2009. gada 23. aprīlis, 11:02

Latvija starptautiskos aizdevējus mēģinās pārliecināt par atļauju veidot budžetu ar 7% deficītu

Jauns.lv

Rīga, 23.apr., LETA. Latvija sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem tos mēģinās pārliecināt par atļauju veidot šā gada budžeta grozījumus ar 7% deficītu.

Kā aģentūrai LETA apliecināja premjera Valda Dombrovska (JL) preses sekretāre Līga Krapāne, valdības vadītājs šādu uzdevumu par pozīciju sarunās devis Latvijas delegācijai, kura devusies uz ASV.

Kā ziņots, šodien ASV sāksies Pasaules Bankas (PB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pavasara sanāksme, kurā piedalīsies arī finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Repše ir Latvijas pilnvarnieks Pasaules Bankā. Kopā ar viņu uz ASV devies Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis un valsts sekretāra vietniece Eiropas lietu jautājumos Inta Vasaraudze.

Latvijas delegācijas vadītājs ir Latvijas Bankas prezidents, Latvijas pilnvarnieks SVF Ilmārs Rimšēvičs. Latvijas delegācijas sastāvā iekļautas arī atbildīgās amatpersonas no Latvijas Bankas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas.

Delegācijas pārstāvji tiksies ar SVF un PB dalībvalstu pilnvarniekiem, viņu vietniekiem un ekspertiem. Paralēli oficiālajām pilnvarnieku sanāksmēm notiks arī semināri un diskusijas par vairākiem svarīgiem pasaules ekonomikas jautājumiem, kā arī tiks organizētas dalībnieku divpusējās un daudzpusējās sarunas un tikšanās.

LETA jau ziņoja, ka visas ministrijas ir iesniegušas savus scenārijus izdevumu samazinājumiem par 20%, 30% un 40%, tomēr, vērtējot kopainu, šie samazinājumi nenoved pie vēlamā budžeta deficīta - 3% apmērā 2011.gadā.

Tāpēc valdība šonedēļ nolēmusi uzdot Labklājības ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministriju un citām ministrijām strādāt pie līdz šim neskarto tēriņu samazināšanas.

Savukārt pēc Repšes teiktā, samazinot atalgojumu par 20%, kā arī veicot izdevumu samazinājumu par 20%, budžeta deficīts šogad veidojas 8,5% apmērā. Samazinot izdevumus par 30%, budžeta deficīts ir 8,1%, bet, samazinot par 40%, - 7,7%, no kuriem 6,7% ir centrālās valdības deficīts, bet 1% - pašvaldību budžeta deficīts.

Patlaban mērķis esot nodrošināt 7% budžeta deficītu. Tas nozīmē, ka izdevumu samazinājumā nāksies meklēt papildu 81,5 miljonus latu, kurus plānots meklēt līdz šim neskarto izdevumu jomās. "Šis mums dos labu pamatu sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem," sacīja Repše.