2009. gada 22. aprīlis, 18:00

Krievijā ģedovščinas upuris no valsts saņem rekordlielu kompensāciju

Jauns.lv

Maskava, 22.apr., LETA--NEWSRU.COM . Izpildot oktobrī pieņemto Kazaņas tiesas spriedumu, Krievijas Finanšu ministrija pārskaitījusi pusmiljonu rubļu (80 000 latu) lielu kompensāciju 21 gadu vecajam bijušajam karavīram Artjomam Kaznačejevam, kuru komandieris dienesta laikā smagi piekāvis, padarot viņu par invalīdu, trešdien vēstī ziņu aģentūra "Intefax".

Eksperti norāda, ka šis ir bezprecedenta gadījums, jo tik lielu kompensāciju līdz šim saņēmuši vienīgi bojā gājušo karavīru ģimenes locekļi.

Kaznačejevs armijā tika iesaukts 2007.gada maijā. Jau jūlijā viņu vairākkārt piekāva daļas komandieris, jaunākais seržants Pjotrs Tarasovs.

Komandieris pieprasījis, lai Kaznačejevs viņam ik mēnesi maksā 500 līdz 1000 rubļu (8 līdz 16 latus), kā arī nodod telefona kartes. Karavīrs atteicies maksāt, skaidrojot, ka dzīvo kopā ar māti un tādas naudas viņam nav. Seržants regulāri sitis arī citus karavīrus, kas atteikušies maksāt.

11.jūlijā kārtējo reizi piekautais karavīrs tika hospitalizēts un vairākas dienas atradās komā. Ārsti Artjomam konstatēja plaušu un galvas smadzeņu tūsku, liesas plīsumu un aknu sasitumu. Novembrī ārstu komisija atzina, ka Kaznačejevs dienestam nav derīgs, vēlāk viņam tika piešķirta trešā invaliditātes grupa.

2008.gada jūnijā Ņižņijtagilas tiesa seržantam Tarasovam atņēma dienesta pakāpi un piesprieda viņam 4,5 gadu cietumsodu.

Savukārt Kaznačejevs vērsās tiesā, pieprasot kompensāciju par dienesta laikā iegūto invaliditāti, un viņa prasība oktobrī pilnā mērā tika apmierināta. Tagad Finanšu ministrija Kaznačejevam tiesas piespriesto kompensāciju samaksājusi. Cietušā māte no valsts saņems 25 000 rubļu (400 latu) lielu kompensāciju.