2009. gada 19. maijs, 15:24

Daugavpils centrā uzstādīs skulptūru bruņurupucim

Jauns.lv

Daugavpils, 19.maijs, LETA. Ceturtdien, 21.maijā, Daugavpils centrā pie Skulptūru dārza tiks uzstādīta tēlnieka Ivo Folkmaņa veidotā pašmāju purva bruņurupuča skulptūra, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Pelēkajā granītā kaltās skulptūras garums ir viens metrs un sešdesmit centimetri, augstums - sešdesmit centimetri.

Bruņurupuča skulptūras veidotājs aģentūrai LETA pastāstīja, ka ideja par purva bruņurupuča skulptūras izveidi viņam radusies spontāni, strādājot pie Daugavpils gājēju ielas - Rīgas ielas rekonstrukcijas projekta, kurā bija paredzētas mazās arhitektūras formas. Tām, pēc projekta autoru domām, vajadzēja simbolizēt Daugavpili. Ideju par purva bruņurupuci tika nolemts atbalstīt, pirmkārt, tādēļ, ka Daugavpils ir viena no šīs sugas dzīvnieku apdzīvotām vietām, kas atrodas vistālāk uz Ziemeļiem. Otrkārt, purva bruņurupuči pēc savas būtības un dzīves veida lielā mērā līdzinās Daugavpils un Latvijas iedzīvotājiem.

Purva bruņurupucis ir sava veida ilgtspējīgas attīstības modelis. Tas aug visu mūžu un var nodzīvot pat vairāk nekā 100 gadus. Purva bruņurupučiem ir slēpts dzīves veids - tie var atrasties cilvēkiem diezgan tuvu, bet viņi par to pat nenojautīs. Lai arī lēnām, purva bruņurupucis neatlaidīgi tiecas pretī savam mērķim, un nekādi traucēkļi tam nevar likt atteikties no izraudzītā mērķa sasniegšanas. Zināma līdzība ar šo dzīvnieku attiecībā uz mērķa sasniegšanu varētu būt arī Latvijas tautai.

Darbu pie bruņurupuča izveides tēlnieks sāka 2007.gada augusta beigās. Sākumā Lietuvā tika noskatīts un iegādāts nepieciešamā izmēra un krāsas akmens, pēc tam sākās darbs pie skulptūras, kas ar lielākiem un mazākiem pārtraukumiem ilga nepilns divus gadus. Purva bruņurupuča forma, atveidojot to akmeni, bijusi pateicīga mākslinieciskajai stilizācijai, secina Folkmanis.

Purva bruņurupuča skulptūra tapusi ar vietējās pašvaldības un Baltijas jūras reģiona INTERREG programmas finansiālo atbalstu.