2009. gada 28. aprīlis, 12:19

Valdība akceptē grozījumus Autortiesību likumā

Jauns.lv

Rīga, 28.apr., LETA. Ministru kabinets šodien akceptēja grozījumus Autortiesību likumā, kas noteiks, ka administratīvā akta, ar kuru tiek anulēta atļauja, darbību vai izpildi neaptur tā pārsūdzēšanas gadījumā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Administratīvā procesa likuma (APL) 185. pants paredz, ka pieteikuma par administratīvā akta atcelšanu, atzīšanu par spēku zaudējušu vai spēkā neesošu iesniegšana tiesā aptur administratīvā akta darbību no dienas, kad pieteikums saņemts tiesā, izņemot gadījumus, kad administratīvais akts uzliek pienākumu samaksāt nodokli, nodevu vai veikt citu maksājumu valsts vai pašvaldības budžetā, izņemot sodoša rakstura maksājumus - naudas sodus un soda naudas.

Saskaņā ar Autortiesību likuma 67.pantu Kultūras ministrija (KM) izsniedz un anulē atļauju mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma veikšanai, kā arī uzrauga mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizāciju darbību.

KM anulē izsniegto atļauju, ja mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācija pēc atkārtota pieprasījuma nesniedz informāciju, kas nepieciešama uzraudzības veikšanai. Piemērojot Administratīvā procesa likumā noteikto vispārējo principu, ka administratīvā akta darbību vai izpildi apstrīdēšanas vai pārsūdzības gadījumā aptur, iespējama situācija, ka, pārsūdzot atļaujas anulēšanu tiesā, laikā, kad norisinās administratīvais process attiecībā uz šo pārsūdzību, mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācija turpina veikt mantisko tiesību kolektīvo administrēšanu.

Grozījumu projekta autori uzskata, ka Autortiesību likumā nepieciešams paredzēt, ka lēmuma par mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijas atļaujas anulēšanu pārsūdzēšana neaptur lēmuma darbību.