismu un organizēto noziedzību.

Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis pēc notikušajām politiskajām konsultācijām aģentūrai LETA sacīja, ka tikšanās laikā Latvijas puse apstiprinājusi, ka Latvijas ārlietu ministra Māra Riekstiņa (TP) iepriekš izteiktais ielūgums Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam joprojām ir spēkā, un Krievijas puse apliecināja, ka Lavrovs ir gatavs to pieņemt.

Pēc Teikmaņa teiktā, vēl gan nav zināms, kad varētu notikt abu valstu ārlietu ministru tikšanās.

No vienas puses Teikmanis atzina, ka notikušās ārlietu ministriju politiskās konsultācijas ir solis pretim tam, lai piepildītu iespējamo Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīti uz Maskavu ar saturisko pusi, taču no otras puses uzsvēra, ka konsultācijas bijušas regulāras un apliecina abu pušu vēlmi apmainīties viedokļiem.

Tāpat ārlietu ministriju konsultāciju laikā tika novērtēta savstarpējās tirdzniecības pozitīvā dinamika un puses atzina, ka ļoti nozīmīgu lomu praktisko jautājumu risināšanā ieņem Latvijas un Krievijas starpvaldību komisija, kuras nākamā sēde tiek plānota Rīgā šā gada jūlijā. Teikmanis norādīja, ka Latvijai pēc jaunās valdības izveidošanas būs jānozīmē jauns komisijas līdzpriekšsēdētājs no Latvijas puses demisionējošā valdības finanšu ministra Ata Slaktera (TP) vietā.

Konsultāciju vadītāji - Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis un Krievijas ārlietu ministra vietnieks Vladimirs Titovs - bija vienisprātis, ka pēc iespējas drīzākā laikā jāsāk abu valstu robežas demarkācijas komisijas un līguma par apbedījumu vietu jauktās komisijas darbība. Pēdējās komisijas sekmīgai darbībai Latvijas puse akcentēja apbedījumu vietu sarakstu izveides nozīmi.

Teikmanis arī uzsvēra Krievijas ekspertu iesaistes lielo nozīmi pārvietotā Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma, kas atrodas Krievijā, apzināšanā. Puses vienojās, ka būtu svarīgi organizēt Latvijas un Krievijas arhīvu pārstāvju tikšanos, lai izdiskutētu pastāvošos jautājumus un vienotos par turpmāko kopējo sadarbību.

Konsultāciju laikā puses arī apmainījās viedokļiem par Eiropas Savienības un Krievijas, kā arī NATO un Krievijas sadarbību un pārrunāja starptautiskās aktualitātes.

Nobeigumā puses vienojās, ka ārlietu ministriju konsultācijām ir jānotiek regulāri, un Titovs ar pateicību pieņēma ielūgumu ierasties Rīgā.

Iepriekšējās abu valstu ārlietu ministriju politiskās konsultācijas notika 2006.gada janvārī.