2009. gada 27. aprīlis, 10:57

Uzņēmējs: Zemāka akcīzes nodokļu likme alkoholam stimulē tūristu pieplūdumu

Jauns.lv

Rīga, 27.apr., LETA. Zemāka akcīzes nodokļu likme alkoholam stimulē tūristu pieplūdumu, biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" norādījis alkohola ražotāja un tirgotāja AS "Liviko" Latvijas meitasuzņēmuma SIA "Liviko" direktors Urmass Silmans.

Kā iepriekš norādīja Igaunijas Alkoholisko dzērienu ražotāju asociācija, šā gada pirmajos trijos mēnešos saistībā ar alkohola realizācijas apjoma samazināšanos Igaunijas valsts budžets neieguva 42,4 miljonus kronu (1,9 miljonus latu) no akcīzes nodokļa alkoholam un gandrīz 35 miljonus kronu (1,57 miljonus latu) no pievienotās vērtības nodokļa. Savukārt pagājušajā gadā Igaunijas budžets no akcīzes nodokļa alkoholam saņēma par 286 miljoniem kronu (12,84 miljoniem latu) mazāk, nekā tika plānots sākotnēji.

Igaunijā pagājušā gada laikā akcīzes nodokli stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem palielināja divas reizes. Pašlaik tas sasniedzis 20 200 kronas (907 latus) par 100 litriem absolūtā alkohola. Tai pašā laikā alum akcīze ir 2,6 reizes mazāka.

Palielinājums būtiski ietekmējis Igaunijas stiprā alkohola tirgu, kas sarucis par 10%-15%, līdztekus pieaugot nelegālā alkohola daļai tirgū. Savu darbību pārtraukuši divi alkoholisko dzērienu ražotāji, daudzi samazinājuši savas darbības apjomus, norāda Silmans, raksturojot situāciju kaimiņvalstī.

Pēc Igaunijas Ekonomikas institūta aplēsēm, 2007.gadā nelegālā alkohola daļa vietējā tirgū bijusi 8%-12%, bet pēc 33% akcīzes nodokļa paaugstināšanas tā jau ir virs 20%.

Silmans prognozē, ka gada beigās tā varētu pieaugt līdz 30%. Šāda nelegālā tirgus atbalstīšana ir ļoti tuvredzīga un nelabvēlīgi ietekmē ražošanu, akcentē uzņēmējs.

Silmans iestājas par fiksētā akcīzes nodokļa atkarībā no tīrā spirta procentuālā satura dzērienā ieviešanu visiem alkoholiskajiem dzērieniem. Viņaprāt, tādu akcīzes nodokļa kāpumu kā stiprajam alkoholam vajadzētu piemērot arī alum, turklāt šajā gadījumā neparādīsies nelegālais tirgus un vienlaicīgi varēs rasties papildu ienākumi valstij.

Alkoholisko dzērienu nelegālais tirgus visā pasaulē pamatā skar tikai stipros alkoholiskos dzērienus, bet ne vieglos. Bez tam alkohola ietekme uz cilvēka organismu ir negatīva neatkarīgi no alkohola satura dzērienā, skaidro "Liviko" pārstāvis.

Ikvienai valstij ir pienākums noturēt alkohola nozari legālu ražotāju rokās un atbalstīt tās ilgtspējību. Zemāka akcīzes nodokļu likme alkoholam kaimiņvalstīs stimulē tūristu pieplūdumu tajās, patērējot kaimiņvalstīs daudzus vietējos pakalpojumus, akcentē Silmans.

Piemēram, Igaunija aptver vairāk nekā 10% lielu Somijas alkohola tirgus daļu. Šobrīd Somijas alkohola ražotāji prognozē, ka patērētāju reakcija uz iespējamo alkohola akcīzes nodokļa kāpumu šī gada oktobrī būs alkohola iepirkuma pieaugums Igaunijā un Tallinas-Helsinku kuģu līnijā.