2009. gada 6. marts, 12:17

Dombrovskis piedāvā samazināt algu fondu valsts pārvaldē par 10%

Jauns.lv

Rīga, 6.marts, LETA. Viens no veidiem valsts budžeta izdevumu samazināšanai varētu būt algu fonda samazinājums visām valsts pārvaldes institūcijām par 10%, to šodien žurnālistiem pēc tikšanās ar jaunveidojamās valdības koalīcijas partneriem sacīja Ministru prezidenta amata kandidāts Valdis Dombrovskis (JL).

Plānots samazināt algu fondu proporcionāli visām valsts pārvaldes iestādēm par 10%, un algu samazinājums skars arī tās nozares, kurās līdz šim algas samazinātas mazāk.

Tostarp pieļaujams, ka, piemēram, vispārējā izglītībā nodarbinātajiem skolotājiem, kuriem līdz šim netika tik ļoti samazinātas algas, tagad vidējās darba samaksas samazināšana notiks par 15%.

Iecerēts, ka, samazinot algu fondu, proporcionāli vairāk jāsamazina lielās algas. Savukārt gadījumā, ja kādas nozares ministrs nāks klajā ar ierosinājumu samazināt darbinieku skaitu, tad proporcionāli mazāk jāsamazina attiecīgās valsts pārvaldes pamatfunkciju darbinieku skaits. Jāatceļ arī līdzšinējā premjerministra Ivara Godmaņa (LPP/LC) noteiktais algas slieksnis - 360 latu -, uz ko algu samazinājums neattiecās. Tas esot viens no iemesliem, kāpēc Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) uzskata, ka Latvijas un starptautisko institūciju memorandā solītais neesot izpildīts.

Šodien ar nākamo valdību veidojošām politiskajām partijām pārrunāti 2009.gada budžeta grozījumi, kas ietver trīs pamatvirzienus: neatliekamais posms, kas jāveic nekavējoties un par ko iepriekšējā valdība vienojusies ar starptautiskā aizdevuma devējiem, pēc tam jāveic sarunas ar SVF un Eiropas Komisiju par valsts budžeta deficīta apjomu un visbeidzot jāparedz valsts pārvaldes strukturālas izmaiņas, kuru efekts būtu jūtams 2009.gada otrajā pusē un 2010.gadā.

Algu samazinājums, kā arī pārējie taupības pasākumi pirmajā posmā ļaus samazināt valsts budžeta deficītu par 217 miljoniem latu, kas nozīmē valsts budžeta deficītu 8% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Viens no paredzētajiem taupības pasākumiem ir arī pensiju indeksācijas atcelšana.

"Ja būtu jāizvēlas starp pensiju samazināšanu vai sociālās apdrošināšanas iemaksu palielināšanu, tad, iespējams, izvēle būt par labu sociālā nodokļa palielināšanai," sacīja Dombrovskis, norādot, ka pagaidām šāda alternatīva netiek virzīta.

Taupības pasākumi arī paredz sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes samazināšanu fondēto pensiju shēmā no 8% uz 2%.

Runājot par nodokļu sistēmas izmaiņām, Dombrovskis apliecināja, ka netiks palielināts pievienotās vērtības nodoklis (PVN), jo iepriekšējā palielināšana nav sevi attaisnojusi, tomēr varētu tikt palielināts akcīzes nodoklis alkoholam un tabakas izstrādājumiem, tāpat varētu tikt ieviests nekustamā īpašuma nodoklis, ko jau virza līdzšinējā valdība, kā arī varētu tikt palielināts nodoklis par dabas resursu izmantošanu un izložu un azartspēļu nodoklis.

Lielākā daļa no iespējamām nodokļu izmaiņām varētu notikt 2010.gadā.

Tāpat taupības pasākumi atļautu piešķirt papildus no valsts budžeta 150 miljonu latus Eiropas Savienības fondu projektu līdzfinansējumam.