2009. gada 27. aprīlis, 14:21

Baltijas un Beniluksa valstu ārlietu ministru uzmanības lokā ES sadarbība ar austrumu partnerības dalībvalstīm

Jauns.lv

Rīga, 27.apr., LETA. Vakar, 26.aprīlī, Baltijas un Beniluksa valstu ārlietu ministru tikšanās laikā Viandenas pilī, Luksemburgā, uzmanības lokā bija arī Eiropas Savienības (ES) sadarbība ar austrumu partnerības dalībvalstīm, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas Preses centra nodaļā.

Beļģijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Luksemburgas un Nīderlandes ārlietu ministri pārrunāja aktuālos ES jautājumus pirms šodienas Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmes. Galvenā uzmanība tika veltīta ES austrumu partnerības iniciatīvai, ES un Krievijas dialogam, arī jautājumiem, kas skar NATO un Krievijas sadarbību, kā arī ES paplašināšanās tālāko perspektīvu.

Pārrunājot austrumu partnerības iniciatīvu, ministri bija vienisprātis, ka šī ES jaunā politika ir skaidrs signāls sešām partnervalstīm - Armēnijai, Azerbaidžānai, Baltkrievijai, Gruzijai, Moldovai un Ukrainai - par ES vēlmi sadarboties, taču panākumu pamatā ir ES spēja piemērot diferenciācijas principu, ņemot vērā katras valsts individuālās atšķirības, tai skaitā politisko situāciju un reformu īstenošanas gaitu.

Baltijas un Beniluksa valstu ārlietu ministri apmainījās viedokļiem par aktuālo situāciju Moldovā pēc parlamenta vēlēšanām un ES augstā pārstāvja kopējās ārējās un drošības politikas jomā Havjera Solanas vizīti Kišiņevā 24.aprīlī, kā arī par opozīcijas rīkotajām protesta akcijām Gruzijā un politisko situāciju Ukrainā.

Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) atzīmēja savu vizīti Azerbaidžānā 16. un 17.aprīlī, kā arī sarunas ar Baltkrievijas ārlietu ministru Sergeju Martinovu Rīgā 22.aprīlī, uzsverot individuālas pieejas nozīmi katrai no valstīm un nepieciešamību kopīgi ar partnervalstīm definēt intereses konkrētiem sadarbības projektiem austrumu partnerības gaitā.

Baltijas un Beniluksa valstu ārlietu ministri sanāksmē apsprieda arī ES sarunu procesu ar Krieviju par jauno partnerības un sadarbības līgumu, tostarp gatavošanos ES un Krievijas samitam 21.maijā, NATO un Krievijas dialogu un Krievijas iniciatīvu par jauno Eiropas drošības arhitektūru, par kuru plašākas diskusijas plānotas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas prezidējošās valsts Grieķijas vadībā ārlietu ministru sanāksmē jūnija beigās.