Krīze nāk ar dēmoniem. Cilvēki sit bērnus un automašīnas
Sabiedrība
2009. gada 14. maijs, 09:46

Krīze nāk ar dēmoniem. Cilvēki sit bērnus un automašīnas

Jauns.lv

Krīze negatīvi ietekmē iedzīvotāju psihisko veselību, neatliekama palīdzība vajadzīga aizvien vairāk cilvēkiem.

„Daudziem no tiem, kas staigā pa ielām, patiesībā būtu jāatrodas psihiatriskajā slimnīcā. Psihiskās slimības  un atkarības saasinās katastrofālā tempā, pieaugot proporcionāli sociāli ekonomiskajām problēmām,” situāciju raksturo psihiatre Rita Nalivaiko. Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā steidzama mediķu palīdzība vajadzīga trīs reizes vairāk cilvēkiem nekā pirms gada. Patlaban diennakts laikā tiek ievesti ap 15 akūtu pacientu, pērn 5-7.

Šomēnes vien kāda psihiski nelīdzsvarota sieviete uz ielas uzbrukusi vairākiem bērniem, bet no cietuma iznācis narkomāns ar beisbola nūju Ķengaragā sadauzīja 16 automašīnu. Vīrietis policijā skaidroja, ka pēc vairāku dienu narkotiku un alkohola lietošanas nedēļas nogalē viņš nolēmis apzagt automašīnas, bet tad pēkšņi viņam uzbrukuši dēmoni un likuši sadauzīt automašīnas.

Savukārt 1.maijā Teikas rajonā kāda no darba atlaista sieviete pēkšņi uzbruka  svešiem garāmejošiem bērniem, kurus pēc tam nogādāja slimnīcā.  Divus gadus vecam bērnam, kas  pastaigājās kopā ar vecmāmiņu, 1981.gadā dzimusī sieviete kaklā iedūra šujamo adatu. Kvartālu tālāk viņa četrus gadus vecam bērnam iesita ar  ķieģeli pa galvu. Bērna tēvs aizturēja sievieti, kamēr atbrauca policija.

Sievieti nogādāja psihoneiroloģiskajā slimnīcā pārbaužu veikšanai, jo savu rīcību viņa loģiski izskaidrot nevarēja, savukārt viņas bērns nodots radiem. Cietušie bērni saņēma mediķu palīdzību un tika atlaisti mājās.

Policija pieļāva, ka šāda sievietes rīcība saistīta ar pārdzīvojumiem privātajā dzīvē, neseno darba zaudēšanu un dzīvesdrauga aiziešanu.

„Vienam pasaka, ka algu aizkavēs nedēļu, divas, citu atlaiž no darba, bet viņam ir bērni, ģimene. Cilvēki ir izmisumā un reaģē dažādi, dažkārt citiem nesaprotami, neadekvāti,” skaidro Latvijas Psihiatru asociācijas vadītājs ārsts psihiatrs Elmārs Tērauds. Gan Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā, gan ambulatorās palīdzības iestādēs ir vairāk psihiatrijas pacientu — tie ir hroniski pacienti, kuru stāvoklis saasinājies dažādu sociālo problēmu ielenkumā, bet vairāk ir arī jauno pacientu ar neirozēm, depresiju.Pacientu sūdzības esot līdzīgas: viņi ārstam atklāj bezcerību, bažas par savu un tuvinieku nākotni, sūdzas par miega traucējumiem, nervozu enerģiju, trauksmes stāvokli vai, gluži pretēji, par vienaldzību, aktivitātes trūkumu, nogurumu.  Tāpat arvien biežāk jāuzklausa, ka pacients domā par pašnāvību, daži arī stāsta, ka jau mēģinājuši to izdarīt. Cilvēki, kuri pirmoreiz mūžā meklē psihiatra palīdzību, visvairāk sūdzas par miega traucējumiem, trauksmes stāvokļiem, depresiju. Psiholoģe Diāna Andreisone piebilst, ka cilvēkiem, kuri reiz pārvarējuši atkarību no alkohola, narkotikām, bezizejas situācijās šī problēma atkal var parādīties. Viņasprāt, daudziem, kas patlaban meklē atbalstu, jālieto medikamenti vai jāārstējas slimnīcā.

Evija Hauka /Foto:LETA