2009. gada 22. aprīlis, 17:17

SVF: Centrālo un Austrumeiropu sagaida ekonomiskā lejupslīde

Jauns.lv

Vašingtona, 22.apr., LETA--AFP. Centrālo un Austrumeiropu globālās ekonomikas krīzes iespaidā šogad sagaida strauja ekonomiskā lejupslīde, trešdien prognozē Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Reizi pusgadā izdotajā "Pasaules ekonomikas pārskatā" fonds prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad samazināsies par 12%, bet Igaunijai un Lietuvai tiek prognozēta ekonomiskā lejupslīde 10% apmērā.

SVF prognozē, ka 2010.gadā Baltijas valstu ekonomikās turpināsies lejupslīde.

Eiropas augošā ekonomika šogad samazināsies vidēji par 3,7% pēc laika posmā no 2002.-2007.gadam piedzīvotā pieauguma 4%-7% apmērā.

Centrāleiropā gaidāma 1,3% ekonomiskā lejupslīde, kur Ungārijas IKP samazināsies par 3,3%, bet Polijas IKP - par 0,7%.

Dienvidu un dienvidaustrumu Eiropas valstu IKP šogad samazināsies vidēji par 3,6%, kur Bulgārijas IKP samazināsies par 2%, Horvātijas - par 3,5% un Rumānijas - par 4,1%.

2010.gadā ekonomisko izaugsmi SVF paredz Polijai, kuras IKP varētu pieaugt par 1,3%, Horvātijai - par 0,3%, bet Rumānijai gaidāms nulles pieaugums.

"Straujās ekonomikas lejupslīdes iemeslu vidū ir dažāda līmeņa pirmsrecesijas uzplaukuma ekonomikas pārkaršana, pārmērīga atkarība no īstermiņa ārvalstu kapitāla, kas finansēja šos uzplaukumus, fakts, ka reģionālās bankas pieder grūtībās nonākušām finanšu institūcijām, un ražošanas lielais īpatsvars ekonomikā. Aktivitātes vislielākais kritums gaidāms Baltijas ekonomikās, kur fiksētie valūtas kursi atstāj maz manevrēšanas telpas," teikts SVF ziņojumā.

Centrālās un Austrumeiropas valstu ekonomikas no finanšu krīzes cietušas daudz smagāk nekā Āzijas augošās ekonomikas. Kaut arī krīzes sākumā tām klājās samērā labi, Rietumvalstu eksporta tirgu sarukšana 2008.gada rudenī atstājusi iespaidu arī uz šo valstu eksportu, izaugsmi un budžeta ienākumiem, teikts SVF ziņojumā.