2009. gada 23. aprīlis, 08:59

Igaunijā paredz lētās enerģijas sadārdzināšanos

Jauns.lv

Tallina, 23.apr., LETA. Šogad Igaunijā saglabāsies stabilas enerģijas cenas, taču zinātnieki paredz, ka nākamajā gadā gaidāms straujš enerģijas cenu pieaugums, ziņo "PM Online".

"Enerģijas cena tuvākajā nākotnē pacelsies pat augstāk par buma laikā pastāvējušajām cenām," prognozē Igaunijas ārpolitikas institūta zinātnieks Andress Mae. Kā iemeslu viņš min faktu, ka naftas cenas nav nokritušas tik zemu, kā gaidīts, un nav atklātas jaunas pietiekami lielas naftas un gāzes atradnes. Zinātnieks uzskata, ka Igaunija var izvairīties no enerģijas cenu kāpuma vienīgi, uzceļot savu kodolelektrostaciju un attīstot elektrovilcienu, trolejbusu un tramvaju transporta tīklu.

Savukārt Konjunktūras institūta zinātniece Rīna Kippa norāda uz nepieciešamību palielināt koksnes kurināmā izmantošanu enerģijas ražošanas vajadzībām, jo šis kurināmais ir vairākas reizes lētāks par plaši izmantoto dabas gāzi. "Uz šo brīdi 37% no Igaunijā ražotās siltumenerģijas ražo, izmantojot biodegvielu, taču no gadā saražotā viena miljona tonnu koksnes atkritumu no meža izvesta tiek tikai viena ceturtdaļa. Kippa pastāstīja, ka no dabas gāzes ražotā siltuma megavatstundas izmaksas esot 800 līdz 900 kronu (no 36 līdz 41 latam), bet, izmantojot koksnes kurināmo, tās cena ir tikai 250 kronu (11 lati).

Apkures izmaksas Igaunijā šogad saglabāsies iepriekšējā līmenī, taču ražotāji paredz, ka tuvākajā laikā varētu nedaudz pazemināties no koksnes kurināmā iegūtā siltuma cena.

Gāzes uzņēmuma "Eesti Gaas" valdes loceklis Rauls Kotovs informēja, ka martā noteiktās gāzes cenas fiziskām personām, visticamāk, Igaunijā saglabāsies līdz oktobrim.

"Eesti Energia" finanšu direktors Marguss Kāsiks uzskata, ka tuvākajā nākotnē elektroenerģijas cenu pieaugums nav gaidāms.