2009. gada 23. aprīlis, 15:21

Atkārtoti atlikta ES iestāšanās sarunu izvērtēšana ar Horvātiju

Jauns.lv

Brisele, 23.apr., LETA--AFP. Eiropas Savienība (ES) atlikusi Horvātijas iestāšanās sarunu progresa izvērtēšanas konferenci, jo joprojām nav atrisināts Zagrebas robežstrīds ar Slovēniju, ceturtdien paziņoja Čehija, kas šobrīd pilda ES prezidējošās valsts pienākumus.

"Čehijas ES prezidentūra izlēmusi atlikt piektdien, 24.aprīlī, plānoto uzņemšanas starpvaldību konferenci ar Horvātiju, jo strupceļš iestāšanās sarunās, kas iestājies robežstrīda dēļ ar Slovēniju, vēl nav atrisināts," teikts Prāgas paziņojumā.

"Jauna datuma noteikšana ir pozitīvas attīstības jautājums," norāda ES prezidējošā valsts.

ES cer sarunās ar Horvātiju atvērt desmit jaunas tematiskās sadaļas. Līdz šim no 35 tematiskajām sadaļām, kas katrai kandidātvalstij jānoslēdz pirms uzņemšanas ES, sarunās ar Zagrebu kopš 2005.gada oktobra uzsāktas jau 22.

Taču turpmāku progresu sarunās ar Horvātiju kopš pagājušā gada decembra bloķējusi Slovēnija, pieprasot, lai vispirms tiktu atrisināts jau 18 gadus ilgstošais Ļubļanas un Zagrebas robežstrīds.

Slovēnija, kura ES pievienojās jau 2004.gadā, vēlas iegūt tiešu pieeju starptautiskajiem ūdeņiem Adrijas jūras ziemeļos. Lai to īstenotu, Horvātijai nāktos atteikties no daļas tās jūras teritorijas, kuru tā uzskata par saviem teritoriālajiem ūdeņiem.

Strīdīga ir arī četru nelielu ciematiņu piederība.

Līdzšinējie ES mēģinājumi uzņemties starpniecību robežstrīdā ir bijuši nesekmīgi.

Zagreba cer, ka tā iestāšanās sarunas varētu pabeigt vēl šogad, kas ļautu tai jau 2010.gadā vai, vēlākais, 2011.gadā kļūt par ES 28.dalībvalsti.