Aptauja: Viena ceturtdaļa Krievijas iedzīvotāju piedalītos protestos

Jauns.lv

Aptauja: Viena ceturtdaļa Krievijas iedzīvotāju pi...

Maskava, 6.marts, LETA--REUTERS. Gandrīz viena ceturtdaļa Krievijas iedzīvotāju saka, ka apsvērtu iespēju piedalīties protestos pret dzīves līmeņa lejupslīdi, piektdien ziņo Levadas neatkarīgais socioloģisko pētījumu centrs.

Kaut arī šogad jau bijuši vairāki protesti, Krievijas iedzīvotāji globālās ekonomiskās krīzes ietekmē pret savu valdību vēršas gausāk nekā citās valstīs.

Levadas neatkarīgais socioloģisko pētījumu centrs jautāja 1600 Krievijas iedzīvotājiem, vai viņi piedalītos masu protestos pret dzīves līmeņa lejupslīdi. 23% teica, ka piedalītos, bet 61% to nedarītu.

Aptaujā konstatēts, ka gados vecāki cilvēki vecuma grupā no 40 līdz 54 gadiem vairāk izrāda gatavību protestēt nekā jaunāki cilvēki vecuma grupā no 19 līdz 39 gadiem. Aptauja tika veikta no 20. līdz 23.februārim 128 centros visā valstī, un pieļaujamā kļūda ir 3,4%.

Aizvadītajos sešos mēnešos rubļa vērtība attiecībā pret dolāru un eiro ir kritusies par vairāk nekā vienu trešdaļu, paaugstinot importa preču cenas.

Bezdarba līmenis sasniedzis 8,1% un pieaugs vēl vairāk, turpretim ekonomika šogad saruks vismaz par 2%.

Tikai 9% respondentu teica, ka apsvērtu iespēju piedalīties valdības aizstāvju demonstrācijās.

Respondenti arī enerģiski atbalstīja cilvēkus, kuri piedalās protestos pret dzīves līmeņa pazemināšanos. 60% atbildēja, ka viņi uz šādiem protestētājiem raugās ar cieņu (19%) vai sapratni (41%).

Daudzas Krievijas rūpniecības pilsētas ir atkarīgas no lielām rūpnīcām, kuras atlaiž no darba strādniekus, bet alternatīvu darba vietu tuvumā ir maz.

Tēmas