2009. gada 21. aprīlis, 12:05

OECD: Igaunija krīzi varētu pārvarēt, veicot vērienīgas reformas

Jauns.lv

Tallina, 21.apr., LETA. Igaunija krīzi varētu pārvarēt, veicot vērienīgas reformas gan nodokļu sistēmā, gan uzņēmējdarbības vidē, teikts vakar prezentētajā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pirmajā pārskatā par Igaunijas ekonomisko stāvokli.

Kā raksta laikraksts "Eesti Päevaleht", pārskatā izvirzītas vairākas problēmas un doti ieteikumi to novēršanai.

Ziņojumā teikts, ka Igaunijas līdzšinējā budžeta politika ir bijusi valsts ekonomisko situāciju pasliktinoša. Igaunijas budžeta politika ziņojumā tiek dēvēta par "prociklisku", kas nozīmē, ka ekonomiskās labklājības uzlabošanās periodos valdība izmaksu samazināšanas vietā ir tās palielinājusi, bet pasliktināšanās laikā - samazinājusi. Abos gadījumos tas nozīmē valdības izraisītu spiedienu uz ekonomisko situāciju. Izdevumu palielināšana ekonomiskas pieauguma laika šo procesu vēl vairāk uzkurina, bet to samazināšana grūtā periodā apslāpē pēdējās attīstības liesmiņas.

Pēc OECD ekspertu domām, no šādas pieejas vajadzētu atteikties, nomainot to pret ilgtermiņa plānošanu, kas paredz līdzekļu taupīšanu ekonomikas pozitīvas attīstības periodā ar mērķi izmantot tos smagāku ekonomisko apstākļu laikā.

OECD norāda, ka Igaunijā darbaspēka nodokļu likmes ir vienas no augstākajām organizācijas dalībvalstu un kandidātvalstu vidū. "Darba vietu skaitu uzņēmumos ļautu palielināt sociālā nodokļa samazināšana," teikts pārskatā. Lai samazinātu iztrūkumu valsts nodokļu ieņēmumos, tiek ieteikts ieviest īpašuma nodokli vai palielināt patērētāju nodokļus. Ir norādīts arī uz nepieciešamību mainīt uzņēmumu ienākumu nodokļu sistēmu. Dokumentā apšaubīta Igaunijā piemēroto peļņas reinvestīciju atbrīvojuma no ienākuma nodokļa lietderība, jo nav datu, ka šī sistēma tiešām veicina uzņēmējdarbībā veikto ieguldījumu pieaugumu.

Pārskatā atzīts, ka viena no lielākajām ekonomiskā uzplaukuma gadu problēmām esot produktivitātes pieaugumu apsteidzošs algu pieaugums, it īpaši sabiedriskajā sektorā. OECD iesaka noteikt konkrētu robežu valsts regulējamo algu apmēram.

Mājokļu iegādes kredītu ienākumu nodokļa atvieglojumi tiek minēti kā viens no iemesliem celtniecības sektora pārsātināšanai, un tiek ieteikts to ar laiku atcelt. Piedāvāts arī noteikt ierobežojumus mājokļa bez ienākuma nodokļa pārdošanai, nosakot, ka pārdevējam jābūt tajā vismaz pāris gadus dzīvojošam.

Pārskatā tiek secināts, ka viens no budžeta deficīta problēmu iemesliem ir neadekvātas valsts ieņēmumu un ekonomiskās attīstības prognozes. Tās nepieciešams veidot reālistiskākas, kā arī jāmaina budžeta sastādīšanas tradīcijas, kas sekmē cikliskumu ekonomiskajos procesos.

Igaunija kopš 2007.gada ir kandidātvalsts dalībai OECD. Par pilntiesīgu dalībnieci valsts cer kļūt jau nākamā gada vasarā. OECD veidotie pārskati atšķiras no parastajām ekonomiskajām prognozēm ar to, ka tajos tiek ļoti pamatīgi analizētas visas galvenās valsts ekonomikas jomas un tiek doti ieteikumi, kādus pasākumus būtu jāveic dalības valsts valdībai, lai uzlabotu dzīves līmeni konkrētajā valstī.